G4Media.ro

Rusia anticipează că fluxurile comerciale cu China vor ajunge la 200 de…

Sursa foto: AFP / POOL / Maxim SHIPENKOV

Rusia anticipează că fluxurile comerciale cu China vor ajunge la 200 de miliarde de dolari în 2024, în contextul izolării internaționale tot mai accentuate a Moscovei

Rusia a declarat sâmbătă că se aşteaptă ca fluxurile de mărfuri cu China să crească, iar comerţul cu această ţară să atingă 200 de miliarde de dolari până în 2024, în condiţiile în care Moscova se confruntă cu o izolare din ce în ce mai mare de Occident, transmite Reuters.

China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale fără precedent asupra Moscovei.

Cele două ţări şi-au consolidat relaţiile în ultimii ani, inclusiv anunţând în februarie un parteneriat ”fără limite”.

”Suntem concentraţi pe atingerea obiectivului stabilit de şefii de stat, de a aduce cifra de afaceri comercială bilaterală la 200 de miliarde de dolari până în 2024”, a declarat Georgi Zinoviev, şeful primului departament pentru Asia al Ministerului rus de Externe, pentru agenţia de presă Interfax.

”În plus, sugerăm că atingerea acestei cifre ambiţioase mai devreme decât era planificat este foarte posibilă”, a spus Zinoviev.

În condiţiile în care comerţul cu Rusia este afectat de sancţiuni, Zinoviev a spus că este nevoie de timp pentru a se adapta. El a spus că lupta Chinei cu Covid-19 din ultimele săptămâni este, de asemenea, un factor care ar putea complica eforturile.

”Firmele chineze rămân interesate să-şi extindă prezenţa în Rusia, pentru care se deschid oportunităţi suplimentare având în vedere plecarea unor companii occidentale”, a spus Zinoviev.

El a recunoscut riscul unei acţiuni secundare cu care s-ar putea confrunta companiile chineze dacă ar ajuta Rusia să eludeze sancţiunile, dar a spus că este probabil totuşi o creştere semnificativă a cooperării.

”Este clar că în situaţia actuală mulţi operatori economici chinezi trebuie să fie precauţi, având în vedere probabilitatea unor sancţiuni secundare. Sunt convins că partenerii noştri şi noi vom putea folosi situaţia actuală pentru interesele noastre comune şi vom debloca pe deplin potenţialul unei creşteri semnificative a cooperării în toate domeniile”, a spus Zinoviev.

sursa: News.ro, Sursa foto: AFP / POOL / Maxim SHIPENKOV

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Vai vai vai ce sume amețitoare…. Blanao ! Comerțul Chinei cu lumea civilizată SUA, EU, Australia, Canada etc este de 3 TRILIOANE acum. Rusia se va duce pe pluă până în 2024.

  2. Asta o sa fie multi ani.
    Dam gaz si luam unghiere si chiloti.
    Orice produs chinezesc performant inglobeaza in el tehnologie occidentala.
    Nu stiu daca China o sa-si permita sa deranjeze lumea occidentala.

  3. !gabriel

    Cand am citit prin 80 in *Lumea* declaratia lui Deng ca in 50 de ani China va deveni prima putere mondiala, m-a pufnit rasul…astia isi punea atunci drept tinta o farfurie de orez pe zi pentru fiecare chinez

    si cred ca la fel au reactionat si oamenii politici occidentali….

    daca luam tarile individual, intr-adevar China este a doua mare putere economica a lumii, dupa https://jurnaluldeafaceri.ro/topul-celor-mai-mari-economii-din-lume-in-2021/, unde
    lucrurile arata astfel:

    Statele Unite – 22,67 trilioane dolari
    China – 16,64 trilioane dolari
    Japonia – 5,37 trilioane dolari
    Germania – 4,31 trilioane dolari
    Regatul Unit – 3,12 trilioane dolari
    India – 3,04 trilioane dolari
    Franţa – 2,93 trilioane dolari
    Italia – 2,10 trilioane dolari
    Canada – 1,88 trilioane dolari
    Coreea de Sud – 1,80 trilioane dolari

    cat imi dau seama, daca adunam tarile UE la un loc uniunea ocupa al doilea loc, iar China este pe locul 3!

    intre primele cinci banci mondiale din lume, China detine locurile 1, 2, 4 si 5! asta inseamna ca tara are bani…

    acum vreo trei ani am citit in Le Monde diplomatique la rubrica noi aparitii editoriale despre o carte scrisa de doi chinezi ce avea un titlu care m-a dat gata, ceva de genul *cum sa sprijinim Statele Unite sa nu decada din pozitia nr. 1 in lume inainte de a ajunge noi pe acea pozitie*!

