
Roxana Ilie, administrator al unei firme prin care PSD a distribuit bani la presă, parte a unui proces de ”eficientizare a activității” la ANRE, instituție celebră pentru sinecurile pe linie de partid / Alte mutări privesc o fostă membră a unei fundații înființată de Dan Voiculescu și o expertă ajunsă la București pe filiera Focșani-ANRP
Trei angajate ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sunt, în aceste zile, parte a unui proces de ”eficientizare a activității” instituției, urmând să primească noi atribuții. Deși o sursă G4Media.ro a susținut că mutările urmăresc să le ”betoneze” posturile în contextul reducerilor anunțate de premierul Ilie Bolojan pentru cheltuielile cu personalul, Autoritatea neagă vehement acest lucru. ”Nu este o premieră, nici nu este o șmecherie”, a transmis ANRE referitor la aceste măsuri de ”relocare internă”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cele trei angajate sunt Roxana Maria Ilie, prietenă cu Sorin Docuz și administrator în trecut al unei firme prin care PSD-ul a distribuit bani la presă, Ana Maria Sita, fost secretar general al unei fundații înființată de Dan Voiculescu, fondatorul Trustului Antena 1, unde femeia a fost pe statul de plată, precum și Raluca Istrate, fost consilier personal al președintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, George Băeșu, ambii fiind din Focșani.
Roxana Ilie este cea mai bună prietenă a Sorinei Stan Docuz, o apropiată a fostului premier Marcel Ciolacu. Roxana Ilie era în 2022 administrator al firmei de panotaj stradal Look Outdoor SRL București, despre care G4Media.ro a dezvăluit că are multiple legături cu municipiul Buzău, fieful președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Look Outdoor este și una dintre societățile care primesc din partea social-democraților bani pentru servicii de presă și propagandă acordați formațiunii politice de Autoritatea Electoraslă Permanentă de la bugetul de stat.
Prezență constantă în publicațiile de cancan, Ilie s-a angajat în 2022 la ANRE, la cabinetul președintelui Dumitru Chiriță (PSD), în calitate de consilier. ”Nu e nici o apropiată, nu e vorba de absolut nimic, nu am susținut-o la nici o funcție. Fals total”, declara Grindeanu în 2022 pentru G4Media.ro.
Ana Maria Sita a ajuns pe statul de plată al ANRE după un lung șir de posturi în instituții publice, prima poziție datând din 2012: Senatul României, unde, în calitate de consilier parlamentar, a făcut parte din cabinetul unuia dintre vicepreședinții instituției (2012-2016); consilier la cabinetul unui secretar de stat de la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (2017), apoi, pe un post similar, la Ministerul Transporturilor (2018-2019), ajungând, ulterior, consilier la Camera Deputaților, consilier la cabinetul unui secretar de stat de la Ministerul Muncii, consilier personal la cabinetul altui secretar de stat, din Ministerul Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri și consilier juridic la Romgaz – Filiala de Înmagazinare a Gazelor Naturale Depogaz Ploiești.
În primii ani în care a depus declarații de avere, Sita menționa sume primite ca drepturi de autor de la una dintre firmele din Trustul Antena 1 fondat de Dan Voiculescu, precum și faptul că ocupa funcții în Fundația Societatea Civilă pentru Democrație despre care presa a scris că era controlată de același Voiculescu. În aceeași perioadă, Sita a fost administrator la două societăți la care asociat era Ovidiu Raețchi – președintele FACIAS, altă fundație a lui Dan Voiculescu.
O schimbare semnificativă de carieră a avut în 2021, când Sita a ajuns șef birou Secretariat și Guvernanță Corporativă la Depogaz, filială a Romgaz. Cea mai recentă declarație de avere a sa datează din mai 2023, înainte de a ajunge la ANRE. Pe lângă postul de la Depogaz, ea trecea la venituri și de la un post de consilier la Ministerul Energiei.
Raluca Istrate este fiica unui om de afaceri din Vrancea, fost consilier personal al primarului PSD din Focșani, Cristian Misăilă. Istrate a ajuns la București în februarie 2019, când a fost numită consilier personal la cabinetul președintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, ambii fiind din Focșani. Declarația de avere semnată la acel moment arăta că Istrate nu obținuse venituri în anul fiscal anterior.
