G4Media.ro

Rusia a omologat versiunea „Light” a vaccinului Sputnik / Este necesară o…

Rusia a omologat versiunea „Light” a vaccinului Sputnik / Este necesară o singură doză și ar costa sub 10 dolari

Rusia a anunţat joi că a omologat versiunea ”Light” a vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V, noul ser fiind administrat într-o doză unică, faţă de două doze în cazul Sputnik V, şi va fi destinat în principal exportului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Omologarea a fost anunţată în paralel de producătorul vaccinului, centrul Gamaleia, şi de vicepremierul rus însărcinat cu sectorul sanitar, Tatiana Golikova, în timpul unei reuniuni pe tema evoluţiei pandemiei la care a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin şi a fost retransmisă la televiziune.

Acesta din urmă s-a declarat favorabil ideii ridicării brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19 pentru a accelera producţia şi distribuţia acestora la nivel global, după o propunere în acest sens venită din partea Statelor Unite, idee faţă de care şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat ”absolut favorabil”, în timp ce Germania a transmis că este ”deschisă” unei discuţii pe acest subiect.

”Desigur, Rusia ar susţine o asemenea abordare (…) În condiţiile actuale, aşa cum am spus-o de mai multe ori, nu trebuie să ne gândim la cum să obţinem un profit maxim, ci la modul în care să asigurăm securitatea oamenilor”, a declarat preşedintele Putin.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a semnat contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia acestui ser, autorizat până în prezent în 61 de ţări. Dar agenţia braziliană de reglementare în sectorul sanitar, Anvisa, a respins în aprilie autorizarea Sputnik V, afirmând că din cauza unei anomalii în procesul de producţie dozele pe care le-a examinat conţineau o versiune activă a virusului ce provoacă răceala, justificare considerată de producătorul vaccinului drept un refuz motivat ”politic”.

Potrivit RDIF, ”Sputnik Light” are o eficacitate de 79,4%, faţă de 91,6% în cazul versiunii vaccinului administrat în două doze. ”Vaccinul Sputnik Light este creat pe o platformă de adenovirus uman bine studiată şi care s-a dovedit sigură şi eficace”, afirmă fondul rus, care estimează la sub 10 dolari costul unei doze din acest vaccin.

Directorul RDIF, Kirill Dmitriev, a precizat că Sputnik ”va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat”, fiind conceput în principal pentru ţările confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie rapidă de imunizare a populaţiei.

sursa foto: Russian government website

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. adica fara grasimi ? atunci se va vaccina si madam moisescu Si daca e facut din plante e tare de tot Vor navali veganii

  • Imediat vor veni Yo și Barbu Gh sa ne explice ca Sputnik light e nasol, un adevărat venin.

   Și poate au și argumente:
   Insuficient cercetat, susținut pentru îmbogățirea companiei din spate care e mai interesată de marketing și profit decât de cercetare.

   Vor sa ne ia banii, eficientă redusă , numai la export , detector virus activ confirmată – toate detaliile astea sunt visul oricărui anti-waxer

   Sho pe Sputnik + Sputnik light , băieți !

  • @yo vodka de dimineata? sa ceri o vodka light poate te mai dregi la caput

 2. Si nu are incompatibilitate cu votca

 3. era si timpul
  dupa atatea luni bune, ei fiind „primii” care au lansat un vaccin in lume, era momentul si ceva fara zahar si grasimi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.