G4Media.ro

Scepticismul față de vaccin dăunează eforturilor de combatere a pandemiei în țările…

Scepticismul față de vaccin dăunează eforturilor de combatere a pandemiei în țările din Europa de Est

În Balcani și în alte regiuni din sud-estul Europei, campania de vaccinare împotriva coronavirusului este umbrită de dezbateri politice aprinse sau de teorii ale conspirației care amenință să împiedice acest proces.

Vaccinuri din vest, Rusia sau China? Sau deloc? Cu această dilemă se confruntă națiunile din sud-estul Europei, unde campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului au început lent – umbrite de dezbateri politice aprinse și de teorii ale conspirației. În țări precum Republica Cehă, Serbia, Bosnia, România și Bulgaria, între scepticii față de vaccin se numără foști președinți și chiar și unii medici. Campionul sârb la tenis, Novak Djokovic, a fost printre cei care au spus că nu vor să fie obligați la vaccinare. Idei false că ar fi coronavirusul o farsă sau că vaccinurile ar injecta microcipuri în oameni s-au răspândit în țările care au fost înainte sub o conducere comunistă dură. Cei care odinioară erau în mod curent supuși vaccinării în masă sunt profund divizați cu privire la vaccinare. „Există o legătură directă între sprijinul pentru teoriile conspirației și scepticismul față de vaccinare”, a avertizat un recent studiu balcanic. „O majoritate din întreaga regiune nu intenționează să primească vaccinul, un raport considerabil mai mic decât în ​​alte părți din Europa, unde majoritatea este în favoarea administrării vaccinului.”

Doar aproximativ 200.000 de persoane au solicitat vaccinul în Serbia, o țară de 7 milioane de locuitori, după ce autoritățile au deschis procedura. În schimb, 1 milion de sârbi s-au înscris pentru a primi 100 de euro (120 de dolari) în prima zi în care guvernul a oferit ajutorul pentru pandemie. Sperând să încurajeze vaccinările, oficialii sârbi au făcut spoturi tv. Cu toate acestea, ei înșiși au fost împărțiți în privința achiziționării vaccinului Pfizer-BioNTech fabricat de Vest sau a dozelor Sputnik V din Rusia, ceea ce înseamnă o divizare în plus într-o țară care dorește în mod formal aderarea la Uniunea Europeană, dar în care mulți favorizează legături mai strânse cu Moscova. Președintele sârb Aleksandar Vucic a salutat sâmbătă un transport de 1 milion de doze de vaccin chinezesc Sinopharm, spunând că se va vaccina pentru a arăta că este sigur. „Sârbii preferă vaccinul rusesc”, se arată într-un titlu recent din Informer, un tabloid pro-guvernamental, în timp ce oficialii au anunțat că 38% dintre cei care au solicitat vaccinarea sunt în favoarea vaccinului rusesc, iar 31% doresc Pfizer-BioNTech – o diviziune fermă între pro-rușii și pro-occidentalii din Serbia.

În Bosnia vecină, o țară sfâșiată de război, care rămâne împărțită etnic între sârbi, bosniaci și croați, politica este, de asemenea, un factor, întrucât jumătatea condusă de sârbi pare să opteze pentru vaccinul rusesc, în timp ce partea bosniaco-croată ar prefera probabil vaccinurile occidentale. Sașa Milovanovic, un agent imobiliar în vârstă de 57 de ani, din Belgrad, vede toate vaccinurile ca parte a „manipulării globale” a pandemiei. „Oamenii sunt închiși, nu mai au nicio viață și trăiesc într-o stare de isterie și de frică”, a spus el.

Djokovic a spus că este împotriva obligativitîții vaccinului anti-coronavirus pentru călătorii sau competiții, dar rămâne deschis la evoluții. Jucătorul de tenis de top și soția sa au fost testați pozitiv în iunie, după o serie de meciuri fără respectarea distanțării sociale, pe care le-au organizat în Balcani. Ei și fundația lor au donat 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) pentru a cumpăra ventilatoare și alte echipamente medicale pentru spitalele din Serbia. Oficialul Ministerului Sănătății al Sănătății, Mirsad Djerlek, a descris răspunsul la vaccin ca fiind „satisfăcător”, dar a avertizat la radiodifuzorul de stat RTS că „oamenii din zonele rurale cred de obicei în teoriile conspirației și de aceea ar trebui să vorbim cu ei și să le explicăm că vaccinul este singura ieșire din această situație.”

Un studiu realizat de Balkans in Europe Policy Advisory Group, publicat înainte de începerea campaniei regionale de vaccinare în decembrie, a concluzionat că teoriile conspirației legate de virus sunt crezute de aproape 80% dintre cetățenii țărilor din Balcanii de Vest care se străduiesc să adere la UE. Aproximativ jumătate dintre aceștia vor refuza vaccinarea, arată studiul.

