G4Media.ro

Documentul programatic care stă la baza implicării masive a Ungariei în Transilvania…

Documentul programatic care stă la baza implicării masive a Ungariei în Transilvania prevede clar susținerea cetățenilor maghiari din România. Până acum, Budapesta susținea că ajutorul financiar e nediscriminatoriu pentru maghiari și români. Banii merg la mici fermieri și la oligarhii din anturajul lui Viktor Orban

Planul Kos Karoly, strategia de dezvoltare economică elaborată de guvernul Ungariei și membri ai UDMR care stă la baza intervenției economice a Budapestei în Transilvania, arată clar că acțiunile guvernului maghiar prevăd ajutoare directe pentru cetățenii de etnie maghiară din România.

”Acest document este motivarea deciziilor guvernului Ungariei care, prin acest plan, creează un program pentru susținerea renașterii economice a cetățenilor unguri care locuiesc în România”, se arată în documentul făcut public în limbile engleză și maghiară.

Până acum, guvernul de la Budapesta și UDMR au susținut constant că programul de granturi este nediscriminatoriu și se adresează în egală măsură cetățenilor indiferent de etnie.

Planul Kos Karoly este fundamentul teoretic al programului guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania. Este vorba despre un program finanțat oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro și care se adresează fermierilor din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenționare. Péter Szijjártó, ministrul maghiar de Externe, a anunțat în septembrie 2019 că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României așa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ținutul Secuiesc.

De atunci, noi runde de finanțare au venit în Transilvania și, potrivit unei investigații a portalului Atlatszo, marii beneficiari sunt oligarhi apropiați de premierul Viktor Orban.

De altfel, planul Kos Karoly prevede explicit acest lucru: ”Se are în vedere intensificarea și dezvoltarea relațiilor dintre comunitățile maghiare și actorii economici din țara-mamă (Ungaria – n. red.), o interconectare strânsă a relațiilor de comerț dintre actorii economici locali și cei din Ungaria”.

Planul Kos Karoly, la elaborarea căruia au participat și membri UDMR (vezi documentul), folosește denumiri de regiuni istorice precum Partium și Ținutul Secuiesc, care sunt respinse de autoritățile române.

Proiectul guvernului Ungariei e gestionat în România de fundația Pro Economica din Ungaria, condusă de Monica Kozma (membru UDMR), care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, iar printre românii finanțați de Budapesta se numără și șeful PSD Mureș, Vasile Gliga, după cum arăta G4Media.ro în 2018.

Întrebată despre contribuția sa la elaborarea planului Kos Karoly, Anna Horvath, vicepreședinte UDMR și unul dintre experții care apar drept co-participanți la elaborarea planului, a declarat pentru G4Media.ro că ”având în vedere faptul că am fost solicitată în elaborarea acestui document doar ca expert pe anumite subcapitole, vă recomand să vă adresați Fundației Pro Economica”.

Monika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, a refuzat să discute despre planul Kos Karoly și a declarat pentru G4Media.ro că ”nu avem cunostinta despre site-ul si contentul site-ului precizat de catre Dvs. Din partea operatorului wekerle.org nu am fost contactata niciodata si originalul documentului tradus in limba engleza nu ne apartine”.

Context. În noiembrie 2019, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba, că programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri. Mai mult, Lazurca a spus la acel moment că România cere ca programul să fie derulat ”doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”.

”Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca la acel moment.

Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, a avut la acel moment o reacție extrem de nediplomatică. Ea a calificat într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika” drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat afirmaţiile ambasadorului României la Budapesta, susținând că Lazurca ar fi spus neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar.

Ministerul de Externe de la București a anunțat în octombrie 2019 că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.

MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.

Cum se raportează Fundația Pro Economica la planul Kos Karoly într-un articol pe propriul site: ”Dezvoltarea economică sustenabilă și crearea bazelor înființării unor locuri de muncă pe termen lung, reprezintă condiția supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranța existențială. Odată cu conştientizarea acesteia, în 2016 s-a realizat o strategie de dezvoltare economică intitulată „PLANUL KÓS KÁROLY”, care definește prioritățile de dezvoltare ale diferitelor regiuni din România”.

Cine a fost Kós Károly, cel care dă numele planului: A fost un arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf și politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria și România. El a militat constant pentru integrarea comunității maghiare din Transilvania în societatea din România și pentru buna înțelegere între comunitățile etnice.

 • Proiectul este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc.
 • Intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină (vezi aici mai multe detalii)
 • Ungaria i-a mulțumit în 2018 lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală (Sursa).

