G4Media.ro

Asociațiile Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție critică pregătirea de către CSM…

Asociațiile Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție critică pregătirea de către CSM a concursului pentru şefia Secției Speciale

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” critică modul în care CSM pregăteşte organizarea unui nou concurs pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că această secţie trebuie desfiinţată.

Într-un comunicat remis joi, cele două asociaţii susţin că au luat act cu îngrijorare de decizia Comisiei nr. 2 – Resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de a înainta Plenului CSM notele Direcţiei de resurse umane privind organizarea concursurilor pentru numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ, respectiv a concursului pentru numirea în funcţiile de execuţie.

„Considerăm că pregătirea unor astfel de concursuri, menite să consolideze o structură de parchet nemaiîntâlnită în niciun stat democratic, criticată de toate organismele europene relevante în materie de justiţie, şi care s-a remarcat, aşa cum a reţinut Comisia Europeană în ultimul Raport MCV (octombrie 2019), prin faptul că ‘a iniţiat anchete împotriva judecătorilor şi a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum şi modificările bruşte ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanţelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupţie la nivel înalt’, nu trebuie să fie o prioritate a unui CSM care îşi înţelege rolul constituţional şi respectă obligaţiile internaţionale asumate de statul român”, spun cele două asociaţii profesionale.

În opinia acestora, organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul SIIJ nu poate fi o soluţie adecvată, în spiritul recomandărilor organismelor europene.

„Atragem atenţia Consiliului Superior al Magistraturii că sistemul judiciar are nevoi reale şi foarte stringente, o parte dintre acestea fiind de competenţa CSM, precum şi că există un număr considerabil de cereri de apărare a independenţei judecătorilor, procurorilor ori a autorităţii judecătoreşti în ansamblu nepuse în discuţia CSM, deşi au trecut luni de zile de la formularea acestora. Prin urmare, nu înţelegem de unde vine această preocupare a garantului independenţei justiţiei de a consolida o structură care nu doar că a fost apreciată ca potenţial instrument de presiune asupra magistraţilor de majoritatea covârşitoare a magistraţilor români, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni şi toate organismele europene, dar a şi dovedit, fapt constatat de organismele internaţionale, că temerile exprimate public cu privire la activitatea sa sunt justificate”, declară magistraţii.

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” solicită Plenului CSM să respingă organizarea acestor concursuri de ocupare a funcţiilor din cadrul SIIJ.

De asemenea, cele două asociaţii solicită Parlamentului şi Guvernului să desfiinţeze de urgenţă SIIJ şi să se revină la competenţele legale ale parchetelor existente anterior înfiinţării acestei secţii.

Magistraţii consideră că independenţa justiţiei este ameninţată prin perpetuarea existenţei SIIJ, iar desfiinţarea acestei secţii prin ordonanţă de urgenţă „nu ar fi în sine neconstituţională”, raportat la rezultatul referendumului din 2019.

„Considerăm că este inadmisibil ca într-un stat care se pretinde a fi de drept, membru al Uniunii Europene, toate autorităţile să se manifeste la nivel declarativ în sensul că înţeleg să respecte recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, dar, în plan faptic, să evite sau să se opună luării măsurilor necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa justiţiei. În acest context, remarcăm şi comportamentul procurorului general al PÎCCJ, care susţine, ori de câte ori are ocazia, obligativitatea respectării recomandărilor MCV, dar care, din funcţia deţinută, ştiind că aceste recomandări au fost încălcate, îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de operativitate a SIIJ, iar nu cu privire la faptul că SIIJ încă mai există. Această schimbare de abordare la nivelul conducerii Ministerului Public este îngrijorătoare, venind după o opoziţie constantă a fostelor conduceri faţă de înfiinţarea şi existenţa SIIJ, opoziţie manifestată, în limitele competenţelor, încă din perioada premergătoare înfiinţării secţiei şi care a culminat prin concluziile puse în urmă cu câteva luni de reprezentantul Ministerului Public în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, mai spun magistraţii.

Cele două asociaţii atrag atenţia Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului, ministrului Justiţiei şi procurorului general că, dacă nu se vor respecta în continuare recomandările Comisiei Europene, România riscă să ajungă în situaţia Poloniei, faţă de care s-a declanşat deja de patru ori procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (infringement), ca urmare a „gravelor” încălcări ale principiilor statului de drept.

Citește și: Discuții în Consiliul Superior al Magistraturii pentru alegerea unui șef al Secției Speciale. Ce spune ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Predoiu are un singur scop, sa inlature ce a pus Dragnea.

    Scopul scuza mijloacele, de asta l-a numit pe acel plagiator in continuare intr-o functie de conducere.

  2. CSM, ar trebuie sa aiba in vedere , interesele Romaniei., nu ale hotilor, ale smecherilor , ale lichelelor si secaturilor.

  3. … țară condusă de sekuriști și de ticăloși. Asta e țara în care trăim. Secția specială trebuie neapărat desființată pentru că după câte ticăloșii a săvârșit koevesi nu se poate să fie anchetată. Pentru ca onea și zdreanță au distrus oameni nevinovați dar nu se poate să fie anchetați. Pentru că ciprian man a distrus oameni nevinovați dar nu se poate să fie anchetat. Pentru că procurorii și judecătorii în general sunt sfinți Întrupați la care trebuie să ne închinăm de dimineața până seara și să-i pupăm veșnic în fund și indiferent ce ticăloșii fac nu se poate să fie anchetați. Noi, proștii care plătim impozite trebuie doar să le plătim niște salarii și niște pensii nesimțite, în rest “ciocul mic”. … și restul … mănâncă mici, beau bere, se uita la “las fierbinți” și nu sunt interesați de nimic altceva. Asta e țara.