G4Media.ro

Scandalul pesticidelor care distrug albinele: Ministrul Oros a dat autorizații de urgență,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul pesticidelor care distrug albinele: Ministrul Oros a dat autorizații de urgență, Comisia Europeană le-a interzis după doar două săptămâni

Comisia Europeană a interzis luni utilizarea în România și Lituania a neonicotinoidelor (pesticide care omoară albinele), potrivit unui comunicat al Executivului european. Mai precis, Comisia Europeană a interzis României să acorde autorizații de urgență ”nejustificate”, în condițiile în care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a autorizat în 18 ianuarie folosirea acestor pesticide la tratarea semințelor de porumb și a semințelor de sfeclă de zahăr.

Ministerul Agriculturii, condus de Adrian Oros (PNL), a autorizat pesticidele care ucid albinele la cererea a trei dintre cele mai puternice organizații patronale de lobby din domeniul agricol, potrivit unui comunicat al instituției: Asociația Producătorilor de Porumb, Federația Națională PRO AGRO și Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

Ministerul Agriculturii susține că decizia de a autoriza de urgență pesticidele care ucid albinele s-a bazat pe două argumente:

  • în România nu există nici o altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, cu tendințe de extindere, cu densități foarte mari pe metru pătrat și care nu pot fi combătuți prin tratamente în perioada de vegetație.
  • Nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, și în acest context neutilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de producție de circa 35%-38%, existând riscul de abandonare a culturii de către fermieri. Sfecla de zahăr nu este o plantă atractivă pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescență și nici polen în perioada de creștere până la atingerea maturității tehnologice necesare pentru producția de zahăr.

Pe de altă parte, Comisia Europeană arată că nu consideră ”justificate” autoritzările de urgență date de România. ”E pentru prima oară când Comisia Europeană adoptă o asemenea decizie. Utilizarea autorizărilor urgente pentru pesticide nu este posibilă decât cu utilizarea unor condiții stricte. Green Deal subliniază că durabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și noi nu putem accepta ca statele membre să continue utilizarea persticidelor care afectează mediul și biodiversitatea, când sunt disponibile alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate și securitatea alimentară, Stella Kyriakides, potrivit comunicatului Comisie Europene.

Context. Uniunea Europeană a interzis în aprilie 2018 trei pesticide periculoase pentru albine. Deşi România este unul dintre marii producători europeni de miere, guvernul condus la acel moment de Viorica Dăncilă (PSD) a votat împotriva măsurii propuse de Comisia Europeană în Comitetul pentru plante, animale şi alimente (PAFF). În ciuda opoziției României, executivul european a obţinut susţinerea a 16 state, majoritatea calificată necesară interzicerii neonicotinoidelor. România a votat împotrivă alături de Ungaria, Cehia şi Danemarca. Votul exprimă voinţa a 76% din cetăţenii europeni, astfel că de la 1 ianuarie 2019 neonicotinoidele au fost interzise în culturi deschise.

G4Media.ro a scris în exclusivitate că, deşi este unul dintre liderii europeni în producţia de miere de albine, România nu susţine opinia executivului de la Bruxelles şi se poziţionează în favoarea folosirii pesticidelor cotroversate pentru protejarea culturilor împotriva paraziţilor. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că poziţia României e dată de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea.

România a votat împotriva interzicerii acestor pesticide, în ciuda experienţei Franţei sau Germaniei, ţări în care populaţiile de albine au fost decimate de pesticidele care conţin neonicotinoide.

Foto: Adrian Oros (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Rusine! Fara albine am muri de foame !!!

    • Cred ca sunteti apicultor, dupa cum reactionati. Si eu sunt apicultor si mi se rupe inima cand vad miile de albine moarte, dar cred ca gresim cand victimizam doar albinele. Chiar am observat ca majoritatea discutiilor au ca subiect principal albinele, dar uitam ca intodeauna si OMUL este o victima sigura, prin dezvoltarea de boli, adesea incurabile, care in final duc la moarte, dar dupa lungi suferinte. Chiar cei care sustin folosirea neonicotinoidelor prefera sa discute DOAR despre efectul asupra albinelor si se feresc cat pot de mult sa includa in discutii, efectele catastrofale asupra omului. De aceea cred ca INTODEAUNA, in cadrul acestor discutii trebuie sa accentuam in primul rand, efectul criminal al folosirii acestor otravuri asupra fiintelor umane. Chiar daca nu ar afecta albinele, aceste otravuri trebuie interzise, iar cei care le utilizeaza trebuie considerati criminali.

    • Nu trebuie să fii apicultor pentru a înțelege importanță albinelor în ecosistem!
      Fără albine nu se mai face polenizarea!

    • Clar muream de foame si se alegea praful de planeta asta, daca nu erau albinarii ca sa sechestreze sclavele intr-o cutiuta si sa profite de pe urma lor!

      Polenizarea este de mai multe feluri, informativa! De foame ar muri doar dragii de apicultori, doamne da-le si minte nu doar miere, fonduri UE si lapte, ca pe ei doar banii ii intereseaza la fel ca si pe majoritatea APIA-tilor!

      In afara de albine mai sunt sute si mii de insecte care fac acelasi lucru, polenizeaza, dar daca nu iese ceva cascaval de pe urma lor pentru voi inseamna ca nu exista si mai si trambitati!

  2. Inca un ministru „emanat”! Sau care „emana” intelighentie prin toti porii!!! Unde i-o fi gasit Orban?????

    • Ministrul cred ca e cel mai putin vinovat aici.
      Baietii cu interese in agricultura – aia care fac lobby intensiv pe la minister – sunt cei care se ocupa de treaba asta.
      Tot ei sunt si cei care urla cel mai tare ca strainii ne fura terenurile si ne vand legume nesanatoase, dar cand e vorba de folosit substante daunatoare, n-au nici o tresarire ca intoxice romanii.
      De asemenea, desi au urlat alaturi de Dragnea ca strainii ne cumpara terenurile, in mod absoul interesant, ei nu cumoara nici o bucata de teren de pe piata libera. Prefera arenda sau contractele dubioase cu statul.
      La fel, tot ei sunt cei care omoara mica agricultura, prin aceea ca au decis ca subventiile UE sa mearga doar la marii agricultori. Asta in timp de ce urla ca UE discrimineaza Romania si ne da bani prea putin.
      Treaba asta dureaza de zeci de ani. Ministrii de schimba, dar tartorii sunt in alta parte. Nu ca ministrul nu ar trebui sa cerceteze si sa gandeasca cu mintea lui.

    • @provest – Ba, ministrul e la fel de vinovat pentru ca tolereaza si aproba! Daca Romania se rezuma la castigarea banilor ieftin nu va ajunge departe, nu va face altceva decat sa foloseasca tesla in mod impropriu (ca sa ma exprim elegant). Dar aici nu mai sunt interesele populatiei ci ale unor magnatii in domeniu care sunt prea putin interesati de binestarea oamenilor…

  3. Deci pana la urma nu am inteles. Romanii sustin ca nu exista alternativa si UE spune ca exista. Care este adevarul?
    Pe de alta parte, oricum ar fi, tot murim de foame fara albine.

    • Probabil alternativa pe care o ofera UE nu e atat de radicala si, implicit, nu aduce atat de mult profit ca otravirea culturilor.

  4. Vă rog frumos verificați informațiile. Vă susțin pentru integritate și neutralitate.
    Neonicotinoidele n-au fost interzise în UE – sunt propuneri și doar pentru un subset (neonicotinoide – familie de pesticide). https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/approval_active_substances/approval_renewal/neonicotinoids_en

    • In articolul postat de dvs scrie clar, negru pe alb că sunt interzise 3 sortimente, cu excepția folosirii in sere permanente:

      The Commission Implementing Regulations amending the conditions of approval of the active substances imidacloprid, clothianidin and thiamethoxam have been published in the Official Journal of the European Union on 30 May 2018. As a result, all outdoor uses of the three substances are banned and only the use in permanent greenhouses remains possible.
      Al patrulea sortiment este considerat ca nefiind dăunător, in timp ce al ultimul este considerat „candidate for substitution” adică se poate oferi aprobare pentru el doar în condițiile în care NU exista înlocuitor (ceea ce mă cam indoiesc).
      Așa că RTFM înainte să scrii ceva.

  5. Exista o singura urmare logica si civilizata: DEMISIA sau DEMITEREA ministrului Adrian Oros, pentru ca a pus interesele cultivatorilor a 2 culturi si vanzatorilor de pesticide mai presus de interesele generale ale societatii privind siguranta lantului alimentar.
    Romania a produs porumb si sfecla si fara aceste pesticide si o va face si in continuare. Nu merge Romania in faliment fara aceste pesticide si nici cultivatorii respectivi. Daca nu pot cultiva sfecla si porumb, vor cultiva altceva.

  6. Agricultura este gaura neagră în bugetul țării, aici trebuie trimis corpul de control al ministrului plus toate autoritățile statului, să vedeți cum din cauza subvențiilor multi fermieri fac evaziune fiscală, declară culturi care în teren sunt pârloage, nu au angajați cu forme legale. Subvențiile au atras în agricultura românească tot felul de mafioți .