Teoriile nefondate susțin că virusul nu este real sau că este o armă biologică creată de SUA sau de adversarii săi. O altă idee falsă populară susține că fondatorul Microsoft, Bill Gates, folosește vaccinurile COVID-19 pentru a le implanta microcipuri celor 7 miliarde de oameni ai planetei. Un nivel scăzut al informațiilor despre virus și vaccinuri, neîncrederea în guverne și afirmațiile repetate ale autorităților că țările lor sunt asediate de străini contribuie la explicarea prevalenței ridicate a acestor teorii, potrivit grupului de reflecție din Balcani. Tendințe similare au fost observate chiar și în unele țări din estul Uniunii Europene.

În Bulgaria, teoriile conspirației pe scară largă au împiedicat eforturile din trecut de a face față unei epidemii de rujeolă. Sondajele de acolo au sugerat că neîncrederea în vaccinuri rămâne ridicată, chiar dacă numărul cazurilor de coronavirus crește în continuare. Un sondaj recent realizat de Gallup International a constatat că 30% dintre respondenți doresc să se vaccineze, 46% vor refuza și 24% sunt indeciși. Medicii bulgari au încercat să schimbe atitudinile. Dr. Stefan Konstantinov, fost ministru al Sănătății, a glumit că ar trebui să li se spună oamenilor din vecinătatea Greciei că se vor închide stațiunile pentru turiștii care nu se vaccinează, deoarece „acest lucru ar garanta că aproximativ 70% din populație s-ar grăbi să primească vaccinul”.

În Republica Cehă, unde sondajele arată că aproximativ 40% resping vaccinarea, protestatarii de la un mare miting împotriva restricțiilor guvernamentale de la Praga au cerut ca vaccinările să nu fie obligatorii. Fostul președinte Vaclav Klaus, un critic acerb al răspunsului pandemic al guvernului, a declarat mulțimii că vaccinurile nu sunt o soluție. „Ei spun că totul va fi rezolvat printr-un vaccin miraculos”, a spus Klaus, în vârstă de 79 de ani, care insistă ca oamenii să fie expuși la virus pentru a obține imunitate, idee pe care experții o resping. „Trebuie să spunem clar că nu există așa ceva. Nu mă voi vaccina.”

Autoritățile populiste din Ungaria au adoptat o linie dură împotriva dezinformării legate de virus, dar respingerea vaccinurilor este încă estimată la aproximativ 30%. Parlamentul a aprobat competențe de urgență în martie, care le permit autorităților să trimită în judecată orice persoană considerată că ar „opri apărarea cu succes” împotriva virusului, inclusiv prin „provocarea fricii” sau răspândirea de știri false. Cel puțin două persoane care au criticat răspunsul guvernului la pandemie pe rețelele de socializare au fost arestate, dar niciuna nu a fost acuzată în mod oficial.

Ministrul român al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că se bazează pe medicii de familie pentru a „informa, programa și monitoriza oamenii după vaccin” și că ministerul va oferi bonusuri lucrătorilor medicali în funcție de numărul de persoane pe care le vaccinează. Întrebat dacă astfel de stimulente ar putea alimenta propaganda anti-vaccinare, Voiculescu a spus: „Mă interesează mai mult opinia medicilor cu privire la această chestiune decât mă interesează anti-vacciniștii”.

Dr. Ivica Jeremic, care a lucrat cu pacienți infectați cu virusul în Serbia, din martie, și a fost testat pozitiv în noiembrie, speră că programele de vaccinare vor prinde viteză odată ce oamenii își vor depăși frica de necunoscut. „Oamenii își vor da seama că vaccinul este singura modalitate de a reveni la viața normală”, a spus el.

Sursa: ABC News / Autor: DUSAN STOJANOVIC și JOVANA GEC, Associated Press. Au contribuit Veselin Toshkov de la Sofia, Bulgaria; Karel Janicek de la Praga, Cehia; Justin Spike de la Budapesta, Ungaria; Vadim Ghirda de la București, România (preluare via Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Sârbii sunt un popor extraordinar. Se comportă și în cazul de fata cu mult curaj. Sunt de acord cu părea lor, dacă ar fi sa ma vaccinez și eu as alege Sputnik. În chinezi nu am încredere. Pe americani ii suspectez ca au lansat virusul și vor sa instaureze dictatura bolsevica pe tot globul. Au făcut un experiment acum o sută, au instaurat comunismul în multe părți ale lumii. Nici în Putin nu am încredere prea mare, nu condamna în termeni explicit pe Lenin și pe Stalin.

  • Deci practic esti un rusnac care ar vrea totusi un alt lider nu pe ofilitul Putin.

