G4Media.ro

Şapte persoane au fost executate în Arabia Saudită pentru infracţiuni legate de…

Sursa Foto: maps-saudi-arabia.com

Şapte persoane au fost executate în Arabia Saudită pentru infracţiuni legate de terorism

Arabia Saudită a anunţat marţi execuţia a şapte persoane pentru infracţiuni legate de „terorism”, cel mai mare număr de execuţii într-o singură zi în acest regat din Golf după cele 81 în martie 2022, relatează AFP, transmite Agerpres.

De la începutul anului, numărul execuţiilor în Arabia Saudită a ajuns astfel la 29, între care 11 aplicate în cazuri similare, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP pe baza anunţurilor făcute de autorităţile saudite.

Cei şapte acuzaţi, a căror cetăţenie nu a fost precizată, dar ale căror nume sugerează că ar putea fi saudiţi, au fost condamnaţi pentru că „au creat şi finanţat organizaţii şi entităţi teroriste (…) cu scopul de a submina securitatea şi stabilitatea societăţii”, a informat agenţia de presă oficială saudită (SPA), citând un comunicat al Ministerului de Interne.

Arestaţi între decembrie 2019 şi ianuarie 2022, ei au fost executaţi la Riad, condamnarea lor la moarte fiind confirmată de Curtea de Apel specializată şi de Curtea Supremă, a adăugat SPA.

Monarhia din Golf se numără printre ţările care aplică cel mai mult pedeapsa cu moartea.

În 2023, în Arabia Saudită au fost executate 170 de persoane, faţă de 147 anul precedent. Un bilanţ record de 187 de execuţii a fost înregistrat în 2019.

În martie 2022, execuţia a 81 de persoane într-o singură zi, toate pentru infracţiuni legate de „terorism”, a stârnit proteste la nivel internaţional.

Cu toate acestea, autorităţile saudite consideră execuţiile, în general prin decapitare, „compatibile cu sharia (legea islamică)” şi necesare pentru „menţinerea ordinii publice”.

Potrivit mai multor organizaţii, execuţiile au crescut semnificativ de la venirea la putere în 2015 a regelui Salman, care de atunci i-a predat frâiele fiului său, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...