G4Media.ro

Scandal diplomatic de proporții. Ministrul ungar de externe: De aici nu se…

Sursa Foto: Facebook

Scandal diplomatic de proporții. Ministrul ungar de externe: De aici nu se poate coborî mai jos / Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român/ Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare

Update 1: Timea Szabo îl acuză pe ministrul maghiar de Externe că minte, într-o declarație pentru portalul Index.hu. Parlamentara de opozitie arată că ambasadorul român s-a referit la atacurile și amenințările pe care ea le-a primit personal, si nu la atacurile la adresa ei din Parlament.

Articolul inițial: Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj trimis de ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, mai multor ambasadori în care îi informează că o politiciană a opoziției maghiare a fost atacată și insultată. Ministrul ungar de Externe lansează un atac fără precendent la adresa ambasadorului român, despre care spune că ”probabil de aici nu se poate coborâ mai jos” și că ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”.

Timea Szabo a adresat în Parlament mai multe întrebări la adresa guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei. Mai mult, Timea Szabo a declarat pentru 444.hu că a primit amenințări pe telefonul personal după declanșarea campaniei de presă împotriva sa.

În mesajul trimis pentru parlamentara maghiară, ambasadorul Lazurca își exprimă solidaritatea în fața acestor amenințări și menționează explicit că nu exprimă nici o poziție față de temele politice.

”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca parlamentarei Timea Szabo,

”Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, își încheie postarea pe Facebook ministrul ungar de externe. Szijjártó Péter susține că a intrat în posesia mesajului trimis de ambasadorul român de la fostul său secretar de stat, care se află în grupul de Whatsapp și care se pregătește să plece la post la Londra.

Nu este prima dată când relațiile dintre cele două țări s-au tensionat în ultima perioadă din cauza ajutoarelor trimise de Ungaria maghiarilor din România. În noiembrie 2019, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.

Redăm mai jos integral postarea ministrului ungar de externe

”Probabil de aici nu se poate coborâ mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea

Luni, Szabó Tímea (Partidul Párbeszéd/ Dialog) a atacat guvernul în Parlament pentru că acesta a trimis maghiarilor de peste hotare instrumente, bunuri medicale necesare pentru protecția împotriva coronavirusului.

Când doamna parlamentar a început să enumere localitățile din Transilvania, Ținutul Secuiesc, Subcarpathia (Ucarina) unde au ajuns măștile și bunurile de protecție, parlamentarii guvernului au început să aplaude.

După acest moment, ambasadorul României la Budapesta a scris către mai mulți ambasadori care sunt la post în Budapesta (fostul meu secretar de stat, care se pregătește acum să preia postul de la Londra, este în grupul de Whatsapp și de aici am aflat despre mesaj) că Szabó Tímea a fost expusă unor serii de amenințări și insulte.

Din acest motiv, ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care își exprimă solidaritatea cu ea și în care își exprimă speranța că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte.

În opinia lui Szabó Tímea este o problemă că maghiarii din Ardeal și Ținutul Secuiesc au primit măști și combinezoane de protecție de la țara-mamă. Iar ambasadorului român îi place că există în Parlament partide maghiare care gândesc ca el.

Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor.

Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum.

Pentru că maghiarii din afara granițelor pot să conteze pe guvern. Iar ambasadorul român pe opoziție.”

Vom reveni cu detalii

Context

Solidaritatea se reflectă prin fapte, iar Guvernul ungar a arătat că ne putem baza pe el, a declarat Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, miercuri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul ungar de radio Kossuth, citat de MTI.

În cadrul emisiunii s-a vorbit despre faptul că Tímea Szabó, copreşedintele partidului ungar Párbeszéd (Dialog), a spus, ca reacţie la declaraţiile pe care le-a făcut Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, luni, înainte de ordinea de zi a Parlamentului, şi anume că nu se poate şti unde au ajuns măştile cumpărate de Ungaria.

„Atunci când premierul face paradă prin spitale, în faţa presei, în jumătate dintre cazuri, medicii care îi primesc vizita nu poartă mască sau poartă doar o mască chirurgicală, despre care mare parte dintre medici spun că nu ajută prea mult” – a spus Tímea Szabó.

În schimb, se aude că în judeţul Cluj au ajuns 21.000 de măşti, iar în judeţul Mureş, 60.000; la fel şi în Miercurea Ciuc, în judeţul Covasna, la Zalău, dar şi în Croaţia, Ucraina sau Macedonia – a mai adăugat domnia sa.

Ca răspuns, Hunor Kelemen a precizat că nu s-a bucurat de această declaraţie, dar acum nu are la dispoziţie suficient timp pentru a-i explica doamnei Tímea Szabó de ce o mare parte dintre maghiarii din Bazinul Carpatic a ajuns în situaţia în care se află acum. “Nu putem să îi explicăm nici ce înseamnă solidaritatea naţională” – a adăugat preşedintele UDMR.

Citește și

Documentul programatic care stă la baza implicării masive a Ungariei în Transilvania prevede clar susținerea cetățenilor maghiari din România. Până acum, Budapesta susținea că ajutorul financiar e nediscriminatoriu pentru maghiari și români. Banii merg la mici fermieri și la oligarhii din anturajul lui Viktor Orban

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

112 comentarii

  • Deci…, Ungaria a donat spitalelor din Romania echipamente medicale, cu precizarea ca echipamentele nu au ajuns doar la maghiari, asa cum sustine articolul.
   Un mic ajutor care, poate, a mai dat o mica gura de oxigen sistemului sanitar romanesc si asa depasit de situatie, cum f. bine stim.