  7. @unu ai perfecta dreptate , subventiile se acorda fara criterii doar in baza la niste hartii depuse la APIA iar in realitate e altceva pe teren sau in grajduri. Au fost nenumerate cazuri dovedite de instante sau semnalate de presa cu neregulile din agricultura si nu s au luat niciun fel de masura. Prima masura si cea mai urgenta sa nu se mai dea cash subventiile si sub forma de vauchere sau cupoane cu care fermierii sa isi procure imputuri sau de ce au ei nevoie si dupa asta sa fie introduse criterii de perfomanta , de grad de angajare de dezvoltare a zonei etc etc etc

  8. Va rog sa urmariti filmuletul in care se explica cat rau fac neonicotinoidele:

    • Oare cat au platit lobby-stii d-lui Oros pentru aceasta decizie ? Nu in conturile din Romania, ci prin offshor-uri. Asemenea decizii se iau pe bani grei, platiti de regula de marii producatori mondiali de pesticide, de prin SUA, Germania. Elvetia…..dupa modelul Monsanto. Oricum nu vor renunta, li se rupe lor de albine….

    • daca a dat cineva ceva, aia sunt marii fermieri romani, au cel mai mult de castigat!
      aia de care zici au si alte substante la vanzare, mai scumpe!

  9. Agricultura ecologică cine mai face in Romania ? Este o anatemă aruncată pe piață că sunt produse ecologice, FALS, când nici bunica in gradina nu face totul ecologic stropește și ea cu tot felul de chimicale ,dar în stil industrial vă dați seama că absolut nimic nu este ecologic. Totul este industrie nu se ține cont de sănătate oamenilor ci de profitabilitate.

  10. Exact! De aceea, cand vorbim de agricultori care folosesc aceste otravuri, este necesar si corect sa folosim totdeauna, sintagma ” criminali agricoli”. Numai asa vom propaga constientizarea oamenilor de adevaratul pericol ce ameninta cu consecinte apocaliptice asupra fiintelor umane.

  11. Ce vrajeala asta ca vezi doamne ne cumpara strainii terenurile da si ce este rau in asta ? Terenurile nu sunt fabrici sa le privatizeze dupa sa dea oamenii afara sa vanda la fier vechi tot iar in loc sa apara un supermarket, terenurile aici vor ramane ptr todeauna. Daca nu veneau strainii sa cumpere terenul , nu era concurenta iar pretul ramanea la cel mai scazut din Europa, la fel ca si arenda daca nu era concurenta trebuia sa le mai dai tu ceva la fermieri ca iti lucreaza terenul. Subventiile la fel ca toate chimicalele sunt nocive agriculturii, daca acum avem acei pensionari de CAP in scurt timp din agricultura nu o mai pensioneze nimeni , au disparut angajatii cu forme legale se lucreaza doar cu zilieri prost platiti pe post de sclavi, de aia satele romanesti disar iar tinerii lucreaza in agricultura altor tari din cauza acestor asa zisi fermieri.

  12. Albinarii sa-si pasca albinele pe terenurile lor, cultivate de ei special pentru bunastarea albinelor, arat cu calul/vacile, dat cu sapa, smuls buruienile cu mana.

    Va plangeti ca va mor albinele, dar dati vina pe altii si refuzati sa credeti ca mor chiar din cauza voastra, luandu-le mierea si polenul, apoi le hraniti doar cu zahar si apa. Ce proteine, grasimi, vitamine si minerale contine zaharul? Am vazut albine care desi aveau apa langa stupi, veneau 300 de metri pana la cusca cainelui meu si se hraneau sau beau de pe pamantul pe care se urina cainele! Luati de aici dragi consumatori miere bio polipisata!!! De ce oare apicultorilor???

    Habar nu aveti despre nutritia si bunastare animalelor/insectelor, pentru voi conteaza doar sa faceti bani de pe urma sclavelor si apoi sa va vindeti produsele contrafacute (prin diluare si adaugare de aditivi) la suprapret fraierilor care pun botul la bio, sanatate curata, propolis, eco, laptisor de matca…

    Sa va hraniti voi si pe copiii vostri doar cu zahar si apa, sa munciti 12 ore pe zi mergand zeci de kilometri, sa vedeti cat traiti. Va garantez ca in 3 zile sunteti gata, nici nu va trebuie pesticide, insecticide si alte rahaturi!

  13. Din goană asta după subvențiile de la Apia și UE se calcă pe cadavre , nu se mai ține cont de sănătatea oamenilor, de calitatea aerului apei solului . O vorbă spune că ești ceea ce mănânci . Am ajuns o țară exportatoare de materie primă ptr alte țări în timp ce noi mâncăm pâine congelata sau alte produse cu calități îndoielnice. Subvențiile acordate doar acelor care produc procesează și valorifică produse finite . Se vinde marfă direct de pe câmp cu tirul și via portul Constanța , la fel și animalele vii se îmbracă pe vase care supraaglomerate eșuează în loc să exportăm produse finite .