G4Media.ro

Scandalul registrului pentru ONG-uri: Asociația care construiește un spital în București denunță…

Scandalul registrului pentru ONG-uri: Asociația care construiește un spital în București denunță un ”atac în stil mafiot” al Ministerului Finanțelor la adresa societății civile

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă” care construieşte un spital la Bucureşti, acuză într-o postare pe Facebook un ”atac în stil mafiot” dat de Ministerul Finanțelor și ANAF la adresa ONG-urilor. Oana Gheorghiu arată că ministrul Eugen Teodorovici a adoptat un ordin prin care ONG-urile trebuie să depună o declarație electronică, document care nu există însă și, ca atare, nu poate fi completat.

UPDATE ora 16.00: ANAF a publicat pe site-ul propriu modelul de Declarație care trebuie completată și depusă.

”A început atacul direct la ONG uri. Un atac în stil mafiot: ești obligat să îndeplinești reguli care nu pot fi îndeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL, pe care 250.000 de oameni îl construiesc. Ministrul Eugen Teodorovici, a dat, pe 15 martie, fără respectarea termenului legal de dezbatere publică, un ordin abuziv, prin care ONG urile trebuie să îndeplinească o procedură birocratică: să depună, iar și iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, să facă dovada că nu au datorii la stat (deși ANAF are toate situațiile la îndemâna și-ți blochează imediat conturile în caz ca n-ai plătit la timp) și, cireașa de pe tort, să declare pe propria răspundere că fac ce zic că fac, ca și cum din start se prezumă că ong urile una zic și alta fac. Procedura e absurdă și inutilă, dar chiar și așa, în forma asta absurdă, ea nu poate fi respectată pentru ca declarația electronică pe care au obligația ONG urile să o depună, pentru a figura în Registru și a putea în continuare să obțină donații și sponsorizări, nu există pe site-ul ANAF”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.

”Când statul își atacă proprii cetățeni, când miniștri fac legi pentru a distruge organizații, democrația e doar un cuvânt lipsit de conținut, iar dictatura e la un pas distanță”, mai arată fondatoarea Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”.

Care este problema. Toate ONG-urile sunt obligate să se înscrie până la 1 aprilie 2019 într-un Registru nou creat la ANAF, în urma OUG 25/2018. Problema e că acest registru nu există, el nu a fost creat încă de ANAF, iar timpul extrem de scurt rămas până la 1 aprilie i-a făcut pe mai mulți reprezentanți ai societății civile să protesteze față de modul în care guvernul tratează ONG-urile. Motivul? Orice ONG neînregistrat până la 1 aprilie, cum cere legea, va putea avea activitatea suspendată pentru că nu a respectat legea, dar legea nu poate fi respectată pentru că nu există încă Registrul în care ONG-urile trebuie să se înscrie.

O altă problemă este că înscrierea în Registrul ONG-urilor presupune o serie de acte birocratice absolut inutile, care să certifice lipsa datoriilor, existența bilanțurilor și faptul că un ONG nu e inactiv fiscal – adică date pe care ANAF le are deja la dispoziție în bazele sale de date. Pentru fiecare ONG însă, obținerea acestor date va însemna zile întregi pierdute la ghișee. În plus, fiecare ONG trebuie să să mai depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, plus o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG.

Foto: Protest al ONG-urilor la Ministerul Finanțelor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. De 30 de ani le stau în gât asociațiile /ONG-urile care le dau peste nas în primul rând politicienilor, apoi și incompetenților promovați în posturi cheie de aceștia și care se gudură servil pe lângă ei!

 2. Toti stiu de pe acum ca PSD este de fapt o Camora la nivel de stat. Pana acum a fost lasata sa fure in liniste, ca un parazit ce se hraneste din gazda, cu activarea DNA-ului l-au calcat pe coada scotand mizeria la suprafata. Parazitul s-a trezit si incepe sa faca ravagii la nivelul gazdei, Romania …

 3. PSD vinde iluzii, nu construiește nimic, doar dărâmă & demolează statul de drept
  PSDul nu construiește pentru că fură, plus că este format din incompetenți, parașute și cocalari; un partid de șarlatani și analfabeți, condus acum de scursuri de la alte partide ( PD-dragnea și valcov, PRM-codrin ștefănescu, olguta,..)
  PSD nu lasă nici pe alții să construiască, s-ar trezi populația că se poate -și bine, și cu bani mult mai puțini…
  Trebuie dați în judecată atât la instituțiile naționale, cât și internaționale; românii au dreptul la spitale și drumuri pentru banii pe care ii vărsăm in bugetul de stat, plus cei alocați de UE pentru dezvoltare
  PSD trebuie dat în judecată la CEDO pentru că refuza dreptul românilor la condiții de viață decente, dreptul bolnavilor la viață!

 4. Foarte bine ca acesti oameni protesteaza! Foarte bine ca se face cunoscuta actiunea!!! Oameni buni, nu se mai poate cu astia !!! Daca nu ne rasculam, astia ne pun capastru ca unor gloabe nevolnice !!!! Si macar de-ar fi o elita plina de merite! Ei sunt niste hotzomani incompetenti, dotati doar cu viclenie si lipsa de scrupule monumentale !!!!!

 5. La protestele de la TM au fost mai multi rumanasi la terase decit la protest. asa va fi si in ziua votului pe 26 mai.
  Agitatia ipocrita de pe facebook o stiu inca de cind se „inscriau” la proteste pt Rosia Montana de zece ori mai multi decit ieseau in piata dar si cu alte ocazii.
  PSD va mai pierde din voturi dar va cistiga alegerile astea precum si pe cele viitoare . Dragnea are sanse bune sa devina prezident.
  Cand nu va mai fi piine pe masa la rumani se vor scula sa o puna de o noua revolutie.

 6. OK, dar de ce n-ati votat cu ceilalti, daca nu vroiati sa fiti jefuiti de PSD?

  Este ca multi dintre voi nu gandesc?

  • s-au pisat pe el de vot , de aia, au fost jmecheri. Frica mi-e ca nu au invatat nimic si vor face la fel si acum.

  • Lasand orice speculatii deoparte, vom vedea adevarul la alegeri in mai.

   Fie ca suntem o tara de prosti, fie ca ne-am trezit.

 7. Vedeti cum fura, furati-le si voi, voturile. Ganditi-va ca fiecare ramanere acasa – de la vot, de la demo – este un vot pentru ei. Furati-le. Motive sa nu facem ce este bine, suntem maestrii sa le gasim. Gasiti energia, chiar negativa: suparare, furie, nesupunere, razbunare, daca cea pozitiva nu mai functioneaza. Apoi problema celor care sunt numai privitori de TV si nu au mobile sau internet. Cum se polarizeaza masele, altfel decat prin slugile din totdeauna, locale – popi si mai stiu eu ce gusati? Ce face Diaspora dupa 10 august?

 8. Bine ca nu le cer sa demonstreze ca nu detin elefanti, girafe si camile.
  Daddy o sa iasa imediat sa urle ca ei fac spitale, ceilalti fac circ…