   Opozitia stangisto liberala, prin Timea Szabo a profitat de acest gest umanitar si a lansat un atac fara precedent, acuzand Guvernul ca acorda ajutoare in strainatate in conditiile in care nu Ungariei, ci tarilor vecine le revine obligatia de a se ingrijii de cetatenii lor.
   Evident, atacul politic, bine planuit, a fost amplificat de presa dominanta aservita, finantata de…, stiti f. bine. 🙂
   Dimensiunea internationala vine dupa ce ambasadorul roman si-a bagat coada intr-un conflict politic intern, si a trimis pe sustache (evident, nu de capul lui) mesaje diversioniste la diverse ambasade cu cea ce a patit saraca parlamentara, atatandu-le impotriva Ungariei.
   De parca ambasadele din Budapesta nu ar fi aflat, exact ca Lazurca, de cele intamplate.
   Intrebare: ce treaba are Lazurca, MAE & Co. cu ajutoarele unguresti trimise in Slovacia, Ucraina sau Macedonia? Sau chiar in Romania?
   Reactia ministrului Szijjarto este una de inteles in conditiile in care Ungaria a indeplinit toate cererile formulate de MAE roman cu privire la tranzitul in siguranta a sutelor de mii romani, cu privire la muncitorii transfrontalieri, cu privire la traficul comercial etc., etc.
   Adevarata fata a politicii externe mioritice a fost din nou dezvaluita.

   Chestia e ca pana in prezent ambasadorul Lazurca si MAE au ramas singuri pe frontul antiunguresc, intrucat ambasadele tarilor contactate evitand sa se alature lor.
   Dimpotriva, dezvaluind Ungariei atacul pe la spate declansta de catre roman.

   (Si da, maghiarii din afara granitelor Ungariei fac parte din natiunea culturala maghiara, precum si din natiunea politica maghiara, in cazul in care au dobandit si cetatenia maghiara.
   Exact ca in cazul romanilor din R. Moldova.)

  • Foarte bine! Guvernul României sa ia toate acele ajutoare, si sa le dea spitalelor din Suceava, Bucuresti si altor zone in care nu sunt unguri. Si banii pt fermierii unguri, la fel.
   Doar nu poti lasa pe unii si pe altii, sa faca si sa trimita in tara noastra, ce vor, fara ca noi sa nu controlam acest proces. Nu trebuie nici o cearta, nici o disputa. Se face simplu si cun amabil „Multumim, si la cat mai multe!”. Sa vedem apoi, daca mai trimit. Atata scandal cu cacatul asta de Ungaria, de parca ar fi Rusia! As pune-o eu cu botul pe labe, incat sa le si frica sa se uite la noi.
   Doar toate transporturile si viramentele bancare, pot fi controlate de autoritatile noastre.

   Eu, ca stat, acum dupa atatia ani, as da in judecata, la Tribunalul International, Ungaria pt crimele impotriva umanitatii, comise de armata ei, la Ip si Treznea, impotriva populatiei românesti civile si neinarmate, in Ardealul cedat pein dictatul de ka Viena. Suntem de 3 ori mai mari de cat ei. Ar trebui sa le si fie frica sa ridice ochii si râtul, la noi!

  • Da asa este , fac parte din natiunea maghiara si trebuiesc ajutati ,dar sa nu uitam ca sunt etnici magiari ce au cetatenie romana si trebuie sa respecte toate legile statului in care traiesc si unde marea lor majoritate sau si nascut .

  • 1. România a ajutat Italia (prin trimiterea unor cadre medicale), Republica Moldova (prin echipamente destinate tuturor cetăţenilor indiferent de etnia lor) sau Bulgaria. DISCRET, FĂRĂ SURLE ȘI TRÂMBIȚE.
   2. Numai zilele trecute, Emiratele Arabe Unite au donat României de 100 DE ORI mai multe dispozitive medicale decât a făcut-o Ungaria.

   Concluzie: Tot ceea ce fac ungurii e numai de fațada și cu scop propagandistic.
   Găina Europei care cotcodăcește de nu mai poate, dar nu a scremut decât un ou mic și sterp.

  • @Precizare . . .
   „1. România a ajutat . . . ” Romania a ajutat si ajuta asa cum este corect. Trimite statului respectiv ajutoarele urmand ca acesta sa stabileasca modul in care utilizeaza ajutorul respectiv. Vezi si cazul cutremurului din Albania.
   Ungaria ajuta cu adresa minoritatea maghiara din vecinatatea Ungariei. Treaba aceasta nu este corecta fara o intelegere cu guvernele statelor respective. O privesc ca o manipulare interesata a acelei minoritati. La un moment dat acea minoritate va avea de suferit pentru interese straine ei. Deci lucrurile trebuiesc facute cu buna intelegere.

  • @ Precizare, aceasi propaganda rusa cum ca opozitia din Ungaria este aservita lui Soros si ca daca cineva se leaga de dictatorul Orban este din miscarea LGTB sau este martian sau sorosist am mai auzit-o de n ori. Mai scimbati si voi placa.

 1. Dar unde-i scandalul..?

 2. ”Probabil de aici nu se poate coborâ mai jos” asta e traducerea G4 ? Sau mesajul a fost direct în limba română. Nu de alta dar „coborâ” se scrie „coborî” și este jenant să-l întâlnești scris așa în vreo 4 locuri, în titlu și în articol…
  V-am pupat cu mâna pe Dex…
  Ave !

  • Nu cre prea mult. Sunt ziaristi…. :)))
   G4 sta bine la cenzura, interzicerea unor IP-uri fara explicatii si partizanat politic explicit

  • 🤣🤣🤣🤣

 3. cred ca doar guvernarea din Ungaria este asa de mizerabila ca trimite ajutoare pe criterii etnice, o face in Romania si Ucraina care la fel este nemultumita de segregarea facuta de Ungaria. regimul ungar tot mai mult seamana cu regimul nazist

  • Cu nazismul mai incet . KlauSS a cerut in mod repetat distrugerea unui partid , bineinteles avand si aplaudaci .
   Ceva similar cu ce s-a petrecut in Germania dupa Martie 1933 .
   A se vedea -Actul de Împuternicire- votat in Reichstag , in mod absolut democratic .

  • NU a cerut distrugerea unui partid.
   Nu confunda noțiunea de partid cu mafia organizată – PSD alde UDMR pro Romania.

  • Nazism zici ,Klaus a spus cu subiect si predicat ca doreste desfiintarea PSD,numai partidul lui Hitler cu Hitler in frunte gandeau asa ceva despre opozanti.

