G4Media.ro

Şase doze de vaccin într-un flacon de Pfizer-BioNTech? De ce ultimele picături…

Şase doze de vaccin într-un flacon de Pfizer-BioNTech? De ce ultimele picături sunt complicat de extras

Un flacon pentru cinci doze. Aşa stabilise iniţial laboratorul Pfizer-BioNTech. Un flacon trebuia deci să permită să fie vaccinaţi cinci pacienţi. Dar autorităţile sanitare au estimat că e posibil, în anumite condiţii specifice, să se adauge o a şasea doză, transmite nouvelobs.com

Obiectiv: să se limiteze risipa şi să scadă volumele livrărilor pentru producători. Producătorul îşi adaptează livrările în consecinţă, ceea ce echivalează cu scăderea numărului de flacoane distribuite fiecărei ţări.

„Ne vom respecta angajamentele de livrare către state conform comenzilor care au fost făcute – acestea au fost tot timpul bazate pe numărul total de doze şi nu de flacoane – şi conform etichetării aprobate de fiecare ţară”, a arătat producătorul pentru AFP.

Foarte repede după începutul campaniilor de vaccinare, cadrele medicale îşi dau seama că rămâne suficient ser pentru o a şasea injecţie în flaconul de Comirnaty (numele comercial al vaccinului de la Pfizer-BioNTech). Adăugarea unei mici cantităţi de produs în flacon este o măsură de precauţie, precizează laboratorul. E ca uleiul care se depune pe pereţii bidonului.

Dacă încerci să-l goleşti complet, „trece timp până se scurge şi la sfârşit tot vor rămâne câteva picături”, subliniază Mathieu Molimard, şeful serviciului de farmacologie de la CHU /centre hospitalier universitaire/ din Bordeaux pentru „Le Figaro”. Dar atunci, trebuie folosită această a şasea doză?

Recomandările EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a exprimat poziţia pe 8 ianuarie. Actualizând protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer, a precizat că flaconul conţine până la urmă cantitatea pentru a face şase injecţii.

Dar în condiţiile unui protocol foarte exact. Trebuie să foloseşti siringi sau ace „cu volum mort scăzut”. În caz de utilizare a unei siringi sau unui ac standard, „e posibil să nu fie destul vaccin ca să se extragă o a şasea doză”, avertizează agenţia europeană. Un sfat repetat de Ministerul Sănătăţii într-o notă destinată cadrelor medicale.

Este deci posibil să se realizeze şase injecţii cu un flacon de Comirnaty. Dar Ministerul Sănătăţii, într-o declaraţie pentru AFP, a estimat că extragerea celei de-a şasea doze, care „necesită un gest medical şi echipament” adecvat reprezentat de siringi, reprezintă „o adevărată provocare”.

Doar în anumite cazuri

A şasea doză de vaccin este deci utilizabilă, dar doar în anumite condiţii. În practică, nu e întotdeauna posibil. Acest lucru presupune într-adevăr o foarte mare precizie. Trebuie să nu tragi în siringă nicio picătură mai mult decât cei 0,2 ml necesari pentru injectare. Altfel nu va ajunge produs pentru ultima doză.

Echipamentul folosit are şi el mare importanţă. „Spaţiul mort” al siringilor corespunde volumului de lichid ce rămâne după ce pistonul ajunge la capăt. Pentru a fi în măsură să faci şase injecţii (şi deci să nu risipeşti nicio picătură din preţiosul ser), trebuie deci ca acele sau siringile să aibă spaţii moarte mici. Dar nu toate centrele de vaccinare sunt echipate cu aşa ceva.

Pfizer-BioNTech şi-au crescut recent obiectivul de producţie a vaccinului, de la 1,3 miliarde la 2 miliarde de doze pe tot anul 2021, graţie tocmai acestei recalibrări la şase doze şi extinderii fabricilor unde se produce. UE a securizat pentru întreaga Europă 600 de milioane de doze din acest vaccin.