Foto: Kelemen Hunor si Viktor Orban (sursa: Viktor Orban / Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Si ce e rau in asta ?
  Daca miticii ne fac de 101 ani la buzunar, macar dupa austro-ungaria a ramas ceva in Ardeal! Avem cladiri valoroase, avem istorie, avem etica muncii, avem cultura !

  Ragatenii ne fac doar la buzunar! Securistilor, vedeti, o sa se rupa tara din cauza hotiei voastre! Usor usor, o sa realizeze ardelenii ca e mai bine cu vestul! Nenorocitilor ce sunteti!

  • Sper ca esti steril. Ca prostanac sigur esti.

  • Du-te bah acasa, ca ti s-a terminat programul de postac securist! Ca nici voi nu stiti cati mai sunteti, fara numar, cata frunza, cata iarba!

  • E ungur postac, din aia care bantuie siturile web si semneaza cu nume romanesti.

  • Nu va mai liptati intre voi cu replici contradictorii, fiindca cei care vir castiga in final, vor fi tziganii. Asa ca, lasati timpul sa-si faca treaba…

 2. Bravo lor ,daca Klaus si gasca de la guvern nu sunt in stare sa ajute ,atunci sa ajute Orban din Ungaria.

 3. eu nu inteleg raca asta a romanilor fata de ceilalti care vor sa faca ceva, si le mai si reuseste.

  • Eu nu inteleg raca asta a ungurilor.
   Care-i problema ca dau aia bani, zici tu?
   Pai hai sa-ti explic. Inchipuie-ti ca stai la bloc. Viata grea, salariul mic, intretinerea creste, ramai restantier. Vine varul Orban si-i plateste intretinerea vecinului ungur, cu acordul asociatiei. Ala, chiar daca e in acelasi c@c@t ca si tine, isi plateste datoriile pe banii altora. Tu ramai dator, pana te executa banca silit si-ti ia apartamentul. In bloc ramane doar vecinul care-a primit ajutoare.

   Acum incearca sa inlocuiesti blocul cu Transilvania, asociatia cu guvernul, iar pe varul Orban il inlocuiesti cu… nu, nu Ludovic, alalalt… ai ghicit, Viktoras.
   Cam asta inseamna sa dai bani doar unora. Pur si simplu ii cumperi fara sa le dai, practic, nici un ban.

   Acum inchipuie-ti ca acelasi lucru e facut de guvernul Romaniei, specific pentru etnicii romani. Ce-ar fi la gura voastra, cu „discriminare”, sesizari la Cioaba Astalos si la Uniunea Europeana…

   Pricepi incurcatura, pardon raca, ian-bacsi?
   Vrei sa dezvolti o zona? Pai da bani tuturor, nu doar alora care te voteaza pe tine!

  • @Marcu
   Foarte sofisticata explicatia dar pierzi din vedere un singur lucru: Viktor da bani unora SA FACA ceva, nu sa isi plateasca intretinerea si sa bea in continuare (ca-i salariul mic si viata grea). Una e sa dai ulei si zahar in punga partidului, alta e sa stimulezi economia si cultura (fie si selectiv). Despre ce ar fi daca…vorbe. Conteaza ce ramane dupa un popor, indiferent cate milenii si cat de „primul” este el pe undeva unde s-a nimerit.

 4. Romania fii puternica!!! 😉 Avem noi ac de cojocul vostru ….

 5. Eu sunt ardelean și sincer mă râcâie faza asta cu ungurii. În general vorbesc. Învățământ în limba maternă au, plăcuțe bilingve iar etc. Dar mă disperă sfidarea pe care o simt din faptul că toate acestea nu sunt reciproce. Treci pe lângă instituții maghiare al căror nume nu este tradus, dacă nu știi ungurește habar n-ai ce-i acolo. Adică, ar putea întoarce favoarea dacă tot sunt atâta de vocali când vine vorba de drepturile lor.
  Pe de altă parte, faptul că statul român, la care cu toții plătim taxe, nu e în stare să facă ce face guvernul Ungariei pentru oamenii ăștia e un fapt clar și nu pot să le port pică pentru că o fac. Statul român nici măcar n-are tupeul să ridice problema asta pentru că de, UDMR trage sforile. Rahați de politicieni români

  • Hmm, si ce te racaie ? Ca nu esti stapan peste ei ?? Te simti mai special ? Vezi si eu sunt ardelean si zic numa ca nationalismul otraveste tot. Lipsa traducerilor este opera unor magari. Dar ai murit ?? Este google translate dar lenevia te caracterizeaza sau te lezeaza in faptul daca in viata nu esti jupan atunci macar peste unguri sa fii ?? Is vecinii tai !!!Prietenii tai !! Ii cunosti ! Pe aia din Teleorman ii stii ?

  • Pai, pisitiki, daca tot exista „google translate”, de ce mai aveti nevoie de traduceri in limba moghiora?
   Adica, exact ce-ai zis tu, ce-i nevoie de traducere intr-o anumita limba, cand doar lenevia te impiedica sa folosesti un dictionar ca sa afli ce-i acolo?
   Sau „lenevia” se aplica doar cand cer romanii ceva, cand cer moghiorii sunt drepturi stramosesti de 1000 de ani? Hai siktir, „cilivizatule”! Vrei ceva, ti se ofera, dar nu esti in stare sa oferi inapoi acelasi lucru. Iar cand ti se face observatie, incepi sa urli ca esti „discriminat”…

  • ti-ai raspuns singur
   „Pe de altă parte, faptul că statul român, la care cu toții plătim taxe, nu e în stare să facă ce face guvernul Ungariei pentru oamenii ăștia e un fapt clar și nu pot să le port pică pentru că o fac.”
   Nu cumva fiecare popor are fix Guvernul pe care il merita?

 6. Foarte bine face pentru unguri din Transilvania ca si asa toti în general de dincolo de carpați ii injura, cu toate ca n-ar trebui sa aiba nici o treaba, iar cei pe care ii rămâie treaba lor. Insă datorită celor ca novac, suntem catalogati tiganii europei. Cand vom intelege acest lucru poate ne vom apropia de lumea civilizată.

 7. Ce scandal ar face atacatorii Constitutiei si Suveranitatii Romaniei din UDMR ( la gramada cu politicienii de la Budapesta bineinteles) daca Guvernul Romaniei ar reduce la zero taxele firmelor din Harghita si Covasna care angajeaza exclusiv etnici romani pentru a compensa lipsa locurilor de munca pentru vorbitorii de limba romana .
  Ipocritii si-ar sfasia hainele si si-ar smulge parul la Bruxelle, CEDO, ONU…

  Toate aceste ”partide” nationalist – romanofobe au de meditatat asupra unui lucru radical de simplu: cea mai rapida cale pentru obtinerea autonomiei este invatarea limbii romane ! 🙂

  • ” daca Guvernul Romaniei ar reduce la zero taxele firmelor din Harghita si Covasna care angajeaza exclusiv etnici romani” ar fi pur si simplu discriminare, fata de firmele care angajeaza rromi (tigani), nemti, sasi, ucraineni, polonezi, armeni, turci, tatari, samd.
   ” pentru a compensa lipsa locurilor de munca pentru vorbitorii de limba romana” – asa ceva chiar nu stiu sa existe. Poti oferii caz concret? Macar unul???

 8. Faptul că ajutoarele ajung cu predilecție la etnicii maghiari nu trebuie să surprindă(e oarecum firesc).Dar dacă asta se întâmplă fără consimțământul guvernului român atunci e o problemă.Și e problema guvernului român nu a celui maghiar.

 9. Un articol de mare impact ptr tanyasi dani ( nu prea are subiecte) evz etc.etc. ptr naționaliştii de serviciu. Guvernul maghiar ajutã, evident si cu scop electoral, dar cees ce nu înțelegeți sau nu scrieți, nu vã place, nu percepeți cã premierul Orbán V se gândeste în națiune( magharii de pretutindeni).Prea puțini politicieni fac asta. Nu stiu statul român de ce nu ajutã românii din alte tãri, unde sunt minoritari…fapte domnilor! Nu vorbe! Da, ştim…iarba vecinului mereu e mai verde. Altfel agitați doar spiritele si naționalistii de categoria a 3- a.

 10. Bai eu sunt dobrogean, strabunici mei din partea ambilor parinti romani au fost si desi sunt roman 100% ii admir pe unguri. Oameni cinstiti, muncitori, nationalisti, oameni care stiu ce vor. Or mai fii si pleava printre ei dar nu in aceeasi cantitate ca in Romania.
  Bai oameni buni, daca ar fi dupa mine eu le-as da Transilvania, pt ca noi ne batem joc de regiunea aia. Jumatate din romanii ramasi in tara sunt prea prosti si lenesi sa faca ceva.
  Veniti in satele dobrogene sa vedeti campuri pline de ciulini, oameni retarzi care nu pot lega 2 fraze fara sa se balbaie, si majoritatea stau cu sticla in mana toata ziua. In Ardeal pe de alta parte, lucrurile stau cu totul altfel.
  Nu ne meritam tara si cu asta basta, asa ca ca hai dracu s-o dam pe bucati altora care chiar au un plan o viziune pt anumite regiuni.