G4Media.ro

Rusia anunță că SUA nu vor reveni în tratatul Cer Deschis

Rusia anunță că SUA nu vor reveni în tratatul Cer Deschis

Preşedintele american Joe Biden nu va reveni la tratatul Cer Deschis şi a informat Moscova despre această decizie, potrivit agenţiei de ştiri ruse Tass, transmite dpa, citată de Agerpres.

Ştirea a apărut după ce, miercuri, camera inferioară a parlamentului rus a aprobat ordinul preşedintelui Vladimir Putin privind retragerea Rusiei din acest tratat.

Fostul preşedinte Donald Trump a decis să renunţe la acord, dar poziţia actualului preşedinte american, Joe Biden, nu este clară.

În timp ce Rusia face demersuri să părăsească tratatul, Casa Albă pare să menţină decizia adoptată anul trecut.

Tratatul Cer Deschis, încheiat în 1992 şi intrat în vigoare în 2002, a permis celor 34 de state participante să efectueze un anumit număr de zboruri de observare neînarmate deasupra teritoriilor lor. Acordul s-a considerat a fi un pilon de încredere între membrii NATO şi Rusia.

Dacă şi Rusia părăseşte acest tratat, după SUA, doar un singur tratat important privind controlul armelor va mai lega cele două puteri: acordul de dezarmare nucleară Noul START.

Cu puţin timp înaintea expirării sale în februarie, administraţia Biden şi guvernul de la Moscova au convenit prelungirea sa.

Noul START limitează arsenalele nucleare ale ambelor ţări la 800 de sisteme de livrare şi 1.550 de focoase nucleare operaţionale fiecare.

Preşedintele Vladimir Putin are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis. Deocamdată urmează un vot în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei.

La începutul anului, Moscova a comunicat disponibilitatea pentru discuţii pe această temă cu administraţia Biden şi a stabilit ca termen limită începutul lunii iunie.

Preşedinţii Biden şi Putin urmează să se întâlnească pentru primul lor summit la Geneva, pe 16 iunie.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter