G4Media.ro

Scandal în Italia: guvernul e acuzat că vrea să impună politic procurorul…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Scandal în Italia: guvernul e acuzat că vrea să impună politic procurorul european

În Italia a început procedura de selecție pentru opt procurori europeni, ale căror mandate expiră în iulie 2023. Procedura este însă criticată puternic de mai mulți procurori, care acuză guvernul de la Roma că vrea să impună politic candidații favoriți.

Ziarul italian Il Fatto Quotidiano a publicat marți o scrisoare semnată de 14 procurori din Parchetul European în care aceștia denunță interferența guvernului Meloni în procedura de selecție a procurorilor Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi.

Mai exact, procedura din Italia prevede că statul propune trei candidati, intervievați de o comisie tehnică ce întocmește ulterior un clasament. Acest clasament este înaintat unui consiliul care trebuie să numească procurorul european.

În aceasta fază, comisia a propus un clasament, dar guvernul vrea să îl ignore, iar ministrul Justiției propune să fie numit ultimul clasat. Această decizie politică interferează cu procedura utilizată până acum, potrivit scrisorii procurorilor.

Din acest motiv, 14 procurori europeni italieni din totalul de 16 (doi fiind implicați în noua procedură de selecție, clasați pe primele două locuri ale clasamentului) au trimis o scrisoare prin care își exprimă ingrijorarea față de nerespectarea procedurii. Scrisoarea a fost publicată în presa italiană.

”EPPO nu comentează, aceasta este o procedură de selecție în curs de desfășurare în care EPPO nu are niciun rol de jucat. Aceasta este responsabilitatea statelor membre”, se arată în poziția oficială a Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...