SURSA: nouvelobs.com/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Deci in loc de 5 vaccinuri bune, se vor face 6 proaste; fara numar.
  La gradul de calificare si constiinta al asistentelor de la noi, mai ales.
  Ca sa nu mai vorbim si de gradele militare, un fel de colac peste pupaza.

 2. Asta a fost de la bun inceput o gestionare proasta din partea Pfizer si a medicilor lor, autoritatilor de autorizare a vaccinului. Trebuia sa se recomande utilizarea acestui tip de seringi – low dead space – cu spatiu mort redus! Sunt un tip special, da, trebuia avuta in vedere productia si livrarea lor in cantitate suficienta. Acestea au acul inclus. Mai exista si posibilitatea utilizarii unui ac cu spatiu mort redus, pe seringi obisnuite.

 3. Pai, cum de producatorii Phizer si BioNTech NU au sesizat asta in fazele lor de testare?!
  Cum de la 5 doze de vaccin cum a INDICAT initial producatorul, ajungem la 6 Doze ca au „sesizat” cadrele medicale?!
  Cam ciudat….
  INTREBARE: Azi, cate doze de vaccin se fac dintr-un Flacon Phizer?!
  Miercuri suntem programati la Vaccinare!!!!!!!!!!!!!

  • 6 cai

  • Sase sau sapte!
   Cred ca e o practica !
   Eu asa am sesizat!
   Apare o seringa de undeva cu ceva in ea.
   Se zice ca e vaccinul.
   Nu desigileaza doza in fata ta!
   Nu cred ca acul a steril!
   In Italia au facut peste 1000 de înjectări cu ser fiziologic.
   Încrederea in persoanele care infecteaza a aproape de zero!
   Daca-si trag o doza acasa pentru imunizarea neamurilor?
   Nu am auzit ca ar fi vreun control la dozaj.

  • @lili

   În prospect scrie că un flacon are 2 ml, iar o doză trebuie să aibă 0,3 ml, deci se vor extrage 5 doze. Restul de 0,5 ml era considerat pierdere pentru că nu putea fi extras cu o seringă obișnuită. Ceva țară nordică avea pe stoc seringi speciale (nu mă pricep, deci nu știu de care) cu care personalul medical putea extrage foarte precis 6 doze, și a cerut aprobare să nu mai arunce surplusul din fiecare flacon. UE a autorizat.

   Problema pe care o văd eu e că acum pe factură sunt numărate 6 doze pe flacon, nu 5 ca înaint. Asta înseamnă că toate țările din UE trebuie să folosească seringi speciale la toate dozele de vaccin administrate, altfel nu ies la număr.

 4. Are dreptate infractorul Adrian Nastase, degeaba ai picioare daca nu ai creier.

 5. Acum si eu carcotas…..
  Ca sunt 5 doze, ca sunt 6 doze, pot spune ca „tanti” Gabriela Sîrbu mi-a zgariat metodic neuronii cu ale ei „siringi”.
  Gabriela Sîrbu cand mai copii texte si le traduci, te rog sa verifici si dex-ul….ca noi aici in Romania numim seriniga (plural seringi) acel instrument medical folosit pentru a introduce sau pentru a scoate din organism un lichid, pentru a lua probe de sânge etc., care constă dintr-un cilindru de sticlă sau de material plastic cu un piston etanş, la care se adaptează un ac tubular.

  • Da ia verifica și tu în DEX ce înseamnă „ipocrit” și când folosești „copii” și când „copiezi”!

 6. Acum si eu carcotas…..
  Ca sunt 5 doze, ca sunt 6 doze, pot spune ca „tanti” Gabriela Sîrbu mi-a zgariat metodic neuronii cu ale ei „siringi”.
  Gabriela Sîrbu noi aici in Romania numim seriniga (plural seringi) acel instrument medical folosit pentru a introduce sau pentru a scoate din organism un lichid, pentru a lua probe de sânge etc., care constă dintr-un cilindru de sticlă sau de material plastic cu un piston etanş, la care se adaptează un ac tubular. Siringa nu avem inca in dictionar.