  • @A310 . Te referi la dorinta lui Johanis de a desfinta o gasca de borfași organizată în partid ? Aici au subscris câteva milioane bune de români. Deci și ei e naziști ? Doar pt că vor infractorii afară din administrația publică ? Haide, te rog…

  • Bine sogore, tu compari rivalitatea politica exprimata verbal, fara consecintele sugerate de tine (care partid „distrus”?), cu ce se intampla de-adevaratelea in statul totalitar vecin si niciodata prieten?

  • Se apropie 1 Mai, asa ca agitatia e mare, poate-poate o sa se lase cu o portie mai mare de mici si cu o bere mai acatarii, este ?

  • A310 Esti informat gresit sau nu intelegi cuvintele din limba romana . pe deasupra esti si tendentios in exprimare ,asa ca ….?

  • da unde vrei sa trimita la suceava sau la tandare,i statul vostru rommanistan stie de trei luni ca nu sunt masti da nu a facut altceva decat sa cumpere si baieti destepti care sau imbogatit peste noapte din masti vindute la suprapret.bineinteles ca au trimis in ardeal

  • @A3. PSD,partid? :)) Pardon, un GIO care se reorganizeaza, alta sansa la viata nu au.

 4. Si dacă bozghorimea din afara granițelor „unguriei” sunt parte a națiunii maghiare, cum putem sa vă ajutăm sa-i recuperați?! Sau va aduceți aminte de ei numai când aveti alegeri si voi si udmr-ul? Parcă erau tratați ca cetățeni de mana a doua, prostime, masa de manevră, buni numai pt voturi, la ce dracu le trebuie măști? Că ei și așa nu ies de acolo și nici nu primesc pe alți în rândul lor! Ete frate ce s-a opărit Szabo și cu milogul ăla cu mâna întinsă de Hunor! Adică numai ei au voie sa vorbeasca toate porcăriile și minciunile despre Români! Hai siktir Szabo și să fie pace’n lume!

  • Te rog frumos, nu mai folosi cuvântul bozgor. Poți să-i înjuri ca pe restul oamenilor, că nu te oprește nimeni.

  • @Alina M:
   Deci pt tine nuanta peiorativa a cuvantului e mai greu de suportat decat o injuratura de mama !
   Foarte ciudat !

  • Eu înjur fără *** în viata de zi cu zi și nu îmi este jenă. Pe g4media mă abțin pentru că altfel nu mi se publică comentatiul. Prietenii mei români de etnie maghiară se supără foarte mult când aud cuvântul cu b și e dureros pentru mine să-i văd darâmați de un cuvânt, de-aia am atras atenția și o s-o fac de câte ori e cazul. Îl critic pe idiotul de Viktor Orban la fiecate articol, dar niciun maghiar nu m-a jignit până acum. Consider că trebuie să ne oferim respect reciproc. Și dacă e să dăm m*ie cuiva, să i-o dăm lui V. Orban.

  • nu stiu ce inseamna ,dar mai bine bozgor decat cersetor, lenes si tzzigan ce sunteti voi.

  • @ady Mai bine țigancă decât rasistă, e bine așa? Și încă ceva, am cerut respect reciproc, deci și tu trebuie să faci un efort. Ca etnie minoritară în țara asta ar trebui să știi că rasismul și xenofobia nu sunt o soluție. Ce naiba, trebuie să vin eu din etnia majoritară și să-ți explic, că pe time nu te-a dus mintea.

 5. Nu înțeleg, unde e scandalul???
  Dacă maghiarii din Ungaria vecină trimite ajutoare pentru maghiarii din România, E FOARTE BINE!!
  Iar când faci un bine, nu te lauzi cu el…

  • Cum ar fi daca institutul Cantacuzino ar face un vaccin anti-corona și ar începe să vaccineze guvernul român prin Har-Cov doar populația de etnie română?

   Până la urma scandalul a pornit de la niste rahaturi de măști, dar…

  • Articolul e despre un parlamentar al opoziției din Ungaria care a primit mesaje de amenințare de la partidul aflat la putere. Ungaria merge cu pâra la Bruxelles ori de câte ori nu-i convine ce face România, dar nu e de acord ca ambasadorul României să trimită mesaj de susținere persoanei agresate sau să aducă la cunoștința celorlalți ambasadori evenimentul. Asta este nesimțire din partea puterii de la Budapesta, indiferent că povestea a început cu echipamente de protecție sau nu. Dacă cineva din opoziția maghiară punea întrebări legate de fondurile europene furate de Viktor Orban, ce s-ar fi întâmplat, l-ar fi trimis la închisoare pe cel care a pus întrebarea? Și dacă un ambasador, nu neapărat român, ci oricare altul, ar fi trimis mesaj de susținere și ar fi anunțat alți ambasadori la fel ar fi procedat puterea din Ungaria? Dacă da, atunci să le fie rușine!

 6. Ungurii sunt isterici de felul lor, nu cred ca trebuie considerati parteneri reali de dialog.
  Am impresia ca Romania procedeaza cu Republica Moldova asa cum procedeaza Ungaria cu Romania.

  • Te inseli in privinta ultimei parti a afirmatiei, Romania ajuta institutional toata Republica Moldova fara discriminare etnica!!!
   Republica Moldova are aproximativ 20 % etnici ucrainieni si 10% etnici rusi.
   Romania ar face la fel ca Ungaria daca ar ajuta exclusiv etnicii romani.

  • ” Niet „Dacă ai măcar un pic de interes să nu vorbești rahaturi pe internet atunci te informezi. Ajutoarele au fost trimise SPITALELOR din județele unde există o populație de maghiari considerabilă. Nu s-au dus ai mei să le dea în mână nominal numai ungurilor ajutoarele la poartă sau la scară de bloc. Așa că mâncati foarte mult rahat în contextul în care în unele județe ajutate ponderea maghiarilor este de sub 30 %. Dar na e fain să dai în Ungaria când ești român și te plictisești grav în carantină

 7. Cu nazismul mai incet . KlauSS a cerut in mod repetat distrugerea unui partid , bineinteles avand si aplaudaci .
  Ceva similar cu ce s-a petrecut in Germania dupa Martie 1933 .
  A se vedea -Actul de Împuternicire- votat in Reichstag , in mod absolut democratic .

  • Te referi cumva la mafia organizată din PSD alde UDMR pro Romania organizată în partide?