    culturile astea asiatice, spre deosebire de cele occidentale, au viziunea lucrurile pe termen lung..si sunt foarte, foarte staruitoare…

    cu privire la ceea ati scris va spun atentiei un singur element…se numeste Global Innovation Index, construit in 2007, de-atunci aparand anual…

    in 2007 potrivit indexului China ocupa locul 29, in 2021 ocupa locul 12! in ritmul acesta in 10 ani China va ocupa locul 1…are resursa umana necesara

    a se vedea https://www.wipo.int/global_innovation_index/en/2021/

    cred ca in legatura cu forta Chinei si consecintele acesteia forte pe plan mondial ar trebui sa iesim din prejudecati….realitatea le va face praf intr-o zi si nu o sa intelegem ce am trait, daca vom continua sa credem ca China sta in chiloti si unghiere….

    zic ca trebuie sa fim realisti si precauti in acelasi timp…sa tinem aproape de UE, sa muncim mult mai mult…

    • Perfect adevarat ce spuneti.
      Eu am fost prima data in China pe la mijlocul anilor ’80 si ultima data dupa 2000. Mi-am dat seama de dezvoltarea fenomenala in doar 25 de ani.
      Deocamdata China ramane o tara manufacturiera. Pana sa ajunga la inalta tehnologie mai au drum lung.
      Ei au inovatii dar doar in lucruri marunte.
      Tot ce produc mai de soi produc sub licenta sau prin copiere.

  4. !gabriel

    cred ca sunteti in eroare!

    o tara care lanseaza rachete si statii orbitale nu este una manufacturiera, ce produce unghii si chiloti!

    este forta numarul 2, daca nu cumva 1 in supercalculatoare! despre 5 G stiti ceva?

    cititi linkul pe care vi-l pun la dispozitie…https://adevarul.ro/international/statele-unite/razboaiele-inovatiei-intr-o-noua-era-competitivitatii-geopolitice-s-a-erodat-avantajul-tehnologic-sua-fata-chinei-1_603206835163ec427133ea27/index.html

    v-ati uitat ce contine indexul global al inovatiei pe care vi l-am pus la dispozitie sa vedeti din ce este compus!

    daca in 15 ani, China a sarit de pe pozitia 29 pe pozitia 12, eu zic ca in max. 10 ani va fi pe prima pozitie in lume….are resursele umane sa faca acest salt…consecintele vor fi uriase in ceea ce priveste competitia in lume…inclusiv cea militara…

    cred ca aveti o reprezentare a Chinei dobandita prin contactul cu magazinele lor din tara noastra…

    nimic nu va impiedica sa dati pe google sa aflati mai multe ….poate doar frica sa aflati ceva ce nu v-ar incanta sa stiti…

  5. rusia face sluj la China. Intrebarea este cine mai crede ce „sugereaza” rusia? Mai ales la disperare…

  6. !De ce …

    Daca ati avea acces la Foreign Affairs ati gasi un posibil raspuns la intrebarea dumneavoastra, anume schimbarea ordinii internationale prin scoaterea dolarului din circuitul economic

    asta si in contextul in care China si-a propus in anii 80 sa ajunga in 2030 prima putere mondiala…

    exista teorii geopolitice legate de dezvoltare, una este aceea a centrului si a periferiilor…

    istoric vorbind, acest centru a fost pana in secolele XV-XVI in zona oraselor italiene, s-a mutat apoi spre Spania si Olanda, ca in secolele XVIII si XIX sa fie in zona Marii Britanii, iar in secolul XX, Statele Unite ale Americii, urmand ca in secolul XXI sa se mute in Asia, aici intrand in discutie China, Japonia, Coreea de Sud etc…

    UE reprezinta o incercare de a opri aceasta evolutie, Brexitul a dat peste cap acest fapt, iar acum acest razboi care, in afara de Rusia si Ucraina, cea care pierde este si UE..cheltuielile militare, lipsa resurselor energetice vor produce deficite majore ( nu a fost suficient covidul) si cerinta ca aceste deficite sa fie sub 3 la suta nu mai poate fi sustinuta, de aici caderea Euro care incepuse sa devina principala moderna in comertul international

    istoric vorbind este posibil sa asistam chiar in timpul vietii noastre la o asemenea schimbare…

    poate gresesc eu si nu am citit alte studii pe acest subiect… oricum nu ma uit la realitate ca chibit al vreunei galerii de fotbal, asa cum o fac o gramada din cei care posteaza pe-acilea..