G4Media.ro

Discuții în Consiliul Superior al Magistraturii pentru alegerea unui șef al Secției…

Discuții în Consiliul Superior al Magistraturii pentru alegerea unui șef al Secției Speciale. Ce spune ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Comisia de Resurse Umane și Organizare din CSM a înaintat Plenului CSM două propuneri de organizare a unui concurs pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Secția Specială, și de organizare a unui concurs pentru numirea procurorilor cu funcții de execuție în cadrul acestei structuri de parchet. Deciziile au fost luate marți, potrivit site-ului CSM.

Susținătoare a desființării SIIJ, Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că în spatele acestui demers ar sta Florin Iordache, Tudorel Toader și Lia Savonea, fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii.

”Zilele acestea Comisia nr 2 resurse umane și organizare din cadrul CSM a decis declanșarea concursului pentru ocuparea funcției de procuror șef Secție Specială (SIIJ)și a altor funcții de execuție din cadrul SIIJ. Așadar, „competențele” de a solicita retragerea căilor de atac din dosarele în curs sau solicitarea de „analiză a unor dosare” par să fie foarte importante, chiar critice, nu?? Votul final și decisiv va fi dat de plenul CSM. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se avanseze cu analiza proiectului de lege privind desființarea SIIJ, nu să se declanșeze proceduri de ocupare a unor funcții in cadrul SIIJ. Dar se pare ca Iordache , Tudorel Toader, Savonea si gasca care au mosit si promovat aceasta sectie, o secție care in forma actuala este toxica pentru sistemul judiciar si justitia din Romania, nu renunta! Dincolo de cuvinte, se intampla!” a scris Birchall.

Pe de altă parte, într-o reacție pentru G4Media.ro, actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, spune că el susține în continuare desființarea acestei structuri de parchet, dar că așteaptă o majoritate în Parlament. Predoiu critică și graba CSM pentru organizarea unui concurs de selectare a șefului SIIJ.

”Poziția Ministerului Justiției față de SIIJ e neschimbată: desființare. Motivul pentru care nu inițiez deocamdată un proiect de lege pentru desființare e simplu: cunosc faptul că va fi respins de majoritatea ad-hoc anti-MCV condusă de PSD sau ar fi modificat în sensul contrar intenției noastre, ar fi modificat pentru consolidarea SIIJ. Pentru același motiv nu promovez nici OUG: ar fi respinsă imediat. Aștept deci o majoritate pro-obiective MCV în Parlament. În ceea ce privește conducerea CSM, se simte probabil presată de faptul că trebuie să aplice prevederi legale în vigoare care privesc SIIJ și vor să ”bifeze” la funcționalitatea sistemului judiciar. Pe de altă parte, concursurile s-au amânat cam în toate sectoarele spre toamnă, școala la fel, graba aceasta ar fi de salutat pentru cauze mai bune, spre exemplu, reformularea unei poziții tranșante față de menținerea de către Parlament a modificării duratei de școlarizare a INM la 4 ani, în ciuda poziției MJ de păstrare pentru moment a duratei de 2 ani, mult mai fezabilă în raport de resursele prezente ale INM.

Context 

Înfiintarea SIIJ a fost criticată de asociațiile de magistrati, societatea civilă și mai multe organisme internaționale. Sectia Specială nu are șef de anul trecut, când Lia Savonea a încercat de șapte ori să o impună la conducere pe procuroarea Adina Florea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Aici se vede ca problema nu e sectia, ci cine o controleaza.

 2. Păi, nu trebuia să se desființeze anomalia asta a Justiției românești?

  • Da, asa e. Numai ca hotii sunt mai numerosi in sparlament(sic!) si nu sunt sorti de izbanda deocamdata ca sa se desfiinteze aberatia bubosului t t, comisa in cardasie cu psd si pretinii lor.
   De aceea erau bune ACUM anticipatele : existau sanse reale de a se schimba majoritatea in parlament…..

 3. in timp ce peneleul freaca menta, pesedeul isi rezolva toate problemele, accelerand furtul

 4. Si eu care credeam ca isi arata solidatitatea si doneaza si ei ceva pentru vre un spital sau pentru crearea unui fond din care sa se achizitioneze echipamente de protectie pentru momentul cand se va relua activitatea!

 5. Punem ramasag ca va fi aleasa de felix& sociatii, tericeanu & direct interesatii?

 6. Comisia de Resurse Umane și Organizare din CSM este cea care a modificat regulile in timpul jocului la ultimul examen de intrare in magistratura si in loc de 82 de posturi scoase la concurs au fost admisi 196 de pile. Comisia impreuna cu Savoncea au masluit examenul. Dar vor plati acest abuz!

  • a naibi -pile-si in officina cind le cautam,nu le mai gaseam fugise-ra la c.s.m. sa dea examen.ptr. pila-sefa.

 7. desfiintarea elimina manipularea

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.