  • Esti informat gresit sau nu intelegi cuvintele din limba romana . pe deasupra esti si tendentios in exprimare ,asa ca ….?

  • Nu numai Iohannis, ci și marea majoritate a romanilor doresc dispariția găștii de mafioți jegosi numita alde pesede. Pesede e partid doar cu numele, sau s-ar putea spune ca are o orientare politica criminalo-infractoare.

  • Nu numai Iohannis, ci și marea majoritate a romanilor doresc dispariția găștii de mafioți jegosi numita alde pesede. Pesede e partid doar cu numele, sau s-ar putea spune ca are o orientare politica criminalo-infractoare.

 8. Hunor drago, nu vrei tu sa te duci in Parlamentul ungar si sa-ti iei de acolo indemnizatia marita platita integral de cetatenii din tara vecina si „prietena”, daca tot te bazezi pa guvernul lor? Nu va este rusine, veneticilor? Ne-am saturat de politicieni ca voi. Si pe cal, si in caruta si cu kuru-n teleguta. Nu va mai saturati sulfelor.

 9. „Coborî” este corect, nu „coborâ”, cum scrie in articol.

  Secuii din România știu cum sunt tratați de Ungaria la graniță, mă refer la oamenii simpli, nu vedete precum Kelemen…
  Gesturi simbolice a făcut și Putin invadând Italia cu trupe și ajutoare inutilizabile, ca mai apoi să se afle ca spitalele din Russia nu au echipamentul necesar. Ba a mai vândut și americanilor un avion doar ca să facă poze cu un Antonov in New York. Chinezii fac paradă tot la fel, adunând ura și dispretul comunității internaționale in schimb.
  Asemenea bravade sunt specifice regimurilor totalitare și dictatorilor de duzină precum Orban de Budapesta.
  Puterea economică a Ungariei este sub cea a României, iar noi avem acum și producție proprie de măști, combinezoane și alte echipamente. Când o să le trimitem și în Ungaria, să fie doar pentru românii de acolo?

  • Foarte buna observatia, in pandemia de coronavirus Rusia-China si Ungaria folosesc fix aceeasi schema de imagine facand gesturi fara impact profund pentru a manipula perceptia publica!

  • Exact, acesta este un comportament tipic de Tara sub regim totalitar cum sunt Ungaria, Turcia, Rusia sau China.

 10. V orban, si ministrul sau de externe au deseori derapaje spre fascism.
  Kelemen al nostru are de multe ori un discurs bun, dar, citeodata, la comanda budapestei, merge in aceeasi directie. In rest, cred ca udmr si kelemen au aceeasi placere de a ciordi banul public ca psd. Oare udmr insemna psd in maghiara?

 11. Draga Peter, e f grav daca nu stii ca ” natiune” inseamna o populatie care locuieste pe acelasi teritoriu; mai sunt si alte criterii definitorii, dar teritoriul este primul. Si daca ajutoarele sunt din partea guvernului ungar, este evident ca trebuia sa conlucrati cu guvernul Romaniei. Sunteti aroganti si dispretuitori. Iar daca Kelemen Hunor face parte din ” natiunea” maghiara, ce cauta in parlamentul Romaniei ?

  • Deci românii din Spania sau Chișinău nu sunt parte a națiunii românești? Cred că ați confundat cetățenia cu naționalitatea. De altfel ajutorul umanitar a ajuns în zonele unde locuiesc și unguri, dar nu doar la unguri.

  • @Steve. Notiunea « natiune » este larg dezbatuta, interpretata si utilizata diferit de catre sociologi, antropologi, istorici, politicieni etc. Desi nu s-a ajuns la un consens, toata lumea este de acord ca natiunea presupune o unitate de teritoriu. Nationalitatea este apartenenta unui individ la o natiune, la un teritoriu. Cetatenia este un contract juridic intre stat si cetatean, fapt pt care poti sa detii mai multe cetatenii.
   In acceptul meu, natiunea este formata din populatia majoritara si minoritatile nationale. Maghiarii care traiesc pe teritoriul Romaniei de secole, se presupune ca fac parte din natiunea romana, chiar daca au pastrat unele caracteristici culturale specifice.
   In acceptiunea d-voastra, UDMR, partid al minoritatii maghiare este de fapt un partid al natiunii magiare infipt in parlamentul Romaniei, asa sa inteleg ?
   Pt ca aminteati de romanii din Spania, Italia – pe teritoriul tarilor respective ei sunt minoritati nationale de origine romana.
   Imaginati-va ca seful statului face vizita romanilor din Italia sau romanilor de pe granita de vest a tarii, din Ungaria, spunand ca „merg sa intalnesc natiunea romana”, nu suna a nationalism ?
   Parerea mea este ca acest termen, « natiune » este prea des utilizat de indivizi de talia lui Victor Orban, care-si inareste pozitia iliberala bazandu-se pe renasterea unor vechi demoni.

 12. Sunt jenanți Viktor Orban și partidul lui de căpușe. Cum nu le convine ceva, cum trimit mesaje de amenințare. Dacă ar fi funcționat justiția și presa în Ungaria nu s-ar fi ajuns aici. Data viitoare să caște ochii pe cine votează.

 13. Nu ştiu ce-i acolo, dar atmosfera-n Ungaria pare foarte tensionată. După părerea mea, nu asta-i atitudinea pe care trebuie s-o aibe un Ministru de Externe. El pare să fie cel isteric şi conflictual…

 14. Cate masti a trimis Romania pentru romanii din Ucrainca, Rep. Moldova, Bulgaria? Cate ajutare a dat Romania pentru romanii din vecinitate si din strainatate in ultimii 10 ani?