Ulterior, ea a ocupat și alte poziții în ANRP – consilier personal la cabinetul unui vicepreședinte, apoi consilier asistent, dar a lucrat drept consilier și director de cabinet la Ministerul Energiei și a ajuns la ANRE în anul 2022.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al ANRE a transmis că mutările celor trei angajate vor avea loc ”în scopul eficientizării activității, măsura fiind generată de următorul context:
(i) interzicerea organizării de concursuri la instituțiile publice, aspect regelementat prin mai multe acte normative,
(ii) necesitatea acoperirii unui volum de activitate tot mai mare generat de re-liberalizarea pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025,
(iii) dorința de a eficientiza cât mai mult procesul de acordare de Autorizații de Înființare și Licențe de producere. Aici ne referim la necesitatea rezolvării în timp util a unui volum extrem de mare de solicitări, având în vedere importanța punerii în funcțiune a unui număr cât mai mare de MW,
(iv) pensionarea în ultimele luni a unui număr de 34 angajați din cadrul Autorității (deci, o scădere cu aproximativ 10% a personalului angajat), folosind resursele pe care le are deja în interior, ANRE a aplicat ca soluție, în ultimii doi ani, mutarea personalului din cadrul diferitelor structuri.” Până în prezent, ”relocarea internă” a celor trei angajate nu este finalizată prin semnarea actelor juridice de către Președintele ANRE, documentele fiind în diferite etape de avizare internă.
Punctual, ANRE a precizat că Roxana Ilie își va continua activitatea în cadrul aceleiași Direcții în care activează și în prezent, doar că în cadrul unui alt Compartiment, respectiv ”Petiții” (anterior, surse G4Media.ro declarau că ar fi activat la Compartimentul Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale), motivul fiind că ”pe fondul re-liberalizării pieței de energie electrică, ne așteptăm la creșterea numărului de petiții care vor fi adresate ANRE.”
În ceea ce le privește pe Sita și Istrate, care ocupă posturi de experți în cadrul Autorității, fiind angajate prin concurs, prima angajată, care are 6 ani experință în domeniu, va ajunge la Direcția Licențe, Autorizații, ideea fiind de reducere a timpului de emitere a Autorizațiilor, respectiv Licențelor, iar a doua, cu patru ani experiență, la Direcția Reglementări și Raportări Piața cu Amănuntul de Energie care, ”În contextul re-liberalizării pieței de energie electrică (…) devine tot mai solicitată, având în vedere rolul pe care îl are în arhitectura pieței.”
”Nu comentez”, a declarat Istrate când a fost contactată de G4Media.ro, în timp ce Ilie nu a răspuns întrebărilor trimise pe Whatsapp. Sita nu a putut fi contactată.
ANRE a menționat că a mai apelat și în trecut la astfel de măsuri și că ”relocarea internă nu presupune nici schimbarea salariului, nici schimbarea duratei contractului de muncă, care în prezent este pe perioadă nedeterminată. (…) obiectivul ANRE este de a folosi cât mai eficient personalul deja angajat în cadrul insituției, fără a face angajări noi și fără a crește anvelopa salarială. (…) Nu este o noutate această soluție și ar fi complet de rea-credință ca ea să fie folosită și interpretată pe fondul discuțiilor despre reorganizarea instituțiilor autonome. Înțelegem de ce poate fi de interes decizia aceasta în contextul actual, dar nu este o premieră, nici nu este o șmecherie.”
Instituția a adăugat că ”Nu există nicio legătură, și respingem cu fermitate implicația, între declarațiile premierului Bolojan și aceste decizii de relocare internă. Reamintim, în context, faptul că în urma aprobării Legii 296/2023, Președintele ANRE a redimensionat voluntar cabinetul său cu mai mult de 50% – cât era prevăzut în lege. În prezent, cabinetul Președintelui ANRE are 2 consilieri, de la 6 consilieri câți erau în trecut. ANRE va respecta întrutotul deciziile pe care Guvernul și Parlamentul le vor lua.”
Actual premier a vorbit încă din februarie 2025, când era președinte al Senatului, despre faptul că în unele autorități de reglementare, precum Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune”, iar personalul „poate fi redus destul de mult”. Mai recent, în această săptămână, în calitate de premier, el a declarat în fața Parlamentului că ”Vom restructura autoritățile autonome de tip ASF, ANCOM și ANRE. Vom reduce numărul de membri și de indemnizații din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele.”
Instituție publică aflată în subordinea Parlamentului, ANRE are misiunea de a crea și aplica sistemul de reglementări necesar funcționării sectorului energeticii și piețelor de energie electrică, energie termică și gaze naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii