G4Media.ro

Scoția: SNP câștigă alegerile și promite un nou referendum de independență

Scoția: SNP câștigă alegerile și promite un nou referendum de independență

Partidul Naționalist Scoțian (SNP) a obținut victoria în alegerile parlamentare și a promis convocarea unui al doilea referendum pentru independența Scoției de Regatul Unit. SNP obține a patra victorie consecutivă în alegeri, aflându-se la putere din 2007, scrie jurnalistul Petru Clej pentru RFI România.

Separatiștii conduși de șefa executivului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon au câștigat 63 de mandate din totalul de 129, cu două mai puțin decât majoritatea absolută, dar cu cele nouă mandate proiectate de BBC a fi câștigate de Verzi vor avea o majoritate suficientă pentru a adopta legea privind referendumul.

Cele trei partide unioniste Partidul Conservator (31 de mandate, neschimbat față de 2016), Partidul Laburist (22, – 2) și Partidul Liberal Democrat (4, -1) vor fi minoritare în viitorul parlament, potrivit proiecțiilor BBC.

“Poporul Scoției trebuie să aibă dreptul să-și decidă propriul viitor atunci când va fi trecut criza Covid”, a declarat Sturgeon după ce a devenit clar că partidul său nu va obține singur majoritatea absolută.

“SNP și Verzii Scoțieni s-au angajat clar pentru un referendum de independență în următorul mandat parlamentar”, a adăugat ea. „Și ambele partide am spus că calendarul unui referendum ar trebui să fie decis de o majoritate simplă de deputați în Parlamentul scoțian”.

Sturgeon a mai spus că prim ministrul britanic, Boris Johnson, care până acum s-a opus convocării unui referendum de independență în Scoția, nu mai are nicio justificare democratică în opoziția sa.

Scoția a mai votat într-un referendum de independență în 2014, când electoratul a optat pentru rămânerea în Marea Britanie cu 55% – 45%.

În Țara Galilor au fost anunțate rezultatele finale, iar Partidul Laburist va deține exact jumătate din mandatele în Adunarea legislativă (Senedd) – 30 din 60, Partidul Conservator va avea 16, Partidul Naționalist Galez (Plaid Cymru) 13 și Partidul Liberal Democrat un singur mandat.

În Anglia numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, dar Partidul Conservator a câștigat cele mai multe mandate în consiliile de comitat (județene) și districtuale (locale) în fața Partidului Laburist.

La Londra, actualul primar Laburist Sadiq Khan conduce în fața lui Shaun Bailey (Partidul Conservator) în cursa pentru postul de primar, iar Partidul Laburist a câștigat până acum opt mandate în Adunarea Londrei, față de trei pentru Partidul Conservator. Adunarea are 25 de locuri, dintre care 14 aleși prin scrutin majoritar uninominal și 11 prin scrutin proporțional de listă.

Sursa: RFI România / Sursa foto: Nicola Sturgeon  / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ei acuma nu mai e buna suveranitatea pentru englezoi, tot au vorbit englezoii ca se rupe Uniunea,doar ca au gresit Uniunea. Foarte ironic

    • Brexitul si-a indeplinit obiectivul, bogatanii din UK nu vor mai plati taxe. Nu mai conteaza ce se intampla cu tara, Brexitul a fost exclusiv pentru bogatani.

  2. Foarte bine. Secesiune au vrut, secesiune să fie!

  3. Brexitegration? 😆

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.