 15. Nu înțeleg de ce dl. Tapalaga și G4Media duce această campanie împotriva ajutorului oferit de guvernul de la Budapesta maghiarilor din România. România nu face la fel cu românii din Ucraina, Serbia, Republica Moldova? Sau când guvernul român trimite ajutoare în Republica Moldova, are grijă ca o parte din ajutoare să ajungă și în Transnistria, la minoritatea rusă, ca nu cumva să se simtă discriminati? Dl. Tapalaga chiar vă doare așa de mult că un medic, dintr-o zonă maghiară din România, are o mască în plus sau în minus față de un medic din Muntenia sau Oltenia? Chiar atât de greu e să înțelegeți că dacă un fermier maghiar din România își cumpără un tractor nou cu sprijinul guvernului maghiar, tot România are de câștigat prin faptul că pământul românesc este lucrat, cultivat, valorificat? Explicați-mi vă rog de ce este o crimă așa de mare că o minoritate, mai ales dacă este săracă, e ajutată de guvernul țării mamă. Unde este pericolul? Chiar credeți că maghiarii din România are trebui lăsați să se sufoce în mizerie și sărăcie doar ca nu cumva să se indigneze autoritățile române?

  • Bozgore, asculta aici. Guvernul tau maghiar nu colaboreaza deloc cu autoritatile romane, fondurile fiind oferite direct celor care le acceseaza. Asta arata lipsa de respect si de diplomatie. Cand guvernul Romaniei trimite ajutoare la romanii din Rep. Moldova sau din alte state, tranzactiile si lucrarile se fac prin guvernele tarilor respective.

  • „țara-mamă”? pai si aia in care te-ai nascut si traiesti cum se numeste? țara-matușă?

  • Ionut,

   Guvernul Romaniei nu pot sa colaboreze nici cu presedentia…Ce crezi, cum colaboreaza cu Ungaria intr-un astfel de chestie?

  • Nu cunosc situatia partidelor politice din Ucraiana, Serbia si Rep.Moldova, chiar si asa, am certitudinea ca nu exista un partid romanesc acolo, in stilul UDMR de aici. Ceea ce nu intelegi tu si altii ca tine, este ca Ungaria nu a donat aceste masti Romaniei. Dealtfel, nu stiu daca realizati suma ajutorului, nu cred ca a depasit 4 cifre in euro. Ungaria a dat UDMR-ului aceste ajutoare, pentru a le da ungurilor. Ce e atat de greu sa intelegi ce urmeaza? Votati UDMR, noi v-am ajutat la pandemie, din partea romanilor puteati sa crapati. Si la fel, votati FIDESZ, noi v-am ajutat. Ceea ce ma deranjeaza pe mine, si ar trebui si pe tine, este ca toata mizeria asta este inspre a dobandi electorat, sunt clasicele pomeni politice. Ii doare pe aia in fund de voi, la fel cum ii doare pe toti indiferent de culoarea politica, de absolut toata lumea. Insa exista reale sanse, ca in viitor, UDMR sa nu primeasca 5% si sa nu intre in Parlament. Intre noi fie vorba, voi desface o sampanie in acea zi.

  • fără deosebire de rasă sau origine etnică :
   Problema este foarte simpla, un alt stat nu poate interveni in Romania sa ajute cetateni romani discriminatoriu pe criterii etnice. Pentru ca asa i se scoal lui p**a. Statul Roman E OBLIGAT DE CONSTITUTIE sa se asigure ca astfel de actiuni nu au un caracter care-i submineaza autoritatea si suveranitatea si ca NU incita la tensiuni sociale si resentimente intre cetatenii romani indiferent de etnie.
   Altminteri nu e ajutor, e inechitate in fata legii cu substraturi politice subversive.

  • @Ionut, @Tony, @Egalitatea de tratament și toți ceilalți comentatori clocotind de ură împotriva ungurilor, sper totusi ca dl. Tăpălagă să fie mândru și satisfăcut de ”calitatea” argumentelor aduse împotriva ”bozgorilor” care, nu-i așa, neapărat ”trebuie alungați din țară”. Și ”felicitări” G4Media că oferiți sistematic spațiu și materiale pentru această revărsare de ură împotriva maghiarilor.

  • Se numeste in cel mai bun caz ” straw man fallacy” ce faci tu daca nu e cumva propaganda sponsorizata de putinistul Orban.
   Romania ajuta non discriminatoriu Republica Moldova care are 20% etnici ucrainieni si 10% etnici rusi.
   Ar proceda la fel de gresit ca Ungaria daca ar ajuta exclusiv romanii, care sunt 70% din populatia totala a Republicii Moldova. Dar Romania nu face magaria asta pe care o face partidul mini-autocratului de la Budapesta .
   Se numeste libertate de expresie ce te deranjeaza pe tine, dar intelegem, la Budapesta presei i s-a bagat pumnul in gura si probabil voi credeti ca asa e normal.

 16. Un căcat de problema!

 17. micutul siarto, cu prestanta unei broaste duse la coafor, a visat urat noapte, iar ziua s-a apucat de ce stie el mai bine , sa minta, sa nege realitatea. a fost aplaudat de nazistii unguri , aceeasi nazisti in frunte cu diktatorul victoras orban, cel care se chinuie in zadar sa resusciteze fantoma ucigasului de evrei horty.

 18. Mi se rupe poola de România și de Ungaria.

 19. Maghiarii din Romania nu sunt parte a Ungariei. Au buletin de Romania, sunt romani. Daca vor, sa ii ia la ei in tara, sa le faca acte de Ungaria, sa renunte la cetatenia romana si sa stea dracu` acolo, ca ne-au mancat zilele.

  • Din pacate mii de studenti maghiar finalizat in Romania au respectat sfatul tau…mare dezavantaj pentru tara…

 20. Nu mai bine ii expulzam si nu mai avem treaba cu ungurii? Daca sunt atat de nemultumiti aici si „natiunea” lor e atat de binevoitoare, sa-i ia in plm la ei.

  • @Ionut După felul în care scrii, e limpede ce nivel (spre zero, concret) de alfabetizare și de „educație” ai. Ești unul din vajnicii urmași ai celor sosiți în Valahia în spatele armatelor otomane, pe jos sau cel mult în căruțe cu coviltir (că așa „mânca și gura lor ceva”, mai cântându-le seara ienicerilor o manea, mai jefuind morții). „Vechimea” asta – de vreo 300 – 400 de ani – a neamului tău pe „plaiuri dâmbovițene” te face să crezi că ai drepturi mai multe decât ungurii din România. Doar că ei sunt prin zonă de peste 1500 de ani, „vere”, ei au ridicat toate orașele ardelene și bănățene, alături de nemții, de românii, de evreii, de sârbii de acolo, ei au sute de generații de străbuni morți îngropați în pământul lor. Asta îi face stăpâni ai propriilor pământuri. Tu ai vreo rudă, măcar, în Ardeal sau în Banat? Nu, sigur; altfel n-ai scrie, nu te-ai exprima și n-ai gândi atât de mizerabil cum o faci.

  • ”Asta îi face stăpâni ai propriilor pământuri.”
   Ăăăă, lasand la oparte injuratura pentru care ai insirat o gramada de tampenii, in privinta anilor mentionati, hai sa nu vorbim ca la tara.
   Cetatenii de etnie maghiara si romanii sunt stapani strict pe ce au in actele de proprietate si/sau pe compensatiile primite pentru proprietatile confiscate .
   Restul e in proprietatea Statului Roman.

 21. Dar se poate face în sfârșit dreptate.
  UDMR să iasă din Parlamentul României pentru că este parte a națiunii ungare.

  • Nu mai bine ne mobilizam noi bine si la urmatoarele alegeri parlamentare cu o prezenta la vot de peste 60% scoatem acest partid din parlament?

 22. Galagie si gargara de 2 lei!Papa le-a spus destul de clar, motiv pentru care a vizitat doar Romania, scutul american le-a dat de inteles, insa bosimanii mai baga batul prin gard…poate, poate…dar pentru a da bine la popor si atat!

 23. Iarasi mestecam aceiasi mancare incalzita si reincalzita deja de prea multe ori !
  Nimic, nicio surpriza ! Niciun ingredient nou, nimic nou in plating-ul … A aruncat Chef Tapalaga o frunza de stevie in vechea ciorba si toti s-au repezit sa o pescuiasca cu frenezie !

  PS. Pofta buna ! (Macar daca era vreun gulas dar e o banala tocanita cu cartofi de Harghita) ! :))))

  PPS. Eu astept desertul ; Tortul Dobos ! :)))

 24. DT iar v-a pacalit : a promis ca serveste un gulas ca la mama acasa si cand colo a pus in farfurii o amarata de tocanita cu cartofi cultivati in Harghita !

  PS. Eu astept desertul : Tortul Dobos ! :))))

 25. 1. Sa se interzica dubla cetatenie in România.
  2. Sa nu ai voie sa lucrezi ca bugetar, decat cu cetățenie Română.
  3. Sa ne apucam sa epuram, prin metode naturale, leprele din politica, administratie si servicii.

 26. Băăăi, lăsați dreku scandalu asta diplomatic „de proporții ” ca e ora de liniște și vreau sa dorm!
  Au terminat bairamu aia cu manele-n boxe si acum începeți voi?…;(

 27. Ungaria si Turcia au guverne autocrate pentru ca din punct de vedere cultural si lingvistic provin din stepele Asiei, unde au înțărcat turkmenii si hunii murgul.

 28. „În schimb, se aude că în judeţul Cluj au ajuns 21.000 de măşti, iar în judeţul Mureş, 60.000; la fel şi în Miercurea Ciuc, în judeţul Covasna, la Zalău”
  Și cum au intrat în țară, mai exact? Ce păzește poliția de frontieră, bagă ungurii ce vor, când vor în România? Poate le trece prin cap să bage o bombă, tot așa cu PF dormind în papuci!

 29. Cozonac cu rahat … cam așa sunt titlurile și știrile g 4 media.
  Sunteți de … media 4.

  Auzi la ei… scandal de proporții pe tema echipamentelor medicale!!!

 30. Uitasem, acest ținut nu a existat, nu există si nici nu va exista vreodată! Cat timp avem producție la Cugir…
  Va rog sa folosiți județele României cand faveti referire la anumite zone, de ex: Harghita, Covasna, Brasov, Alba, samd.

 31. Nostalgiile imperiale ale unora care au fost mereu la remorca altora.

 32. Cu vecina mea, tanti Maria, am inchegat o prietenie de suflet, cand ne-am dat seama ca printre stamosii nostrii se regasesc „servitoare” sosite in regat din zona numita acum Harcov, sau tinutul Secuiesc. Ea este bolnavioara, incerc s-o ajut cum pot. Mai ales acum, cand nu are cum sa mai iasa din casa decat intre orele 11-13. Si chiar nu stiu ce m-as face daca asociatia de locatari mi-ar sarii in cap, ca de ce nu ajut si pe tanti Ioana, Tantza, Mia, Irina etc. si pe badea Petru, Lica, Mitica etc.
  Chiar asa, de ce ajut doar persoana care mi-e draga, si nu pe toti vecinii care au nevoie/sau nu de ajutor?
  Rusine sa-mi fie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 33. Mai sa fie! Aici toti isi spun supararea!
  Si eu sunt suparata pe vecina mea de la etajul 7. Fiica ei plecata la munca in Germani ii trimite doar eibani, nu si noua, vecinilor, care am vazut an de an cum creste mare. Chiar aveam o parere buna despre ea, era o fata cuvincioasa, ne saluta de fiecare data.

 34. Ambasadorul asta zbanghiu trebuie imediat rechemat de la post, daca a facut-o fara stirea sefilor din MAE. Iar daca a primit indicatie ce si cum sa faca, vai de capul ei de diplomatie romaneasca. Inseamna ca nici dupa 30 de ani nu e in stare sa renunte la nationalismul gretos, de tsatsa de mahala.

