G4Media.ro

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există limba moldovenească

România a cerut Ucrainei să recunoască faptul că nu există limba moldovenească, dat fiind că Ucraina și Rusia sunt singurele două state care recunosc existența acestei așa-zise limbi inventate în 1994 de puterea pro-rusă de atunci de la Chișinău.

Solicitarea a fost făcută de secretarul de stat în MAE Dan Neculăescu într-o întâlnire cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva.

Oficialul român a mai cerut rezolvarea problemei minorității române din Ucraina, care cere acces la învățământ în limba maternă.

Context. Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea ”moldovenească”.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte moldovenească. De aici, în ultimii aproape 30 de ani, au existat o serie de dezbateri în societate, iar politicienii au folosit în mod populist această ambiguitate. (Foto: Președinția Republicii Moldova)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Pro rusii din Republica Moldova si Ucraina nu vor sa accepte adevarul, ei vor minciuni rusesti.
  Limba moldoveneasca este aceiasi limba romana.

  • Daca majoritatea moldovenilor sustin ca etnia si limba lor este cea moldoveneasca, nici Dzeu nu are cum sa schimbe asta, daramite prostii din nae.
   Ar fi interesant sa vezi cum ar reactiona cucurestienii cand bulgarii vor incepe sa sustina si sa ceara vecinilor sa recunoasca oficial ca limba vorbita de vecinii valahi de fapt nu e romana, ci limba unga-bunga altoita cu cateva injuraturi ilirico-indiene.
   Cam atat de prestatia neoimperialista a aiurestilor.

  • Nu poți cere celor cu două clase mai mult decât trenul, să facă deosebirea între o limbă vorbită, o limbă scrisă, sau dialecte ale acelei limbi.

 2. In Cernauti se mai vorbeste moldoveneste.

 3. !Ion

  de mai multe ori v-am caracterizat ca fiind o persoana care are nevoie urgenta de electricieni avand in vedere ca panoul de pe umeri este complet ars!

  Nu exista limba moldoveneasca, exista doar limba romana!

 4. Sau sa faca un dictionar roman-moldovenesc….

 5. in Cluj noi vorbim limba ardeleana, pe care am invata-o cand traiau bunicii nostri in Ungaria. No, nu-i bine in europa de est? (trolling)

 6. Le convine ca unii sa se declare moldoveni si altii romani, altfel ar avea o minoritate intr-un procent mai mare, care i-ar incomoda.

 7. Ești atât de prost ca se ofilește brazii.a se citi ofilesc .Dar asta nu e pt tine bai proton rătăcit prin vodka aia contrafăcuta a voastra hemoroid obosit.