G4Media.ro

Schimb tensionat de replici în faţa presei între miniștrii de Externe ai…

Sursa foto: Twitter / Auswärtiges Amt

Schimb tensionat de replici în faţa presei între miniștrii de Externe ai Turciei și Germaniei

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avut vineri la Istanbul un schimb tensionat de replici în faţa presei cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, care a cerut Turciei să ”respecte” deciziile Consiliului Europei privind drepturile omului, în timp ce ministrul turc a acuzat-o că s-a lăsat influenţată de ”propaganda” Greciei asupra disputelor acesteia cu Turcia, consemnează agenţiile AFP şi DPA.

Venind la Istanbul după o vizită efectuată în Grecia, Annalena Baerbock le-a cerut gazdelor sale eliberarea opozantului turc Osman Kavala, deşi Ankara a răspuns şi în trecut agresiv unor solicitări similare formulate de politicieni occidentali.

”Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului care-l priveşte pe Osman Kavala trebuie aplicată”, a indicat Annalena Baerbock, care din decembrie anul trecut este prima femeie ministru de externe în Germania, în vârstă de 41 de ani şi membră a partidului Verzilor.

Declaraţia ei a provocat o replică puternică din partea lui Cavusoglu la conferinţa de presă comună cu acesta. ”De ce Germania încurajează toate ţările să excludă Turcia din Consiliul Europei?”, a întrebat-o ministrul turc, el enumerând apoi numele unor ţări europene care, conform Ankarei, nu respectă nici ele deciziile instanţei europene menţionate de Baerbock, printre acestea Cavusoglu menţionând ”Grecia, Franţa, Norvegia, Germania”.

”De ce nu amintiţi asta şi Greciei, ci doar Turciei? De ce îl menţionaţi pe Kavala? Pentru că v-aţi folosit de el?”, a continuat ministrul turc de externe.

Acest opozant încarcerat în Turcia şi condamnat la închisoare pe viaţă este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să destabilizeze Turcia, după ce a susţinut manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi. De asemenea, el este acuzat că a încercat să „răstoarne guvernul” în timpul tentativei de lovitură de stat din 2016.

Şefa diplomaţiei germane îşi iritase deja gazdele turce după ce mai devreme vineri a declarat la Atena că Turcia trebuie să respecte suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee.

În replică, ministrul turc i-a spus în faţa presei că ”statele terţe, inclusiv Germania, nu trebuie să se implice în provocări şi propagandă, mai ales acelea ale părţii greceşti şi ale Ciprului”.

Germania a practicat în trecut o ”mediere onestă” şi a manifestat o atitudine echilibrată, dar recent a devenit mai părtinitoare, a remarcat Mevlut Cavusoglu.

Şefa diplomaţiei germane a avertizat de asemenea Ankara împotriva unui ”atac preventiv” al Turciei în nordul Siriei, recunoscând totuşi că ”Turcia se confruntă de mai mulţi ani cu atacurile teroriste ale PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

sursa: Agerpres.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. li s-a suit la cap

  2. Baerbock, ce gluma de ministru!

  3. Nu reiese nici un schimb tensionat! Doar unul care se ratoieste la omolog intr-o conferinta de presa.

  4. Numai somități si atotștiutori, comentează.

  5. Numai somități si atotștiutori, comentează.