 35. Adunatura de hortisti si fascisti,acesti nenorociti din fidesz si udmr.Criminali,rasisti care traiesc in trecut.

 36. Una dintre intamplarile din lantul celor care au dus la 20 martie la Tg.Mures a fost inchiderea fabricii de paine (stiti ca pe atunci nu erau brutarii la tot coltul);lucratorii (majoritatea nu erau romani)de la acea intreprindere declarasera greva (nu se prea stia bine de ce ); asadar,orasul a ramas fara paine vreme de cateva zile,dar unii nu sufereau de lipsa acestui aliment,fiindu-le distribuit prin…biserici ;mergand vestea ,”vecinii”de prin localitati apropiate au inceput sa trimita camioane cu paine prin diferite cartiere din Tg.Mures ;pe unul din camioane (venit parca de la Turda) scria „De la romani,pentru romani”-sa vedeti ce panarama a fost…televiziuni,declaratii etc,etc curgeau acuzatiile de discriminare,fascism etc,etc…insa nimeni,nici ziar,nici televiziune n-a intrebat vreun roman cum si-a hranit cateva zile copiii,nici cum s-a intamplat ca bisericile (unele) aveau cantitati suficiente (doar) pentru…unii

 37. Bravo,G4,vad ca nu s-a schimbat nimic din ’90 incoace…adevaraul e mereu cu capul spart …da’,ce zic eu de ’90 ? cenzura era si inainte…

  • Buna observatie.
   Sefii mari de la unitate nu se vor bucura de ea, dar sa fie problema lor.

   Articol tip clickbait.
   Asta e presa ‘quality’ in romanica.
   Dar cea mai tare e calitatea comentatorilor patrioti (na, ca era sa zic: patrihoti).
   Bravo, nea’ Tapalaga, asa se executa ordinele. 🙂

 38. Trolii huno-rusniaci care au cateva comentarii aici se fac ca nu inteleg ca o tara nu poate interveni la nivel de stat intr-o alta tara fara acordul tarii suverane cu ”ajutoare” discriminatorii. Bineinteles in prag de alegeri.

  Repet, cea mai simpla metoda prin care romanii de etnie maghiara pot deveni cu adevarat autonomi, e sa invete limba Romana.

 39. Ati turbat toți cum ați vãzut cuvîntul Ungaria.Reflexele functioneazã ca la cîinele lui Pavlov.Adunãturã de nenorociti cu respect ptr exceptii nici nu citiți articolul n-aveti nici o treabã cu subiect spiritul de haitã îşi face efectul :afarã cu ungurii afarã cu Udmr ,sã-i punem cu botul pe labe pe bozgori,sîntem puternici.Bãi rîiosilor puneti cu botul pe labe mai întîi pe hotii tîlharii,smecherii ,bombardierii,tiganii vostrii care v-au dus faima în lume .Noi sîntem nucã prea tare ptr voi,n-au reusit altii mult mai tari nu luseri ca voi.Bozgor??Eu stiu unde are mormîntul şi strã strãbunicul meu dar multi dintre ãia care vomitã pe G4media au probleme si cu mormîntul lui ,,mamuca” aşa cã ,,ciocul mic”si civilizatie !!!

  • Dupa cum scrii tu traiesti in Romania, dar n-ai nicio treaba cu tiganii, aia sunt numai ai nostri, ai romanilor. Tu esti curat ca lacrima, nu te murdaresti pe maini. Pai du-te frate in Ungaria, acolo unde-ti este sufletul, nu te tine nimeni aici, daca nu esti cu noi.

  • Bai Zoli, ceangaii tai ce mai fac…fu…te freaca grija de romani!

  • Zolica inocentule, crezi ca ungurii de la Budapesta care ”ajuta” cetatenii unui stat suveran in mod discriminatoriu pe criterii etnice se asteapta sa genereze altceva decat animozitati inter-etnice, ostilitate , polarizare sociala si provocare statala ?! Parca prea convenabil politic avand in vedere binecunoscuta frustrare a maghiarilor fata de urmarile unui razboi pe care l-au inceput.

 40. Cu ce drept se amesteca un ambasador in treburile interne ale tarii in care este acreditat?
  Cu ce drept comploteaza impotriva unui guvern ales democratic?
  Sefii lui isi asuma raspunderea directa pentru actiunile acestuia?

 41. Foarte bine ca orbanu trimite si nu cere ! Apoi aici ar fi de vina Lazurca ! Ce treaba am eu ca deplomat roman cu Timea szabo din ungaria ? Daca de ex ambasadorul ungariei si-ar baga nasul in politica din bucale , ar intra la sustinerea lui dragnea sau al lui sica …sau cine mai face asa ceva in dplomatia mondi ?! Daca nu se baga lazurca in seama n are treaba nimenicu ‘diplomatia’ romaneasca de tip lazurca … Iara acelei timea szabo nu i a convenit ca orbanu ii ajuta pe ungurii din afara …haj siktir !

 42. Daca judecam dupa limbaj,al dumitale da semne de violenta ce caracterizeaza turbarea ; dar daca faceti parte din natiunea maghiara ce cautati in Parlamentul Romaniei ,tara pe care o dispretuiti ? cat despre morminte …poate ne aratati mormintele celor de la Belis ,sau pe cele ale femeilor si copiilor ucisi la Turda in septembrie ’44-asa s-ar putea ca unii dintre noi sa gaseasca mormintele unor inaintasi-si astea sunt doar cazuri mai recente …cat despre numele scrise pe morminte-parca exista un manual „Cum maghiarizam numele de familie „al unui oarecare Telkes Simon…asa ca da-mi voie sa am unele indoieli in ce priveste identitatea(etnica) raposatilor despre care vorbesti d-ta, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace

  • Morminte pot sã-ti arãt si eu poate mai multe sa mai putine ca tine dar nu m-ai înteles bine.Eu nu jignesc pe nimeni dar nici nu admit sã fiu jignit de niste vinituri aduse noaptea cu Bucegiul si bãgate in orasele Ardelene care se cred buricul pãmîntului dar uitã cã vine dintr-un cãtun unde nici mãcar un coteț de gãini nu avea.N-am nimic cu români am colegi ,în familia largã chiar si rude români,problema mea sînt borîturile humanoide care vor sã mãnînce mititei la Kaufland cu 30 de minute înainte de program si fac atac de panicã cind vãd o stire despre Orbá Viktor.

 43. Ca veni in discutie adineauri un cuvant delicat si departe de a jigni („vinitura”) ,e adevarat ce se spune – ca una din cauzele condamnarii lui Lucretiu Patrascanu a fost faptul ca,in calitatea de Ministru al Justitiei a refuzat sa acorde cetatenie romana celor vreo 300 000 de persoane stabilite in Transilvania in perioada ’40-’44 ?

