G4Media.ro

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie…

Foto: Pixabay

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE / În zona euro, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 2,4%, în luna aprilie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Agerpres.

În luna aprilie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%).

Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în opt state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie. În schimb, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 2,8% în aprilie, de la 3,1% în martie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 2,7%, de la 2,9%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. sunt praf nenorocitii astia de la USL, ne duc pe toti la sapa de lemn inclusiv pe inconstientii care ii voteaza pentru firimituri.

  2. Ciolacu: Romania e pe drumul cel bun.
    Turmele de id oti: Uraaaaa, votam psd/usl.

  3. Pai cum asa? Nu vine la presa cumparata dl Ciolanu sa anunte salarii record si lapte si miere pentru toti?

  4. Parcă ana fabetul spunea că stam bine, avem 1000 euro salariu!

  5. Suntem pe drumul cel bun, al stabilității! Nu vom scăpa de inflația ridicată încă 5 ani! N-ai cum dacă crești continuu pensii, salarii, impozite și taxe! E atât de simplu de înțeles! Mai mulți bani în circulație, fără acoperire în produse și servicii , înseamnă inflație.

  6. psdnl ne da de alegeri paine unsa cu cutitu dar curand or sa ne ia si painea