G4Media.ro

Rusia plănuiește să evacueze 70.000 de persoane din satele de pe linia…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Rusia plănuiește să evacueze 70.000 de persoane din satele de pe linia frontului din regiunea ocupată Zaporojie – presa rusă

Agenția de știri de stat rusă TASS relatează că planul de evacuare a civililor din apropierea liniei frontului în regiunea ocupată Zaporojie presupune mutarea a 70.000 de persoane, potrivit The Guardian.

TASS îl citează pe Andriy Kozenko, un ministru al economiei impus de Rusia în teritoriul ucrainean ocupat, pe care Rusia a pretins că îl anexează.

„În general, este de așteptat ca un total de aproximativ 70.000 de persoane să fie relocate. Continuăm să spunem că există categorii prioritare – acestea sunt copiii, familiile cu copii. Până în prezent, relocarea a început deja în districtul Polohivskyi, se mută în orașul Berdiansk. Această cifră este deja de aproximativ 500. Există puncte de colectare”, a afirmat Kozenko.

TASS notează că „mutarea locuitorilor din așezările bombardate de armata ucraineană în regiunea Zaporojie este voluntară, au declarat autoritățile din regiune”.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia de deportare forțată a copiilor, afirmație pe care Rusia a negat-o. Curtea penală internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al ombudsmanului pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea forțată a copiilor.

O contraofensivă ucraineană de primăvară, așteptată pe scară largă împotriva invaziei rusești, este văzută ca fiind probabilă în regiunea Zaporojie, din care aproximativ 80% este deținută de forțele rusești.

La sfârșitul anului trecut, Federația Rusă a susținut că a anexat întreaga regiune Zaporojie, împreună cu alte trei regiuni parțial ocupate.

Totuși, centrul administrativ al regiunii, orașul Zaporojie, a rămas sub control ucrainean. Forțele armate ruse au reușit să ocupe Energodar, Melitopol și Berdyansk.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...