G4Media.ro

Schimbare de poziție. Procurorul general, Gabriela Scutea: Secția Specială este o creație…

Schimbare de poziție. Procurorul general, Gabriela Scutea: Secția Specială este o creație artificială, dar cât timp SIIJ este funcțională și prevăzută de lege, ea trebuie să aibă performanță

Procurorul general, Gabriela Scutea, susține, într-o declarație pentru mainnews.ro, că Secția Specială este ”o creație artificială”, însă structura trebuie să funcționeze, câtă vreme este prevăzută de legislația în vigoare.  În urmă cu o săptămână, Scutea declara că își menține declarația că secția specială ar trebui desființată. Nu e clar de ce și-a schimbat poziția procurorul general, dar reacția vine după criticile lansate de Forumul Judecătorilor care s-au arătat nemulțumiți de poziția Gabrielei Scutea cu privire la SIIJ.

”Din punctul meu de vedere, SIIJ este o creație artificială și care deocamdată nu are nici măcar posibilitatea, în mod obiectiv, să ajungă la servirea interesului cetățenilor de acces la justiție, în deplinătatea garanțiilor prevăzute de articolul 6 din Convenția Europeană. Un demers legislativ nu depinde, nu poate fi inițiat de către Ministerul Public. Eu voi susține cu justificare factuală un posibil demers legislativ al domnului ministru al Justiției, însă, până când SIIJ este funcțională și prevăzută de lege, ea trebuie să aibă performanță, în sensul de a rezolva cu celeritate și în mod calitativ dosare”, a declarat Scutea pentru Main News.

Procurorul general, care anterior s-a arătat în favoarea desființării SIIJ, susține că, în timp ce unele secții din instituția pe care o conduce au un număr relativ suficient de anchetatori, la Secția Specială lucrurile stau diferit.

”Nu pot să fac abstracție de faptul că secții din PG sunt cu un nivel de ocupare satisfăcător, pe când la această Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, nivelul de acoperire a schemei este net inferior și cu o încărcătură de dosare infinit mai mari. Practic, trebuie să înțelegem că nu numai din Parchetul General s-a desprins o parte de competență și a trecut la SIIJ, ci inclusiv de la parchetele Curților de Apel s-a desprins o parte de competențe și a venit la SIIJ. Dosare sunt foarte multe, din raportul de activitate pe 2019 rezultă clar câte dosare au rămas în lucru și pe acestea trebuie să le împărțim la numărul de procurori existenți. Este un volum enorm de activitate. Putem spune, în aceste condiții, că cetățenii sunt protejați, dacă fizic nu există resursele pentru tratarea problemelor și dosarelor lor? Este o concluzie care mie mi se pare că se impune în mod evident”, a mai spus Scutea.

Context

Este o schimbare de poziție față de cea exprimată în urmă cu o săptămână, când Scutea declara, într-un intervi pentru Digi24, că îşi păstrează părerea conform căreia Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar trebui desfiinţată.

„Categoric că am aceeaşi opinie, opinia exprimată anul trecut, atunci când eram purtător de cuvânt ad hoc al asociaţiei în care activam. Nu a fost una de dragul discuţiei, ci întemeiată încă din anul 2017, când domnul ministru Toader a produs celebrele slide-uri, dar în spatele cărora nu vedeam o justificare reală”, a afirmat Gabriela Scutea.

În urmă cu o săptămână, Scutea a adus ca argument în favoarea desfiinţării SIIJ faptul că acest parchet are peste 1.400 de dosare, pe care trebuie să le instrumenteze un număr mic de procurori, în condiţiile în care „nu sunt doritori” care să lucreze acolo.

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” au criticat, joi, modul în care CSM pregăteşte organizarea unui nou concurs pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că această secţie trebuie desfiinţată.

Într-un comunicat remis joi, cele două asociaţii susţin că au luat act cu îngrijorare de decizia Comisiei nr. 2 – Resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de a înainta Plenului CSM notele Direcţiei de resurse umane privind organizarea concursurilor pentru numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ, respectiv a concursului pentru numirea în funcţiile de execuţie.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. cred ca ar fi un lucru foarte bun daca ar continua sa existe Sectia Speciala daca la sefia ei ar fi o persoana cinstita si onesta gen Laura Codruta Kovesi. La fel si angajatii din Sectia Speciala ar fi mai presus de orice banuiala.
  Ciuma rosie mafioata trebuie ingropata cu armele ei. Guvernul trebuie sa aloce bani, sedii in fiecare judet pentru ca Sectia Speciala sa devina un al doilea DNA dar pentru judecatori
  Garbovancele, Savonesele si restul slugilor ciumei rosii trebuie sa dea socoteala pentru tot raul facut

