G4Media.ro

Schimbarea la față a lui Joe Biden. Democratul abandonează confortul Casei Albe…

sursa foto: captura FoxNews

Schimbarea la față a lui Joe Biden. Democratul abandonează confortul Casei Albe și trece la ofensivă electorală

Președintele Joe Biden pare că a adoptat o nouă strategie electorală în ultima perioadă, renunțând la atitudinea de expectativă, la izolarea de presă și americani, precum și la lipsa de comunicare care i-au caracterizat cea mai mare parte a mandatului, trecând în schimb la o ofensivă mediatică majoră. Schimbarea la față a democratului vine în contextul în care rata sa de aprobare a coborât la 38% în cel mai recent sondaj Gallup, aproape de cel mai scăzut nivel pe care Biden l-a înregistrat vreodată, iar confruntarea cu Donald Trump se apropie cu pași repezi.

Noul Joe Biden

Liderul de la Casa Albă este angajat în prezent într-un blitzkrieg mediatic semnificativ, care vine în plin sezon electoral în Statele Unite. Reamintim că la 5 noiembrie americanii vor alege atât președintele SUA, cât și un total de 468 de locuri în Congresul de la Washington: 33 de mandate în Senat și toate cele 435 de locuri în Camera Reprezentanților.

Astfel, în decurs de doar câteva zile, președintele democrat a făcut mai multe comentarii legate de războiul dintre Israel și Hamas – și aceasta în timpul unei opriri pentru înghețată în New York -, a luat parte la un show de televiziune unde a glumit pe seama posibilului său rival în cursa pentru Casa Albă, republicanul Donald Trump, și s-a deplasat la granița cu Mexicul, pentru a vedea situația de criză generată de miile de imigranți ilegali care traversează fraudulos frontiera sudică a Americii.

În plus, președintele s-a implicat direct în negocierile dintre democrați și republicani privind finanțarea guvernamentală, chemând liderii Congresului la Casa Albă pentru a discuta direct în fața lui.

“După luni de zile de narațiuni despre democrații aflați în dificultate din cauza cifrelor slabe în sondaje și a percepției tot mai mari că lui Biden îi lipsește stamina pentru acest loc de muncă, există o modificare perceptibilă în ceea ce privește cât de mult oamenii îl văd acum pe Biden și ce are el de spus despre problemele cheie,” a scris CNNîntrebându-se “cine este noul Joe Biden pe care îl vedem?” 

În ofensivă mediatică

Intervențiile lui Biden în ultima perioadă au fost multiple și ele contrastează puternic cu atitudinea retrasă pe care democratul a adoptat-o încă din perioada pandemiei de COVID, înainte de alegerile din 2020. Atunci, Biden și-a desfășurat campania pentru Casa Albă mai ales din locuința sa din Delaware, stând departe de mitingurile mari și de întâlnirile cu electoratul, într-un contrast major cu eforturile electorale agresive pe care le-a dus Trump.

Așa cum scriam recent, de data aceasta, lipsa de comunicare și evitarea publicului nu par să mai fie opțiunile câștigătoare, mai ales în condițiile în care democratul se confruntă cu numeroase crize interne și internaționale, iar rata lui de favorabilitate este la minime istorice.

Contient de aceste lucruri, democratul a îmbrățișat ieșirile publice și întâlnirile față în față cu americanii, chiar dacă acestea sunt atent regizate de echipa lui de campanie.

Printre altele, președintele Biden:

# a vorbit despre încetarea focului în conflictul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.

Confruntat cu protestele democraților pro-palestinieni din Michigan, în alegerile primare de marți, Biden a ieșit în fața publicului pentru a împărtăși un oarecare optimism cu privire la situația din Orientul Mijlociu.

Speranța mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului,” a spus Biden, în timp ce mânca înghețată de mentă în Manhattan cu Seth Meyers, gazda unui popular show de teviziune. 

CNN a notat că declarațiile președintelui i-au luat prin surprindere pe negociatorii diplomatici care fac eforturi pentru a obține o încetare temporară a focului în Fâșia Gaza. Ulterior, în cursul zilei de joi, Biden și-a exprimat scepticismul că un acord de încetare a focului ar putea fi încheiat în războiul Israel-Hamas până lunea viitoare, așa cum a spus că speră că se va întâmpla. 

Comentariile inițiale ale președintelui au vrut, cred analiștii, să mai tempereze disensiunile dintre democrați în ceea ce privește criza din Orientul Mijlociu, care este o problemă politică în creștere pentru Biden. Alegătorii arabi americani joacă un rol important în statul Michigan, considerat unul swing, decisiv în alegerile din noiembrie, iar progresiștii din Partidul Democrat, arătând spre sprijinul SUA pentru Israel și situația dificilă a palestinienilor, i-au îndemnat pe democrații din Michigan să nu-l voteze pe Biden. Președintele a câștigat până la urmă confortabil alegerile primare din acest stat, impunându-se cu 81% din voturi, conform previziunilor, dar cei “neangajați” au depășit așteptările, adunând 13% din voturi.

 # a făcut glume despre Trump

În aceeași zi, Biden a apărut la emisiunea “Late Night cu Seth Myers” și a încercat să respingă întrebările despre vârsta lui, vorbind despre Trump, care are 77 de ani. Prin comparație, Biden are 81 de ani, va împlini 82 de ani imediat după alegeri și ar avea 86 de ani la finalul unui al doilea mandat de președinte. CNN a spus că declarațiile lui Biden despre vârtsa lui Trump sunt “o nouă cale de atac” la care apelează democratul.

“Trebuie să te uiți la celălalt tip – este cam la fel de bătrân ca mine, dar nu își amintește numele soției sale,” a spus Biden, referindu-se la o apariție recentă în care republicanul părea să se refere la soția sa, Melania Trump, ca ‘Mercedes.’ 

Biden a spus că alegătorii nu ar trebui să ia în considerare doar câți ani are un candidat, ci “cât de vechi sunt ideile (lui).”

“Uite, vreau să spun, acesta este un tip care vrea să ne ducă înapoi,” a spus Biden despre Trump. “Vrea să ne aducă înapoi în ceea ce privește Roe v. Wade (cazul care a permis dreptul federal la avort, anulat între timp de Curtea Supremă), vrea să ne ducă înapoi pe o serie întreagă de probleme care sunt – 50, 60 de ani, au fost poziții americane solide.”

Comentariile președintelui au venit la câteva săptămâni după ce procurorul special Robert Hur, care conduce ancheta referitoare la gestionarea de către democrat a unor documente clasificate după încheierea mandatului de vicepreşedinte la Casa Albă, a scris în raport că memoria lui Biden a fost “semnificativ limitată” atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori.

Hur a explicat că “lipsa de atenție și vigilență ale președintelui demonstrează de ce foștii oficiali nu ar trebui să păstreze materialele clasificate nesecurizate acasă și să le citească cu voce tare altora, dar jurații ar putea concluziona că acțiunile domnului Biden au fost neintenționate.”

“Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în faţa unui juriu, aşa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenţionat, cu o memorie slabă,” a scris Hur.

Raportul lui Hur, fost procuror pentru statul Maryland, numit în funcție de Trump, a indicat că Biden a avut probleme în a-și aminti când a început și s-a încheiat mandatul său ca vicepreședinte al Statelor Unite și nu și-a putut aminti când a murit fiul său, Beau.

Așa cum am scris în acel moment, în timp ce democrații s-au grăbit să-l apere pe președintele Biden, republicanii au cerut nu doar ca liderul din Biroul Oval să fie supus unui test cognitiv, ci și ca membrii cabinetului său să ia în considerare îndepărtarea lui din funcție pe baza celui de-al 25-lea Amendament la Constituție, argumentând că ocupantul Biroului Oval nu mai este capabil să conducă țara într-o perioadă în care America, și lumea, se confruntă cu crize multiple. 

 # s-a implicat direct în discuțiile cu președintele Camerei Reprezentanților

Președintele Biden a invitat liderii Congresului la discuții la Casa Albă, declarând că speră că republicanii și democrații pot lucra împreună pentru a evita o închidere parțială a guvernului la sfârșitul acestei săptămâni. 

