G4Media.ro

Rusia a interzis investitorilor din „ţările neprietenoase” să vândă acţiuni deţinute la…

sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Rusia a interzis investitorilor din „ţările neprietenoase” să vândă acţiuni deţinute la proiecte energetice cheie şi la bănci, până la sfârşitul anului

Rusia a interzis investitorilor din aşa-numitele ţări neprietenoase să vândă acţiuni deţinute la proiecte energetice cheie şi bănci până la sfârşitul anului, intensificând presiunea în conflictul cu Occidentul legat de sancţiuni, transmite Reuters, citată de News.ro.

Ţările şi aliaţii occidentali, inclusiv Japonia, au impus restricţii financiare Rusiei, de când a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Moscova a ripostat cu restricţii de părăsire a Rusiei de către companiile occidentale şi aliaţii lor şi, în unele cazuri, le-a confiscat bunurile.

Decretul, semnat de preşedintele Vladimir Putin şi publicat vineri, interzice imediat investitorilor din ţările care au susţinut sancţiuni împotriva Rusiei să-şi vândă activele în acorduri de partajare a producţiei (PSA), bănci, entităţi strategice, companii producătoare de echipamente energetice, precum şi în alte proiecte, de la producţia de petrol şi gaze până la cărbune şi nichel.

Putin ar putea emite o derogare specială în anumite cazuri pentru ca tranzacţiile să continue, se spune în decret, iar guvernul şi banca centrală ar trebui să pregătească o listă de bănci pentru aprobarea Kremlinului.

Decretul nu a menţionat niciun investitor pe nume.

Interdicţia acoperă aproape toate marile proiecte financiare şi energetice în care investitorii străini încă mai au participaţii, inclusiv proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1.

Joi, grupul Rosneft a acuzat Exxon Mobil pentru scăderea producţiei la grupul de zăcăminte Sahalin-1, după ce producătorul de energie american a declarat că este în curs de a transfera participaţia de 30% ”către o altă parte”.

Separat, un decret guvernamental semnat pe 2 august a oferit investitorilor străini în proiectul de gaze naturale lichefiate (GNL) Sahalin-2 – Royal Dutch Shell şi casele comerciale japoneze Mitsui & Co şi Mitsubishi) – o lună pentru a-şi revendica participaţiile la o nouă entitate care va înlocui proiectul existent.

Noul decret nu acoperă proiectul Sahalin-2, a spus acesta.

Exxon a refuzat să comenteze. Joi, înainte de interdicţie, Exxon a declarat că a făcut progrese semnificative să iasă din compania Sahalin-1 şi că retragerea este un proces complex. În calitate de fost operator, Exxon ”are obligaţia de a asigura siguranţa oamenilor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Casey Norton.

Shell căuta opţiuni de retragere din proiect, în timp ce guvernul japonez şi-a reiterat dorinţa ca companiile japoneze să-şi menţină participaţiile acolo.

UniCredit din Italia şi Intesa, grupul american Citi şi Raiffeisen din Austria continuă să caute opţiuni pentru a părăsi Rusia, în timp ce alte bănci, cum ar fi Societe Generale şi HSBC au găsit o cale de ieşire.

Citigroup a refuzat să comenteze vineri, dar banca a declarat joi că va continua să-şi reducă operaţiunile şi expunerile faţă de Rusia. Citigroup a încetat să mai solicite noi afaceri sau noi clienţi în Rusia, a spus aceasta. Citigroup a dezvăluit o expunere de 8,4 miliarde de dolari în Rusia la 30 iunie, comparativ cu 7,9 miliarde de dolari la sfârşitul primului trimestru. Expunerea a crescut din cauza unei creşteri a valorii rublei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Neprietenos neprietenos, dar numai noi avem voie să băgăm în rah4at pe alții. Alții pe noi nu. Că noi e smecheri

 2. Puneti tot la capitolul pierderi sibretrageti-va din rusia. Sper ca secolul asta sa nu mai investeasca niciun strain vreun dolar in rusia. Oricum in vreo 50 de ani, in ritmul actual, tara aia se destrama.

  • Nu se destramă. Rusul este indestructibil precum gândacul de bucătărie. Se intorc la colhozuri si gulaguri.Pentru ei cea mai glorioasă perioadă istorică este cea intre revoluția bolșevică si moartea lui stalin,unde in jur de 40 miloane de ruși au fost uciși de proprii lideri. Fără victimele din WW2,vreo 20..
   Ps:si statisticienii lu pește isi dau ochii peste cap pentru un milion de români in 10 ani(3 milioane in 32 de ani…)

  • Și cred rusii ca la sfârșitul anului reușesc sa convingă investitorii sa nu vândă? Vise mari, cu prima ocazie investitorii vor vinde

  • Desigur ca vor vinde, dar numai cui trebuie si la pretul „potrivit”…

  • Tu unde investesti dolarii?

 3. Rusia devine o inchisoare in aer liber si o casa de nebuni, poate ca n-a fost niciodata altceva, s-au prefacut doar. Dar cat sa se ascunda acesti schizzo blestemati? Aviz amatorilor de schizoidisme cu una cred si alta spun, destinatia e una sungura; spitalul 9.