G4Media.ro

Salvaţi Copiii: Judeţul Mureş a ajuns la 931 de mame minore în…

Sursa foto: Pixabay

Salvaţi Copiii: Judeţul Mureş a ajuns la 931 de mame minore în acest an, lider la nivel naţional

Preşedintele Salvaţi Copiii Mureş, dr. Meda Neagoe, a anunţat, marţi, că judeţul Mureş a ajuns, în acest an, la 931 de mame minore, fiind lider la nivel naţional. Ea a subliniat că unul din patru copii născuţi de mame sub 18 ani se nasc prematuri sau cu malformaţii congenitale, relatează Agerpres.

„Judeţul Mureş a ajuns, anul acesta, la un număr de 931 de mame minore, suntem pe primul loc în ţară. Este rezultatul unui an de analize efectuată de către Salvaţi Copiii România, privitoare la situaţia mamelor minore şi din zonele defavorizate din România şi din Republica Moldova. Din păcate, judeţul Mureş conduce la mame minore, conduce la copii care se nasc din mame minore, aceşti copii au şi probleme, unul din patru se nasc înainte de termen, au diferite malformaţii congenitale, necesită apoi tratamente şi intervenţii specializate. Ne îngrijorează pentru că totalul de 931 de mame se referă la 2019, fiindcă se pare că în 2020 situaţia se agravează, vârsta medie de naştere a unui copil a scăzut la 16,3 ani (…) Problema este că ele provin din medii defavorizate, una din patru abandonează educaţia, creşte abandonul şcolar şi atunci devin foarte vulnerabile în mediul social. Încercăm, prin filiala Mureş, care are un centru în comuna Râciu, unde coordonatoare este Nicoleta Baciu, o asistentă socială şi o femeie extraordinară, încercăm să demonstrăm şi să creăm un model. Aici a dat rezultate. Căutăm şi alte localităţi unde să ne oferim ajutorul”, a declarat dr. Meda Neagoe.

Potrivit acesteia, prin programul de succes implementat în comuna Râciu, s-a reuşit ajutorarea mamelor minore inclusiv prin cursuri de parenting, dar şi diminuarea numărului mamelor minore, prin educaţie contraceptivă.

„În aceste comunităţi în care sunt depistate mamele, avem programe prin care sunt ajutate să capete încredere în asistentul social, în mediatorul sanitar, în asistenta medicală şi în medicul de familie, sunt ajutate cu bani pentru a-şi face analizele specifice. Salvaţi Copiii le ajută cu transport, cu programare la medic, cu medicaţie pentru ele şi cu ajutor pentru copilul care se naşte, cu hăinuţe, medicamente şi lapte praf. Din păcate, problema este că dacă au aceşti copii, unii părinţi trăiesc din alocaţii, taţii au o medie de vârstă de 20,4 ani şi foarte puţini dintre ei muncesc şi atunci se perpetuează traiul din aceste alocaţii, care oricum nu le asigură un trai la un nivel necesar„, a mai spus dr. Meda Neagoe.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Se rezolvă!!! Tocmai a fost înființat noul minister al familiei. Ce are ca răspundere principală demografia. Așa că pentru început va fi încurajat fu. tu. tu. tineretului reproducător. FI. REA știe cum!

 2. Scădeți vârsta de majorat la 16 ani. Statisticile vor arata mai bine.

 3. Mamicile – minore fiind- primesc si ele alocatie,nu ?sa tot faci copii…cand fostul primar tragea un semnal de alarma,i-a sarit toata lumea in cap,rastalmacindu-i spusele

  • Până să primească alocație primesc o primă de 2000 de lei din partea primăriei (!!). Tot fostul primar cu fostul super consilier personal Maior și cu tot consilul local a aprobat o hotărâre locală pentru primă dacă ambii părinți au domiciliul în oraș. Asta după ce cu doar câțiva ani înainte tot ei au sprijinit masiv etnicii pentru care există o lege dată cu dedicație cu numele lor „anti discriminare” să își facă buletin în oraș ca să aibă cine îi vota. Când mergi la primărie la înregistrat o naștere ai ocazia să vezi și să simți adânc în nas cine sunt acești…. tineri cetățeni de care s-a îngrijit primarul așa de mult. Că numai ei sumt scolo, altgel ai fi singur cuc, restul populației nu face copii că e la muncă. Să îi sprijine

 4. Sa fie vreo corelatie cu faptul ca judetul Mures conduce la procentul de romi din totalul populatiei?

  • Naaaaaa… Etnici romi la Mureș? Nuuu se poate…! Și chiar sa aibă asta vreo legătură?? 😛 După vârstă poți să ghicești cu foarte bună precizie la a câta naștere e. Se cheamă „caracteristici culturale”, doar nu o să-i jignească cineva că ar fi vorba de altceva! Noi ne văităm de ceva cu care ei se laudă (și deci îi motivează)

 5. Române țara te vrea prost. Asta e rezultatul tovarășului Iohannis din România educată. D aia nu e bine sa votezi un prost 2 mandate.

 6. Păi nu se plâng toți că a scăzut natalitatea? Uite, copii pe banda rulantă de la singurele persoane care ar mai avea inconștiența să aibă copii în țara asta. Șatra.
  Să ne fie de bine.

 7. Vai ce surpriza neplăcuta..
  Sigur este vorba de Mureș si nu de Vaslui, ciuca tuturor bătăilor de joc?

 8. Ii deranjeaza cand goii fac copii.