G4Media.ro

Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru al doilea mandat

Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru al doilea mandat

Primarul Londrei, laburistul Sadiq Khan, a fost ales pentru un al doilea mandat, învingându-l pe candidatul Partidului Conservator, Shaun Bailey. Scorul însă a fost mai strâns decât anticipau sondajele de opinie, scrie jurnalistul Petru Clej pentru RFI România.

Khan a obținut 40% din voturi la prima preferință, față de 35% pentru Bailey, iar când a fost luată în considerare ce-a de-a doua preferință scorul a fost de 55,2% – 44,8%. În alegerile de anul acesta au intrat în cursă un număr record de candidați – 20.

Diferența dintre cei doi candidați a fost mai redusă decât prevedeau sondajele, care la un moment dat îl dădeau învingător pe Khan la prima preferință cu peste 50%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de când primarul Londrei este ales prin vot direct din anul 2000.

„Sunt mândru că am câștigat un mandat copleșitor astăzi”, a declarat primarul Khan după anunțarea rezultatelor

Adresându-se acelor londonezi care nu l-au votat, el a spus: „Nu voi ignora niciodată vocea voastră, preocupările sau grijile voastre”.

Primarul Khan a adăugat că orașul și țara sunt împărțite: „rămân cicatricile Brexitului, un război cultural primitiv care ne separă. Trebuie să folosim acest moment de redresare națională pentru a vindeca acele diviziuni. Coronoavirusului nu-i pasă dacă sunteți pro-Brexit sau pro-UE.”

În alegerile pentru Adunarea Londrei Partidul Laburist a câștigat 11 mandate (9 mandate alese prin vot majoritar uninominal și 2 pe lista de partid), Partidul Conservator a câștigat 9 (5 + 4), Verzii 3 (0 + 3) și Partidul Liberal Democrat 2 (0 +2).

În vârstă de 50 de ani, Khan este fiul unor emigranți din Pakistan și în 2016 a fost primul primar musulman ales prin vot direct al unei capitale din Uniunea Europeană, cu o lună înaintea referendumului Brexit.

Alegerile în Londra au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de Coronavirus.

Sursa: RFI România / Sursa foto: Sadiq Khan / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Care Londra?

  2. Londraistanezi :))

  3. Mare mandrie si bucurie in comunitate, bravada lui Sadiq va fi sarbatorita cu +10 injunghieri si 3 violouri fata de cazurile zilnice.

  4. „Sunt din Islington, în nordul Londrei. Este plin de idioti care citesc the Guardian . Nu era așa inainte; exista un amestec de oameni bogați din clasa de mijloc și din clasa muncitoare. S-a ajuns la punctul în care bărbații albi nici măcar nu candidează pentru funcții politice, deoarece știu că nu au nicio șansă. „

  5. Londra nu mai e pamant englezesc. Sunt sub 50% englezi in metropola, si continua sa plece.
    John Cleese, creatorul Monty Python, a fost “crucificat” de media si social media pentru ca a afirmat acest lucru irefutabil.

  6. Mulți nervoși pe aici 🤣

  7. Mi se pare normal cand majoritatea londonezilor sunt musulmani.