  • ai incredere in sputnik desi a fost elaborat in conditii mult mai obscure decat vaccinurile euro/americane ? :))) sa mai zic si ca a fost primul pus in folosinta in timp ce antivaxerii covid fix viteza de creare a vaccinurilor o folosesc ca argument ? Rusia, patria KGB, a diversiunii si a oligo-coruptiei totale ?:)))

  • „Conditii obscure” sunt un calificativ valabil numai pentru cei care se plang ca li s-au „furat” documente despre vaccin. Pana acum, numai americanii au documente furabile, adica secrete. Poate ca rusii nu au niciundocument, dar stim din gura americanilor ca exista documente secrete, accesibile doar hackerilor, privitoare la Moderna. In mod normal, compozitia ORICARUI medicament e publica, rezultatele testelor pe animal si om sunt publice – deci ce e secret in cureta Moderna?

 2. In tarile din vestul Europei este la fel!
  Oamenii se informeaza si decid!

  • In Europa de Vest nu exista indobitocirea bisericii sau pacalici gen „AUR”

  • 0.6% mortalitate, atata zice OMS(as zice sub 0.2%). Din obișnuită mai umfla și ei la hectar. Eu ma pregătesc de Nipah, Chetah, Mondalion și alte sperietoare.

  • Daca zici tu!? Atunci inseamna ca oamenii nu se vaccineaza pantru ca sunt mai informati!

 3. Rusnacii nu_si iau nici în gluma „nume” de Avram Iancu” . Sunt ardelean filorus, iubesc cultura rusa, după părea mea cea mai mare din lume și am respect pt poporul rus. Deși nu pare, rusii au fost cei mai oprimati în ultimul secol. Nu putem sa le fim nici ucenici din punctul asta de vedere. Și chinezii au fost brutalizati dar nu ca rusii. De mic copil instinctiv ma aliez cu victimele.

 4. Mircea, sârbii care au fost vârf de lance împotriva bolșevismului, nu au făcut parte din pactul de la Varșovia, au fost cei mai occidentali dintre estici prefera sputnik? De ce oare?

 5. Un articol parca desprins din Sputnik, care loveste in societatile estice. Cat v-au platit ca sa afirmati ca esticii nu vor sa se vaccineze? Aveti idee ca si in Vest este cam la fel? Aveti idee cati spalati pe creier sunt si in Vest si cate proteste au loc? CNA unde este ca sa sanctioneze G4Media?

  • Exista si in Europa de Vest un curent anti vaccinist dar procentual nu e la fel de raspandit ca in tarile mentionate in articol.

   Care e preluat din presa americana cu surse locale in Balcani si alte tari din est.

   Focusul articolului este pe tarile ex-iugoslave.

   Campania masiva de dezinformare initiata de trolii lui Putin, desi gandita pentru Europa de Vest initial (unde dezinformarile au inceput in martie 2020) a avut mai mare succes in est unde neincrederea in autoritati e mai prevalenta. Incepand din iunie 2020 focusul dezinformarilor s-a mutat catre tarile foste comuniste unde in aprox 2 luni conspiratiile au convins un procent mare de oameni.

   In Romania sunt probabil cam 33%, dar in tarile ex iugoslave trece de 50%.

 6. @Redactia G4Media ne spuneti si care este gradul de acceptare al vaccinului in Vestul Europei? Din articol se intelege ca est europenii ar fii cei mai sceptici la vaccin din intreaga Europa, asa sa fie oare? Sunt diferente mari intre Est si Vest? Ne lamuriti va rugam?

 7. Nu lipsa vaccinului duce la o slabă imunizare prin vaccinare, totul este din vina scepticismului balcanicilor ! Scepticismul nu este generat de slaba și insuficienta informare și nu este specific tuturor oamenilor, indiferent de zona geografică, numai cei din Europa de Est sunt sceptici ! Articole de genul celui prezent contribuie din plin la creșterea scepticismului.

 8. Scepticismul e fata de sistemul care propune acesta solutie. Lumea nu mai are incredere in sistem, iar neincredearea in vaccin e doar un simptom.

 9. Producatorii de vaccin , guvernele si medicii sa isi asume mortii si paralizatii vaccinati .
  Sa ii plateasca cu aur cit greutatea lor si apoi sa ii manince copti .
  Nu isi asuma nimeni , NIMENI reactiiel adverse . Nu isi asuma nimeni decesele si paraliziile provocate de vaccinuri .
  Dar banii publici ii incaseaza toti .

 10. https://www.economica.net/coronavirus-imunitatea-la-infectia-cu-sars-cov-2-dureaza-cel-putin-sase-luni_195666.html

  Dupa 6 luni si o zi luati serios in calcul sa achizitionati si sa va inoculati alt vaccin . In acest fel vor trai regeste companiile farmaceutice …..Alea in care investesc bogatii lumii .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.