G4Media.ro

Rusia și patru state ”prietenoase” construiesc pe tăcute o rețea de gazoducte…

Rusia și patru state ”prietenoase” construiesc pe tăcute o rețea de gazoducte care evită Ucraina și România și va duce gazele în sud-estul Europei

Gazprom, gigantul energetic rus care proiectează în exterior liniile politice ale Kremlinului, dezvoltă pe tăcute o rețea de conducte care va duce gazele naturale din Rusia în patru țări est-europene, via Turcia, evitând Ucraina și România, a dezvăluit presa rusă preluată de The Moscow Times.

Turkish Stream e parte a strategiei Moscovei de a evita Ucraina din calea rutei de tranzit spre Europa – principala piață de desfacere pentru gazele rusești, iar în această săptămână s-a încheiat construcția porțiunii din Marea Neagră a gazoductului care unește Rusia de Turcia.

Turkish Stream se va prelungi din Turcia în Bulgaria, apoi Serbia, Ungaria și Slovacia, a dezvăluit ziarul economic Kommersant, care a citat informațiile publicate de operatorii de transport din aceste țări. Toate cele patru țări au politici prietenoase cu Rusia, în ciuda avertismentelor din partea Bruxelles-ului, dar și a SUA, privind creșterea dependenței de gazul rusesc.

Conductele către Bulgaria și Serbia vor deveni operaționale în 2020, cea din Ungaria în 2021, iar cea din Slovacia în 2022, potrivit sursei citate.

Kommersant scrie că această rută transformă în realitate vechiul proiect South Stream, la care Gazprom părea să fi renunțat în 2014 după presiunile UE, intensificate odată cu anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Foto: Traseul Turkish Stream (Sursa: Wikipedia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. din est vine un vant rece de iobagie :DDDd

  2. Patru state gazprom-holice! Mai ușor scapi de droguri decît de gazul de la ruși!

  3. Această strategie a Rusiei + țări vecine ,,prietene” Bulgaria, Serbia și Ungaria se poate citi și în felul următor; în timp ce PSD face pași pentru a ne ostiliza UE, acest PSD lăudat de Sputnik sau Rusia TODAY, primește disprețul total din partea lor.
    Nimeni nu vrea să aibă ceva de-a face cu PSD-ul.
    Faptul că PSD-ul nu face nimic pentru a ne proteja în probleme energetice înseamnă subminare a siguranței naționale !!!

    Și spus altfel; mă duc să declanșez acțiunea ,,burghiul și robinetul” Mai vine cineva ? Aviz neinițiaților, vom acționa la mare adâncime așa că trebuie să aveți antrenament la scufundări prin apnee.

  4. Romania si Ucraina au potentialul de a asi acoperi integral volumul necesar de gaze, chiar si pentru a vinde si pentru Moldova, si de a scapa de dependenta aceasta care nu e numai dependenta de gaze dar si de mofturile Moskovei, Turciei, etc. Ucraina si-a sporit considerabil productia proprie de gaze si a facut unele optimizari, deja nu e situatia de dinaintea anexarii Crimeei. deci Ucraina cu ajutorul SUA a schimbat drastic situatia in interior si acuma americanii ii ajuta sa avanseze pina va deveni exportator dar nu importator. Romania cam bate pasul pe loc ca PSD nu are cind sa gestioneze asa probleme strategice, ei de 2 ani se ocupa de OUGuri.

    • Polonia si tarile Baltice au semnat cu SUA un contract pe 20 de ani si vor importa gaz american lichefiat cu un pret mai mic de 30% decit gazul rusesc. Rusii si turcii trag gazoducte insa daca Romania, Ucraina si alte citeva tari isi asigura necesitatea de gaze atunci gazoductele ruso-turce vor avea putin de lucru, vor fi nerentabile. daca astazi unii ca rusii se considera favoriti peste citiva ani situatia s-ar putea intoarce la 180 de grade, depinde cine va fi in Ro la putere si cum va gestion situatia

  5. daca SUA contrueste un LNG in Croatia sau Grecia, ca sa era vorba, si va vinde gazul ca si Ploniei cu 30% mai ieftin ca cel rusesc, atunci gazoiductele turco-ruse devin fier vechi

    • Igor (eşti rus de la marginea imperiului cu denumirea de ucrainean), gazul lichefiat nu poţi să-l foloseşti în toate domeniile economice în comparaţie cu gazul metan, de aceea atât Polonia cât şi Ucraina se tem de o întrerupere a gazului rusesc în viitor. Gazul lichefiat este adus din SUA cu vapoare cisternă iar gazul metan vine pe conductă cu presiue.Dacă are loc o ceartă între cele două superputeri militare se întrerupe transportul naval spre Europa . În iarna trecută, datorită gerului din MBrt. s-a cerut urgent ajutor Rusiei care imediat au trimis nave cu gaz lichefiat nefiind conducte spre MBrt. Un ambasador UE a precizat că dacă în ţările vestice nu vine gaz la bucătării câteva zile de la primar la şef de stat vor fi spulberaţi de populaţie. Aşa că grijă foarte mare cu energia fiindcă nu este joacă. Şi SUA este foarte vulnerabilă la ţiţei fiindcă cca 40% din consum vine din zona arabă şi dacă”cineva” blochează zona au încurcat-o americanii, – ei ştiu acest lucru.Iar bieţii europeni care depind de energie vor fi terminaţi.

    • daca are loc o ”cearta” in care rusii sa impiedice navele americane, este mult mai usor sa se”fisureze” tevile rusnace!

    • @NICU, Tu esti troll rus si bagi flame-uri aici. Numele nu reflecta niciodata etnia, baga la cap asta. El nu e rus, e moldovean basarabean, are nume rusesc pebtru ca asa au fost vremurile la ei.
      Si la gaz faci aceiasi confuzie intentionata. Gazul lichefiat in discutie nu e GPL (gaz petrolier lichefiat) d’ala de merg masinile cu el, e gaz natural lichefiat (GNL ) sau gaz de şist. De ce crezi ca v-ati infiltrat voi slugile rusesti in protestele de la Rosia Montana? Ca sa nu-l extragem, sa luam de la Gazprom-ul vostru.

    • NICU – se pare ca esti un xenofob, nu ma intereseaza de ce culoare esti tu ,
      SUA produce cel mai mult petrol din lume si va ajunge la ~20mln baril pe zi catre 2030, dar dupa cum merg lucrurile poate fi si mai devreme, si catre acel moment nu va mai fi nevoe de petrolul rusesc care anual isi diminueaza cantitatea de productie deoarece e sub sanctiuni si nu are tehnica moderna, si nici chinezii nu le dau tehnica care trebue

  6. GNL mai ieftin decat gazul natural nelochefiat? Cred ca nu stiti ce e aia. Aaa, se poate, pt o perioadă scurtă de timp, asa, ca incurajare. Dar pe termen lung…nu o sa vedeți. Apropo, SUA tohmai ce cumpara niste vaporase cu GNL din Rusia.