  • SS nu ar trebui sa existe intr-o tara normala. Nu veti gasi o asa inventie niciunde in lumea civilizata, ci doar in regimurile care vor sa tina magistratii sub papuc (a se vedea cazul procurorului Panait, din epoca Nastase, ecranizat in filmul „De ce eu?”; V.V.Ponta stie mai multe…).
   O asemenea institutie, prin care se urmareste musamalizarea cazurilor care-i privesc pe magistratii docili (ex: retragerea cailor de atac in unele procese) sau punerea sub presiune a celor care se vor independenti, nu este creata in considerarea vreunei persoane, fie ea chiar LCK.
   Din bilantul anual al monstrului SS se observa ca au avut doar cateva rechizitorii intr-un an; pai, va dati seama ce jubileaza acum magistratii corupti din sitemul de justitie (chiar daca sunt foarte putini din totalul judecatorilor si procurorilor)? Daca de asa ceva avea nevoie societatea noastra atunci sa fie mentiunuta in continuare SS – creatia mafiei politicie si mediatice, care au prezentat public in exces unele cazuri considerate a fi abuzuri ale DNA, nedovedinte la acea vreme in justitie, doar pentru a justifica nevoia de a avea SS. Iar acum, ca o avem de vreun an jumate, totul merge bine in justitie nu? Pe pricipiul: daca nu descoperim coruptia, ea nu exista. Bravo Romanie! Ai facut treaba mare cu aceasta SS – o rusine in istoria noastra contemporana.

 2. Nu cred ca ar trebui sa ne mire. Gabriela Scutea ramane aceeasi sluga habotnica. Cum poate ea justifica altfel modul orbeste in care i-a executat ordinele lui Kovesi si Morar (in scurtul mandat la PICCJ), ale lui Iordache (aportul ei la OUG 13 este binecunoscut) sau ordinele pe care le-a primit sa il saboteze pe Tudorel Toader cu organizatia ei de procurori, de care acuma se dezice.
  Acuma doar i s-a schimbat stapanul.
  Daca domnisoara Scutea prindea anii 50 era unul din cei mai buni si destoinici educatori de la Pitesti.

  • Doamna Scutea a ajuns eroina luju, a antenelor si a presei penalilor in general. Niciodata un procuror sau un judecator care a muncit cu adevarat nu a avut presa asa buna in zona respectiva. Are motive de mandrie. Este o personalitate contemporana.

 3. Adica trebuie sa slujeasca interesele celor care au infiintat-o: felix&co, tericeanu, dragnea si toti marii infractori ai patriei.

 4. Salut !
  Doanna Gabi, ce v-a apucat ?
  Aceasta sectie s-a legiferat, don mai multe motive ,cred eu .
  1. Sa nu mai poata DNA sa salte judecatorul din instanta, dupa capul lor teleghidat adesea politic.
  2. Sa nu mai existe interferente si presiuni ,din partea procurorilor, plicuri galbene ,etc.
  3.Sa stim si noi, dar si judecatorii, cati si care sveau dosare pe care, DNA,ststea cu curul pe ele, ca forma de santaj ,utilizate spre a directiona actul de justitie la comanda politica
  4. Sa elimine impicarea SRI in instumentarea de dosare, selectiv , pentru eliminarea unor oameni politici.

  Faprul ca, inca sunt persoane care doresc defintarea acestei sectii, mie imi spine ca, se doreste revenirea la situatia de pe vremea cucuvelei roz !
  Doamna Gabi , eu cred in continuare ca, dupa ce va reveniti din eroarea in care ati intrat, o sa actionati on sensul eliminarii punctelor slabe aie SIIJ si sa va bazati pe ea spre a disciplina armata de procurori din subordinea dv.

  • Doamna Gaby, cat de jos mai puteti cobori? Va tine doar Predoiu de lesa sau si Felix et co? Ati uitat cand protestati pe scari impotriva SIIJ?

 5. ciuma rosie mafioata trebuie batuta cu armele ei!!

  Atat timp cat ciuma rosie PSD-ALDE-UDMR-ProRomania are puterea in parlament, presedentia Senatului si Camerei Deputatilor, CCR, CSM, Curti de Apel, ICCJ nu te poti bate cu ei pentru ca nu ar exista nici o sansa reala ca sa triumfe adevarul. Savonea a avut grija sa perverteasca ce mai ramasese cinstit si onest la nivel de conducere din justitie

  Trebuie emorm de multi ani ca sa se reformeze institutiile cheie ale statului roman acaparate de slugile mafiotilor si pana atunci se distruge si ceea ce a mai ramas nedistrus, nu avem nici o sansa

  Daca SS va fi condusa de oameni onesti, avand in componenta ei procurori onesti, nu se vor face abuzuri, iar SS se va transforma in al 2-lea DNA

  G4media, faceti un efort si puneti totusi postarea

 6. ciuma rosie mafioata trebuie batuta cu armele ei!!

