G4Media.ro

România s-a situat pe primul loc în UE la suprafața cultivată și…

Foto: Pexels.com

România s-a situat pe primul loc în UE la suprafața cultivată și producție, la porumb boabe și floarea soarelui/ La grâu ne situăm pe locul patru după Franţa, Germania şi Polonia (raport INS)

România s-a situat anul trecut pe primul loc în UE la porumb boabe şi floarea soarelui, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, suprafaţa cultivată cu porumb boabe anul trecut a fost de 2.493.000 hectare, iar producţia realizată a fost de 14.445.000 tone.

La floarea-soarelui, suprafaţa cultivată s-a ridicat la 1.112.000 hectare, iar producţia totală a fost de 2.818.000 tone.

Suprafaţa cultivată cu grâu a fost în anul 2021 de 2.167.000 hectare, iar producţia totală a fost de 10.325.000 tone.

”România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2021. La porumb boabe şi floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată şi la producţia realizată după Franţa, Germania şi Polonia”, arată datele INS.

La cartofi, România s-a situat pe locul şase la suprafaţa cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franţa, Belgia şi pe locul opt la producţia realizată după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Spania.

De asemenea, suprafaţa cultivată în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume şi a crescut la plante uleioase. Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cartofi şi legume.

În anul 2021 s-a înregistrat o creştere a randamentelor la principalele culturi.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producţia a crescut cu 49,8%, faţă de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%.

Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 61,5% a producţiei de grâu care are o pondere de 38% în producţia de cereale.

Producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creşterii în principal a randamentului la hectar.

Producţia a crescut cu 40,2%, iar suprafaţa cultivată cu 1,0%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) şi soia boabe (+7,8%).

Suprafaţa cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producţia cu 13,9%.

Producţia a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate.

În anul 2021, producţia de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%), faţă de anul precedent, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 1,2%.

Producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 11%, datorită creşterii randamentelor la hectar dar şi a suprafeţelor cultivate.

sursa: News.ro, Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. La noi, recordurile se lasă cu scumpiri.

  2. Si la buruiana tot pe primul loc suntem.

  3. Aha, deci de-asta s-a scumpit uleiul, nu din cauza razboiului rusesc sau a apropierii sărbătorilor pascale, cum trâmbiţează sclavii Consiliului Concurenţei! E din cauza lăcomiei afaceriştilor!