 44. …in discursul sa de la Cluj,Patrascanu vorbeste de 400 000 de …persoane „care traiesc in mod ilegal intre granitele tarii noastre „

 45. @ A310 PSD nu este un partid, este o structura de tip mafiot. Atat.

 46. Devine si mai important ca la urmatoarele alegeri prezenta la vot sa fie peste 60% sa scoatem acest UDMR din parlament . Acestia prin jocurile lor politice tip santaj au facut rau Romaniei

  • Ce leg are cu subiectul ? Dut e ma intreab ta de amarat vesel ; tu nu vezi cape oricini ai vota tot ftut esti la destin ?! Tu tot cu ungurii esti pe pupila de aia nu maipoti tu ? Seektyristule !

 47. În general, termenul „naţionalitate” se referă la cetăţenie (citizenship, nationality, citoyenneté, nationalité) sau la etnicitate şi, din această cauză, poate fi ambiguu, inexact. Cetăţenia şi statul sunt chestiuni politice, etnicitatea nu.

  Dacă se face referire la apartenenţa unei persoane la un „stat naţional” definit „naţiune”, termenul „naţionalitate” este un sinonim pentru „cetăţenie”. Într-un stat naţional, populaţia majoritară este de aceeaşi naţionalitate (Nicolae Ceauşescu vorbea despre „români, maghiari, germani şi alte naţionalităţi”).

  Din punct de vedere al etnicităţii, naţionalitatea este apartenenţa unei persoane la un popor. În acest caz, teritoriul nu este relevant sau definitoriu. Ştiu despre oameni care, cu toate că nu şi-au parăsit satul natal, au fost cetăţeni a mai multor state – în funcţie de cum s-au trasat graniţele –, însă şi-au păstrat naţionalitatea/etnia. Cetăţenia şi paşaportul se pot schimba mai uşor decât naţionalitatea care este definită de mai multe criterii (limbă [maternă], religie, cultură şamd.). Minorităţile naţionale, per definitionem, sunt de altă naţionalitate dacât populaţia majoritară.

  În state multietnice, de exemplu în Elveţia, SUA sau Canada, identitatea naţională nu se bazează pe o limbă comună, pe etnicitate sau religie, ci pe factori interculturali şi valori comune (democraţie directă, autonomie locală şi regională etc.).

  Răspunsul la întrebarea „Dacă Kelemen Hunor face parte din naţiunea maghiară, ce caută în parlamentul României?” îl găsiţi în constituţie. Şi dacă preşedintele României face vizite în străinătate, se poate întâlni cu români, cu cetăţeni români, compatrioţi sau chiar conaţionali, da’ nu cu „naţiunea” (întreagă).

  În Spania, Italia sau Germania muncesc şi trăiesc comunităţi semnificative de români, însă acest fapt nu este suficient pentru a fi „minoritate naţională”.

  • Bă nu mai face mabo jumbo cu națiunea și naționalitatea care înseamnă etnie maghiară și e minoritate națională romană, dar este și națiune ungurească dacă vrea mușchiu lu Kelemen la comanda lui Viktor Orban prin gurița lui Timea Szabo.
   Bați câmpii…. nicăieri în Constituție nu spune ca NAȚIUNEA maghiară este parte a Parlamentului României.
   În rest nu mă deranjează, nu dau doi bani pe teritorii, iar pe ungurii îi respect. Doar politicienii care vor să controleze populațiile au asemenea interese și discurs.
   Așa că să vă duceți dracu cu manipulările voastre că peste 50 de ani nu o să vă mai dea nimeni să bagați în traistă.

  • @C-tin.

   Confunzi termenii: natiune, nationalitate, cetatenie, etnie.
   Uita-te in dex.

 48. Asa a fost în textul original al ministrului ungar, „coborâ”? Cu „â”? Ca în romaneste se scrie cu „î”. CoborÎ. Cu î din i. Tudom?

  • Iată o traducere mai corectă a propoziției ministrului de externe ( punând accent pe mesaj ) :
   ”Probabil ceva mai josnic, decât aceasta nu există : Szabó Tímea a fost apărată de ambasadorul român.”
   În loc de josnic, puteți pune sinonime ca : penibil, decăzut,etc. Semantica frazei are clar rolul de a jigni amândouă subiectele, femeia din opoziție dar și be ambasador. E limbajul obișnuit al insului, el atâta poate ))))

 49. Bă nu mai face mabo jumbo cu națiunea și naționalitatea care înseamnă etnie maghiară și e minoritate națională romană, dar este și națiune ungurească dacă vrea mușchiu lu Kelemen la comanda lui Viktor Orban prin gurița lui Timea Szabo.
  Bați câmpii…. nicăieri în Constituție nu spune ca NAȚIUNEA maghiară este parte a Parlamentului României.
  În rest nu mă deranjează, nu dau doi bani pe teritorii, iar pe ungurii îi respect. Doar politicienii care vor să controleze populațiile au asemenea interese și discurs.
  Așa că să vă duceți dracu cu manipulările voastre că peste 50 de ani nu o să vă mai dea nimeni să bagați în traistă.

  • Nu a afirmat nimeni că în constituţie ar scrie că „NAŢIUNEA maghiară” este parte a parlamentului.

   Art. 4 – Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni

   (2) România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţa politică, de avere sau de origine socială.

   Art. 8 – Pluralismul şi partidele politice

   (2) Partidele politice se constituie și își desfășoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democraţiei.

   Art. 15 – Universalitatea

   (1) Cetăţenii beneficiază de drepturile și de libertăţile consacrate prin Constituţie și prin alte legi și au obligaţiile prevăzute de acestea.

   Art. 16 – Egalitatea în drepturi

   (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii și a autorităţilor publice, fără privilegii și fără discriminări.

   (3) Funcţiile și demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română și domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii și demnităţi.

   (4) În condiţiile aderarii României la Uniunea Europeana, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege și de a fi aleși în autorităţile administraţiei publice locale.

   Art. 37 – Dreptul de a fi ales

   (1) Au dreptul de a fi aleși cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute in articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).

   Art. 40 – Dreptul de asociere

   (1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere.

   Art. 62 – Alegerea Camerelor

   (2) Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie.

   În rest, rămâne cum am stabilit.