  Atat timp cat ciuma rosie PSD-ALDE-UDMR-ProRomania are puterea in parlament, presedentia Senatului si Camerei Deputatilor, CCR, CSM, Curti de Apel, ICCJ nu te poti bate cu ei pentru ca nu ar exista nici o sansa reala ca sa triumfe adevarul. Savonea a avut grija sa perverteasca ce mai ramasese cinstit si onest la nivel de conducere din justitie

  Trebuie emorm de multi ani ca sa se reformeze institutiile cheie ale statului roman acaparate de slugile mafiotilor si pana atunci se distruge si ceea ce a mai ramas nedistrus, nu avem nici o sansa

  Daca SS va fi condusa de oameni onesti, avand in componenta ei procurori onesti, nu se vor face abuzuri, iar SS se va transforma in al 2-lea DNA

  G4media, faceti un efort si puneti totusi postarea !

  • „Daca SS va fi condusa de oameni onesti, avand in componenta ei procurori onesti, nu se vor face abuzuri”, zici?…
   Păi, ăsta e un postulat valabil și pentru DNA. Atunci, de să facem secții speciale pentru categorii profesionale (ceea ce e absurd, desigur)?
   Și totuși, dacă procurorii care lucrează la SS sau vor ajunge să lucreze acolo nu-s de bună credință, ci slugi ale ministrului justiției sau ale altcuiva, ce te faci? Cum asiguri echilibrul necesar? Cu o așa secție specială nu prea se mai poate asigura niciun echilibru. Dar, mă rog, se pare că entitățile astea specifice regimurilor dictatoriale sunt bune doar atunci când sunt controlate de „oamenii noștri”. Mi-e greață de cei cu asemenea idei… Dacă SS era considerată nejustificată în mâna PSD-ALDE, păi la fel de nejustificată va fi în mâna oricărei puteri politice. De ceea, așa ceva nu trebuia înființat niciodată, pentru că ajută la punerea justiției sub controlul unor politicienti, oricare ar fi ei. E atât de simplu și de clar p4in tot ceea ce a făcut SS până în prezent.

  • ti-as fi dat dreptate doar in cazul in care ACUM ciuma rosie PSD-ALDE-UDMR-ProRomania nu ar detine puterea in parlament, presedentia Senatului si Camerei Deputatilor, nu ar controla CCR, CSM, Curti de Apel, ICCJ, avocatul poporului adica cam TOT ce inseamna puterea politica si Justitia.
   Cum nu exista sanse de alegeri anticipate, cel mai bun lucru pentru tara asta distrusa in ultimii ani de ciuma rosie este sa ii distruga cu armele lor
   Cu ciuma rosie nu trebuie purtat cu manusi pentru ca ei nu au mama, nu au tata. Nu au avut nici cea mai mica retinere sa distruga tara si sa transforme Romania in raiul infractorilor, ciumatii nu au avut nici o retinere sa gazeze romanii si nici sa incerce sa scoata Romania din UE. Scopul scuza mijloacele, mai ales daca scopul e unul nobil.

 7. Cu alte cuvinte: se va desfiinta, dar pana atunci sa lucreze la capacitate maxima, „rezolvand” dosarele marilor corupti.
  Sau, se va desfiinta DOAR dupa ce „rezolva” toate dosarele marilor corupti. (Conditie necasara si suficienta.)
  Pentru ca putem.
  UE securistilor din toate partidele!

 8. v-a pacalit predoiu ca desfiinteaza aiureala asta

 9. Azi citeam stirea cu dosarul lui Robert Negoita care sa clasat pe motiv ca faptele sau prescris,desi dosarul s-a deschis in 2016…adica procurorul de caz a tinut dosarul fara sa lucreze la el…..pentru astfel de situati si procurori e buna sectia speciala ….

  • EXACT
   Pentru astfel de cazuri de dosare dosite, cazuri strigatoare la cer si nu sunt putine, Secia Speciala e ideala, daca la conducerea ei se afla persoane oneste asemeni lui Kovesi.

 10. Care lege , aia facuta de infractorii ‘merituosi” ?

 11. desfiintarea elimina manipularea

 12. inteleg ca postati numai comentariile care va convin. Am scris ” desfiintarea suprima manipularea” si nu s-a publicat de mai multe zile, nu stiu cui nu i-a convenit. Dl Tapalaga, cu parere de rau voi renunta la stirile de pe g4media. Multumesc pt tratament

 13. Caruta asta , nu a fost facuta sa functioneze , sub nici un aspect !! Adica prin prevederile legale, prin componenta, prin numarul celor ce o populeaza !! Dna Scutea stie asta, chiar mai bine decat mine si totusi , ce ne serveste cand spune ce spune ??!! Ce rol jucati dna ? Altfel spus, : Plecati cu ursul !!

 14. Cam asta era problema, ca nu puteau sa o controleze, in rest e ok, un instrument bun de a pune la punct magistratii care nu coopereaza cu ‘statul paralel’.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.