G4Media.ro

România, unul din statele europene cu cele mai mici prețuri, alături de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

România, unul din statele europene cu cele mai mici prețuri, alături de Bulgaria și Polonia – RFI România

Una din marile senzații greșite pe care le au românii este că prețurile din țară sunt comparabile sau mai mari decât cele din statele din vestul Europei, arată o analiză RFI România. Datele statistice europene arată cu totul altceva. Cum stă România? La toate grupele de mărfuri și servicii, România este pe ultimele locuri, adică are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, de obicei, aproape de Bulgaria.

În paralel însă, România are unele dintre cele mai mici salarii din UE.

La capitolul consumul final al gospodăriilor, România înregistrează cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, adică, 55% din medie. Foarte aproape se află Bulgaria, cu 56%, și Polonia, 60%. Cele mai mari prețuri sunt în Irlanda – cu 44%, Danemarca – 43%, Luxemburg – 36% și Suedia – cu 30% mai mult decât media europeană.

De asemenea, România are cele mai mici prețuri la grupele de mărfuri „Alimente și băuturi nealcoolice” – 70%, „Transport”, la egalitate cu Bulgaria, 69%, și la „Recreere și cultură” cu tarife de 63% din media europeană.

În ceea ce privește mobila și echipamentele de uz casnic și serviciile de cazare și restaurante, Bulgaria are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, iar România se află pe penultimul loc la aceste capitole.

La grupa de mărfuri „băuturi alcoolice și țigări”, România este pe locul trei dintre statele cu cele mai mici prețuri, 80% din medie, fiind alături de Polonia și Bulgaria. La îmbrăcăminte și încălțăminte, România este printre statele cu cele mai mici prețuri, iar în ceea ce privește tarifele de încălzire a locuinței, gaze naturale, energie electrică și apă, cele trei state cu cele mai mici tarife sunt Bulgaria, Polonia și România.

Trebuie remarcat că datele statistice se referă la anul 2021. Este posibil ca anul trecut, atunci când a explodat inflația și când statele au aplicat modele de sprijin pentru consumatori de intensitate diferită, să aducă o serie de modificări ale ierarhiilor. Dar acest lucru îl vom afla abia anul viitor.

Citește tot articolul pe RFI România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Serios? Da, sunt scăzute în raport cu veniturile din restul Europei dar față de cele ale majorității românilor sunt greu de suportat.Sau este o știre menită să pregătească alte scumpiri?

    • Serios??? Nu sunt chiar asa greu de suportat: romanii au unul dintre cele mai ridicate costuri cu coruptia din intreaga Uniune Europeana. Si suporta aceste costuri foarte bine. Fara sa clipeasca. Sunt chiar dispusi sa ii voteze in continuare pe cei care i-au furat – sau pe cei care le vand gogosi „patriotice” nationaliste. Au dat din buzunarul lor 100.000 de euro pentru un panou publicitar, 30.000 de euro pentru o simulare 3D si 300.000 de euro pentru publicitatea la televiziuni de stiri a acelei machete de spital virtual, pentru campania unui fost primar de sector din Bucuresti. Si au cel mai mare numar de km de borduri pe cap de locuitori din UE. Cateodata nu au soseaua, dar au bordurile la ea (vezi drumul expres Craiova-Pitesti si bordurile turnate de primarul Craiovei).
      Romanii platesc pensii speciale. Unele care incep la o varsta de pensionare de 40-45 de ani. In cuantum mai mare decat salariul din care provine pensia. Iar aceste pensii pot fi cumulate.
      Niciun alt stat din UE nu isi permite un asemenea lux. Un olandez sau un francez nu ar suporta asa ceva.

  2. Depinde cine spune asta , corect era dacă se raportau la veniturile fiecărei tari . Este o știre nulă, se urmărește creșterea preturile nejustificat la alimente și servicii.

  3. puterea de cumparare..
    cu ce ma incalzeste ca e ieftin daca eu nu am bani sa cumpar?

    • munceste mai mult! mai i-ati o slujba si mai terminati cu milogeala asta nesfarsita! Sa va intre odata pentru totdeauna in sfeclele alea ce le purtati in loc de cap, nimeni nu este obligat sa va dea ceva! Inclusiv statul!

    • @Tshombe care sufla in trompetă,

      Când muncești și tu și sotia, 80 de ore oe săptămână ( REPET 80 DE ORE pe săptămână) și nu te încadrezi la un trai decent și vine unul ca tine, cum că tre să muncești mai mult, înseamnă că tu nu trăiești în România, sau nu ști pe ce lume traiesti.
      Ma rog ți-ai găsit și tu să vorbești să te afli în treabă.

    • @Tshombe: fiecare intelege ce vrea dar prosperitatea nu inseamna neaparat munca. Nu munci mai mult, munceste mai cu cap, pune banii sa munceasca pentru tine…
      Si nu vreau sa primesc ceva gratuit.

    • Auzi bai tshombe, tu stii bancul ala cu munca? I-auzi:
      „Un angajat era în fața firmei, când şeful său apare şi își parchează bolidul nou-nouţ:
      – E tare rău maşina asta, şefule!
      – Ei bine, spune șeful către angajat, în timp ce acesta îi admira noua mașină … dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program … la anul o să am una şi mai tare!”
      Asta ai vrut si tu sa spui, sau doar faci pe desteptul?

  4. Mno, hai ca ma prapadesc de ras cu aceasta stire! Si salarul e identic, mno.

  5. Trăiam în paradis, dar nu știam…

  6. Ce analist bun.
    Stirea nu se aplica. Iti dau un exemplu: La mine la tara preturile sunt mai mari ca cele de la Bucuresti, un produs ce costa 14 lei la bucuresti aici e 21 lei. Banuiesc ca tehnica asta se aplica si in alte locuri.

  7. Daca se bazeaza pe ce zice INSul….

  8. Preturi mici in Romania ?!
    Sa vedeti preturi incepind din martie …..