
Şaptesprezece state europene se declară ”profund îngrijorate” de represiunea din Georgia
Şaptesprezece ţări europene şi Uniunea Europeană s-au declarat „profund îngrijorate şi preocupate de degradarea situaţiei în Georgia”, unde are loc un val de represiune împotriva opozanţilor, într-o declaraţie comună dată publicităţii sâmbătă, relatează AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Nu vom ezita să utilizăm toată panoplia de instrumente unilaterale şi multilaterale aflate la dispoziţia noastră dacă autorităţile georgiene continuă să ia măsuri care aduc atingere democraţiei şi drepturilor omului în Georgia”, avertizează aceste ţări, între care Franţa, Germania şi Regatul Unit.
Cel puţin cinci figuri ale opoziţiei georgiene au fost condamnate în ultimele săptămâni pentru că au refuzat să depună mărturie în faţa unei comisii parlamentare care anchetează asupra unor posibile abuzuri comise în perioada în care preşedintele Mihail Saakaşvili conducea ţara (2004-2013), care este şi el încarcerat din 2021.
Semnatarii acestei declaraţii sunt miniştrii de externe din Germania, Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Polonia, Republica Cehă, Regatul Unit, Suedia şi de Înaltul Reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate al UE.
Potrivit lor, aceste condamnări răspund unor „raţiuni politice (…) al căror obiectiv este cu claritate sufocarea opoziţiei politice în Georgia, cu câteva luni înaintea alegerilor locale”.
Această represiune „contribuie la destructurarea democraţiei în Georgia şi la o transformare rapidă într-un regim autoritar”, au denunţat aceştia, observând că ea a dus deja „la o puternică degradare a relaţiei noastre, în special la diminuarea asistenţei pentru Georgia şi a cooperării cu autorităţile georgiene”.
Din punctul de vedere al europenilor, „nu este prea târziu pentru a schimba direcţia”. Pentru acest lucru trebuie ca autorităţile georgiene „să elibereze imediat personalităţile politice, jurnaliştii şi militanţii deţinuţi incorect, să revină asupra legislaţiei represive şi să deschidă un dialog naţional”.
Georgia se confruntă cu o criză politică după victoria partidului Visul georgian în alegerile legislative din octombrie 2024, respinsă de opoziţie, care a considerat scrutinul trucat.
La sfârşitul lui noiembrie 2024, guvernul a anunţat că suspendă procesul de aderare la UE, provocând mari manifestaţii ale opoziţiei reprimate de putere cu violenţă şi arestarea unor militanţi şi manifestanţi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii