G4Media.ro

Românii care nu-și mai pot plăti ratele creditelor, pot cere ajutor la…

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Românii care nu-și mai pot plăti ratele creditelor, pot cere ajutor la ANPC / Condițiile în care se pot șterge datoriile

Persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă, pot beneficia de ștergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie, anunță Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), informează Agenția de presă Rador.

ANPC amintește consumatorilor care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față că pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015.

În cadrul întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvență la Nivel Central, care s-a desfășurat miercuri, cu participarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate condițiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 și posibilitățile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară.

Acest demers este necesar pentru ca legislația în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluția economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri. Prin procedura de insolvență a persoanelor fizice, este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă 1 an.

Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active. Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvență din cadrul comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor.

Primită cu mare dificultate de bancheri și criticată de FMI, falimentul/ insolvența personală a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie 2015 si urma sa intre in vigoare la șase luni de la publicare. Numai că nici unul dintre pașii prevăzuți de lege nu a fost parcurs. Legea prevedea termene foarte clare legate de acești pași care trebuiau parcurși: nu s-a constituit comisia la nivel central, normele metodologice privind aplicarea procedurilor trebuiau emise in 60 de zile, în 5 luni trebuiau stabilite corpurile profesionale. De aceea, Guvernul a fost nevoit să amâne aplicarea acestei legi. Legea se adresează persoanelor fizice de buna-credință, ale căror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilități, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal etc., și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Niște sedinte gratuite la psiholog nu le-ar da, fire.ar …