“Cred că putem face asta,” a spus Biden marți în Biroul Oval, cu lideri din ambele partide și vicepreședinta Kamala Harris așezați în jurul lui.

Între timp, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat joi un text care amână cu o săptămână ameninţarea unei paralizii parţiale a statului federal în plină campanie electorală, după un acord convenit cu o zi înainte între aleşii democraţi şi republicani. 

Textul prevede prelungirea cu o săptămână, până la 8 martie, a bugetului statului federal şi evită paralizia guvernului, care ar fi dus la o închidere temporară a multor administraţii şi servicii publice.

Un număr de 207 democraţi s-au alăturat celor 113 republicani într-un vot de 320-99 pentru aprobarea măsurii pe termen scurt, care ar prelungi cu o săptămână finanţarea federală ce a expirat vineri la miezul nopţii (05:00 GMT sâmbătă) şi va stabili o finanţare pentru 22 martie, termen limită pentru alte agenţii guvernamentale. Ulterior, documentul a fost votat și de Senat, cu 77 la 13 voturi.

 # a mers la frontiera cu Mexicul

În condițiile în care majoritatea americanilor susține în prezent construirea unui zid de-a lungul graniței Statelor Unite cu Mexicul, președintele Biden s-a deplasat joi în Texas, în aceeași zi în care și Trump a vizitat regiunea.

Cele două vizite rivale dezvăluie lupta acerbă în privința imigrației dintre echipele de campanie ale președintelui democrat și ale adversarului său republican, o problemă definitorie a alegerilor din 2024

Biden a vizitat Brownsville unde s-a întâlnit cu agenți din Border Patrol (Poliția de Frontieră), forțele de ordine și lideri locali, în timp ce face presiuni asupra republicanilor să accepte acordul bipartizan cu privire la securizarea frontierei, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, înainte de călătoria președintelui.

Jean-Pierre a spus că președintele va vedea el însuși ce fac agenții Poliției de Frontieră în fiecare zi pentru a securiza granița, adăugând că aceștia “au nevoie de mai multe resurse.”

Vizita președintelui vine, de asemenea, în timp ce acesta ia în considerare dacă să restricționeze sever accesul la sistemul de azil din SUA, care a fost tensionat pe fondul unui nivel record de sosiri de imigranți ilegali, au declarat anterior surse pentru CBS News

Președintele Biden “își va reitera apelurile către republicanii din Congres să nu mai recurgă la jocuri politice și să ofere finanțarea necesară pentru agenți suplimentari la Poliția de Frontieră, mai mulți ofițeri de azil, tehnologie de detectare a fentanilului și multe altele,” a spus Jean-Pierre.

În Brownsville, Biden a subliniat urgența luării de acțiuni de securizare a frontierei și nevoia de mai multe resurse pentru a controla granița. El a lansat un apel direct către Trump să “mi se alăture” în această problemă. 

Biden a vizitat ultima dată granița în ianuarie 2023, când a făcut o călătorie la El Paso.

 De ce acum?

Schimbarea de atitudine actuală a președintelui democrat un este deloc întâmplătoare. Cel mai recent sondaj Gallup, publicat săptămâna trecută, a indicat că gradul de favorabilitate al liderului democrat a coborât aproape de cel mai scăzut nivel pe care Biden l-a înregistrat vreodată

Ancheta de opinie a constatat că 38% dintre respondenți aprobă performanța lui Biden la Casa Albă, în timp ce 59% dintre ei o dezaprobă.

Procentul înregistrat de democrat este doar cu un punct peste minimul său istoric și cu mult sub ratingul de 50% înregistrat în mod tradițional de președinții americani care sunt realeși, a indicat Gallup.

Potrivit analiștilor, procentele înregistrate de Biden amintesc de președinții americani din perioada modernă care nu au reușit să rămână la Casa Albă mai mult de patru ani și au rămas cu un singur mandat, inclusiv Jimmy Carter.

De asemenea, fostul președinte Trump, pe care Biden l-a învins în scrutinul din 2020, și-a părăsit mandatul în ianuarie 2021 cu un nivel de aprobare minim de doar 34%.

Cota de aprobare a președintelui Biden a atins un maxim de 57% în ianuarie și aprilie 2021, dar a scăzut constant în cei doi ani de atunci. Cea mai mică rata de favorabilitate pe care a primit-o a fost de doar 37% în aprilie 2023. Din acel moment, acest procent nu a mai trecut aproape deloc de 40%.

Rezultatele anchetei Gallup au arătat că o majoritate clară a americanilor dezaprobă modul în care Biden s-a achitat de responsabilitățile sale de președinte, cu note proaste pentru liderul de la Casa Albă în ceea ce privește subiecte cheie pentru americani, precum imigrația, războiul Israel-Hamas, conflictul Ucraina-Rusia, afacerile externe și economia.

Privind spre alegerile din noiembrie, istoria sugerează că Biden are o muncă semnificativă de făcut pentru a-și îmbunătăți gradul de aprobare în rândul independenților, precum și al democraților, dacă dorește să îl învingă pe Trump la urne și să câștige un al doilea mandat.

Aceasta deoarece, așa cum am scris și cu alte ocazii, alegerile prezidențiale din 2024 se îndreaptă spre o nouă confruntare Biden vs. Trump, după ce ambii politicieni s-au instalat confortabil în fruntea listelor de candidați din Partidul Democrat, respectiv Partidul Republican, devenind favoriți în cursele electorale interne pentru obținerea nominalizării la Casa Albă.

În tabăra republicană, Trump are în prezent 122 delegați, iar Nikki Haley a primit 24 de delegați, cu 158 de delegați alocați până în acest moment. 

Un candidat trebuie să primească spijinul a 1.215 delegați la Convenția Națională care se va desfășura în iulie în Milwaukee (Wisconsin) pentru a obține nominalizarea formațiunii la președinția Statelor Unite. Republicanii au de alocat în total 2.429 de delegați

Deși Haley, care a rămas singurul rival important al lui Trump, a anunțat că nu renunță la lupta politică, șansele fostului președinte de a primi nominalizarea republicană sunt mari, mai ales după ce el și-a consolidat și mai mult statutul de favorit în cursa din Partidul Republican, cu o victorie ușoară înregistrată marți în Michigan.

Calculele arată că fostul lider american ar putea câștiga nominalizarea formațiunii conservatoare până la jumătatea lunii martie – chiar dacă Nikky Haley a promis să continue să lupte, iar votul în alegerile republicane durează până în luna iunie. 

În tabăra democrată, îngrijorările răspândite cu privire la vârsta președintelui Biden și la ratingurile sale de popularitate, extrem de scăzute, nu au dus până acum la nicio provocare serioasă în interiorul partidului.

Președintele Biden a câștigat confortabil alegerile primare democrate din Michigan, desfășurate marți, și are până acum 206 delegați

Pentru a obține nominalizarea partidului, un candidat are nevoie de un total de 1.968 de delegați din 3.934 de delegați la Convenția Națională Democrată care va avea loc în Chicago (Illinois) în august. 

În acest moment, sondajele de opinie indică faptul că un meci Biden-Trump 2.0 va fi o cursă foarte strânsă. Media sondajelor menținută de The Hill and Decision Desk HQ (DDHQ) îi oferă în prezent lui Trump un avantaj de 2,8 puncte procentuale, respectiv 45,9% față de 43,1% în favoarea republicanului. Media a fost calculată din 581 de sondaje.

La rândul său, agregatorul de sondaje RealClearPolitics arăta vineri că Trump are un avantaj de 2% în fața lui Biden la nivel național, respectiv 47,1% la 45,1%. 

Îl va ajuta noua strategie pe Biden să recupereze terenul pierdut în fața lui Trump? Echipa de campanie a democratului mizează se pare pe acest lucru. Vom vedea însă dacă liderul de la Casa Albă are suficientă energie psihică și fizică pentru a ține pasul cu această atitudine dinamică pe care Team Biden i-a impus-o în ultimele săptămâni. 

Surse: CNN, NBC News, CBS News, BBC, Axios, New York Times, Washington Post, RealClearPolitics, 270towin.com

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Joe Biden will win on a landslide! Mark my words!