G4Media.ro

Scriitoarea Isabel Allende speră că pandemia de coronavirus va marca sfârşitul patriarhatului:…

Scriitoarea Isabel Allende speră că pandemia de coronavirus va marca sfârşitul patriarhatului: ”O lume în care atât bărbaţii, cât şi femeile îşi împart în mod echitabil guvernarea lumii”

Pentru Isabel Allende, scriitoare chiliană de succes, pandemia actuală a scos la lumină inegalităţi flagrante, care stau de asemenea la baza manifestaţiilor zilnice desfăşurate în Statele Unite şi în alte zone de pe glob, informează AFP.

Scriitoarea în vârstă de 77 de ani, cunoscută pentru romanul său ”Casa spiritelor”, precum şi pentru tradiţia sa riguroasă de a începe un nou roman pe 8 ianuarie, susţine că tinerelor generaţii le revine sarcina de a construi lumea de după, având drept fundamente principiile egalităţii rasiale şi de gen.

”În urma pandemiei, se va crea un val, o avalanşă de noi interpretări ale realităţii noastre, nu doar în artă, ci şi în filozofie, istorie, tot. (…) Dar în ceea ce mă priveşte, am nevoie de mai mult timp şi de distanţă pentru a vedea lucrurile mai clar”, a mărturisit scriitoarea cu prilejul unui interviu acordat AFP prin videoconferinţă din San Francisco, oraşul în care aceasta locuieşte.

”Aş fi putut scrie ‘Casa spiritelor’ imediat după lovitura de stat militară din 1973. Am avut nevoie de mai bine de opt ani pentru a o termina întrucât aveam nevoie să diger ceea ce se întâmpla. Şi cred că voi proceda la fel cu situaţia din prezent”, a răspuns autoarea la întrebarea referitoare la modul în care pandemia i-a afectat munca.

Întrebată care ar fi lecţia pe care a învăţat-o în urma pandemiei, Allende a precizat că ”ne-a învăţat să ne analizăm priorităţile şi să ne confruntăm cu realitatea. Inegalitatea este realitatea: cum unii au petrecut perioada de izolare pe un iaht în Caraibe, în timp ce alţii au suferit de foame.”

”Ne-a învăţat de asemenea că suntem o mare familie. Ceea ce i se întâmplă unei persoane din Wuhan, se întâmplă apoi întregii planete, nouă tuturor. (…) Nu există un zid, nu există niciun zid care să poată separa oamenii.”

”Persoanele creative, artiştii, oamenii de ştiinţă, tinerii şi numeroase femei, cu toţii reflectează la felul în care va arăta lumea de după. Nu doresc să se întoarcă la vechea lume. Este cea mai mare miză a epocii noastre: visul unei lumi diferite. Trebuie să ajungem acolo”.

”Va fi sfârşitul patriarhatului. Agresorii care guvernează lumea îşi vor fi pierdut forţele. O lume în care atât bărbaţii, cât şi femeile îşi împart în mod echitabil guvernarea lumii”, a precizat scriitoare după ce a fost întrebată în ce fel va fi diferită lumea de după pandemie.

”Să nu permitem lumii să fie condusă de violenţă şi lăcomie, ci mai degrabă de solidaritate, compasiune, speranţă. Este lumea pe care ne-o dorim.”

”Tinerele generaţii vor moşteni o lume pe care am distrus-o în mii de bucăţi. Ei sunt cei care trebuie să salveze planeta, dacă mai poate fi salvată. Sper că vor avea o soluţie pozitivă.”

Întrebată de reporterul AFP ce părere are despre manifestaţiile împotriva rasismului din Statele Unite, scriitoarea a spus: ”Manifestaţiile cer dreptate rasială, care este în mod direct legată de problema sărăciei. Cine sunt cele mai sărace persoane din această ţară? Cine sunt cei cu cea mai dezavantajoasă asigurare medicală, care găsesc cel mai greu de muncă, afectaţi cel mai mult de violenţe din partea poliţiştilor, care sunt cel mai adesea trimişi la închisoare? Afro-americanii.”

”Cred că astfel de proteste vor izbucni peste tot. Ne confruntăm cu o criză economică mondială majoră, care va duce la pierderea altor locuri de muncă, la sărăcie şi deci, la mai multă violenţă. Vor avea loc şi alte proteste, proteste de amploare.”

”Aceste probleme nu pot fi rezolvate cu gloanţe sau gaze lacrimogene. Ci doar dacă sunt atacate rădăcinile problemelor. Sunt probleme profunde, care datează din epoca sclaviei”, a mai spus Allende.

Foto: Isabel Allende / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. I-a dat-o patriarhatului de isi culege dintii de pe jos. Ce mai ai de adaugat, Dragnia?

 2. Oare Afro-americanii nu au avut un Presedinte la Casa Alba, pe Barack Hussein Obama ?
  De ce nu manifestau si atunci cu violenta de azi ?
  Cat despre egalitate, Dumnezeu nu a facut oamenii egali, nu i-a facut pe toti albi, negri sau galbeni, nu a facut numai barbati sau numai femei. Nu i-a facut pe toti la fel de inteligenti sau de prosti, la fel de buni sau de prosti meseriasi, scriitori, profesori sau medici.
  Aceste idei de esenta comunista sunt periodic vehiculate in Istorie. Cand ajung sa fie transpuse in realitate, duc societatile respective la dezastru.
  O vizita in Hong Kong sau in Coreea de Nord ar fi probabil foarte utila pentru scriitoarea Isabel Allende.

  • Nu credcă s-ar schimba ceva în atitudinea ei.Pentru ca să te schimbe o călătorie de genul ăsta ar trebui să fi cinstit, ca Panait Istrati ori ea e doar ipocrită.I-ar prinde bine în schimb, o călătorie incognito în Marsilia sau Bataclan, îmbrăcată ca o mândră reprezentantă a emancipării femkniste, eventual cu căciuliță” vagina” în căpșor.Să vezi atunci înțelegere profundă a patriarhatului și a importanței. abilităților sportive.Poate i-ar folosi câteva lecturi din Fallaci.Ceva îmi spune, totuși că nu va face nimic altceva decât aer cald.

  • sunteti niste fascisti si anticrestini. noroc ca sunteti din ce in ce mai putini. isus ce v-a invatat? sa va iubiti aproapele in functie de culoarea pielii? fraierilor

 3. Macar e sincera frminista. Pe ea o intereseaza “impartitea echitabila a guvernarii intre barbati si femei”. E interesata doar de putere, care sa aiba cote de gen.
  Domenii ca lucratorii in constructii, minerii, electricienii care lucreaza cu instalatii de inalta tensiune, instalatorii sanitari, lucratorii pe platforme petroliere, militarii pot sa ramana in continuare dominate cvasi-absolut de barbati.
  Feministele nu-s interesate de ele.
  Important e sa se imparta “echitabil” guvernarea cu ele.

 4. Paulică, paulică, când o să vorbești și tu despre ceva ce știi și n-o să mai inventezi lucruri?Ce a spus Isus despre relația dintre o femeie și un bărbat, creștinel marxist de ocazie ce eși?Ia să-ți vedem expertiza în Biblie .

 5. Da, am putea face un experiment prin care femeilor sa li se confere 99% din puterea politica globala si apoi sa vedem ce se intampla. Sau ar putea doamna Allende sa scrie o astfel de carte SF in care sa-si imagineze o lume guvernata doar de femei.

 6. Bineinteles, egalitate de rezultat, nu de sanse. Asta se tot urmărește.

 7. Cand condusul tirurilor, a vapoarele, a autobasculantelor, a macaralelor, buldozerelor, betonierelor , a tractoarelor, semanatorilor, pilotatul avioanelor … cand descarcatul si distributia marfurilor in porturi, pescuitul maritim, foratul pe platformele maritime,montarea retelelor electrice de inalta tensiune, constructia de poduri, constructia canalelor si retelelor subterane, de drumuri, de imobile pentru birouri, de case pentru locuit, de masini si utilaje grele… adica in general constructia oraselor cu intreaga infrastructura de utilitati si multe alte munci extrem de grele si periculoase cum sunt activitatile de securitate interna /externa, cele miniere si exploatarea si dinamitarea carierelor de piatra… cand in toate aceste activitati ( peste 95% din accidentele mortale la locul de munca sunt barbati) feministele vor prelua jumatate din corvoada imensa pe care o implica , da, atunci vom avea egalitatea trambitata din biroul cu aer conditionat de ideoloagele de serviciu …

 8. Asa…si ce-are Covidu’ cu Prefectura, tanti ?!?

 9. feminismul e cancer

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.