G4Media.ro

Roger Waters, fost lider al trupei Pink Floyd, a proiectat numele Annei…

Foto: Wikipedia

Roger Waters, fost lider al trupei Pink Floyd, a proiectat numele Annei Frank la concerte recente pentru a face comparații între Israel și Germania nazistă, stârnind indignarea organizațiilor evreiești

Observatorii au declarat pentru Jewish Telegraphic Agency că Waters, cunoscut ca un lider al mișcării de boicotare a Israelului, a pus-o pe Anne Frank alături de jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh de la Al Jazeera în proiecții pe ecran la concertele din turneul său actual. Abu Akleh a fost ucisă anul trecut în timpul unei misiuni a armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Anna Frank, o evreică de 15 ani din Țările de Jos, a fost deportată de naziști și a pierit în 1944, devenind un simbol al Holocaustului.

De asemenea, pe ecranul de la concertele lui Waters apare frecvent un balon în formă de porc pe care este inscripționat logo-ul unei firme israeliene de armament. Se pare că, uneori, acesta îmbracă o uniformă SS și trage simbolic cu o mitralieră în mulțime.

Unii spun că rockerul în vârstă de 79 de ani se joacă cu stereotipurile antisemite, trecând de la critica politică la incitarea la ură. Presa germană „a mers la spectacole și a fost dezgustată de ele; este o propagandă atât de brutală și dezgustătoare pe care o aud, iar muzica este cu adevărat în fundal”, a declarat Sacha Stawski, activist pro-Israel cu sediul la Frankfurt și fondator al organizației Honestly Concerned.

Waters, care a cucerit multe inimi în Germania prin concertul live „The Wall” al trupei Pink Floyd din 1990, a susținut recent concerte la Berlin și Munchen și urma să ajungă la Frankfurt, unde a făcut apel cu succes la un ordin judecătoresc de interzicere a evenimentului. Concertul respectiv este programat pentru 28 mai.

Orașul Frankfurt îl numise pe Waters „unul dintre cei mai difuzați antisemiți din lume”, din cauza imaginilor și a criticilor la adresa Israelului la concertele sale din trecut, în încercarea sa de a-i interzice să concerteze acolo. Primarul orașului München a încercat, de asemenea, fără succes, să blocheze un concert al lui Waters.

Dacă nu îl pot opri în instanță, opozanții au declarat că vor continua să încerce să influențeze opinia publică.

„Scopul meu este de a educa în legătură cu ura lui, pentru a mă asigura că tot mai puțini oameni merg la aceste concerte”, a declarat Stawski, o forță principală din spatele eforturilor de a-l contesta pe Waters la tribunalul din Frankfurt, care susține că Waters este antisemit. Mai multe orașe germane au adoptat legi care interzic ca localurile finanțate de stat să găzduiască evenimente pentru mișcarea Boicot, Dezinvestiții și Sancțiuni (BDS) pe care Waters o susține.

Charlotte Knobloch, șefa comunității evreiești din Munchen și Bavaria Superioară, a declarat la un protest înaintea concertului lui Water de duminica trecută din orașul său natal că este frustrată de instanțe.

„Din 2022 octombrie, au existat discuții în legătură cu acest concert. Moțiuni juridice și titluri de presă au fost produse în masă – fără a da niciun rezultat”, a spus ea. „Pentru ca acum, în luna mai, să stăm aici și să protestăm împotriva unui concert care are loc exact așa cum Roger Waters și-a dorit întotdeauna”.

Politicienii s-au alăturat protestului lui Knobloch și chiar și conducerea stadionului Olympia, pe monitoarele de dinaintea concertului, s-a distanțat în mod explicit de politica cântărețului, potrivit Suddeutsche Zeitung.

„Ce contează, de fapt, afirmațiile regulate ale politicienilor despre ‚Niciodată nu se va mai repeta’ și declarațiile că antisemitismul nu-și are locul în Germania, dacă, în același timp, interpreților rătăcitori și piromanilor intelectuali li se oferă un spațiu public pentru a-și răspândi în mod flagrant ura împotriva evreilor și a Israelului?”, se arată în declarația din 22 mai a Conferinței Rabinice Ortodoxe din Germania, condusă de rabinii Avichai Apel, Zsolt Balla și Yehuda Pușkin. „Este profund rușinos faptul că în niciun caz în Germania nu a fost posibil până acum să se interzică concertele clar antisemite și anti-israeliene ale lui Roger Waters.”

Jurnalistul Nicholas Potter de la Belltower, care a asistat la concertul din 17 mai de la Berlin, a susținut că Waters a promovat un limbaj antisemit.

În bulele de discurs afișate pe un ecran LED din Mercedes-Benz Arena, Waters a dat vina pentru problemele lumii pe „PUTERILE CARE SUNT”, pe care Potter le-a descris ca fiind „o elită amenințătoare, copleșitoare, care nu este numită în mod explicit – acesta este un plan antisemit pe baza căruia funcționează multe narațiuni conspiraționiste”.

Înaintea evenimentului, susținătorii BDS din afara arenei au împărțit pliante și au afișat bannere, pe unul dintre ele scria: „Evreii, israelienii și internaționalii sunt cu toții de acord cu Roger”, a adăugat Potter, observând că spectatorul mediu al concertului părea să fie alb, german și să aibă în jur de 60 de ani.

Waters a avut puține lucruri noi de spus despre acuzațiile de antisemitism și se pare că nu și-a schimbat tonul. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, cu câteva ore înainte de concertul său de la Munchen, Waters a postat un mesaj pe Facebook în care numea Israelul un „regim tiranic și rasist”. El a comparat mișcarea BDS cu mișcarea de rezistență a Germaniei Trandafirul Alb din perioada nazistă, ai cărei lideri, printre care frații Hans și Sophie Scholl, au fost decapitați de regimul nazist.

Observațiile sale au fost în concordanță cu cele făcute într-un interviu acordat revistei Spiegel Magazine în luna martie. El a negat că ar fi fost vreodată antisemit și a adăugat că este „bizar ca cariera mea să fie acum atacată pe baza unor acuzații făcute de lobby-ul israelian”.

„Din partea mea, pot să încerce să anuleze fiecare concert pe care îl susțin în Germania. Mă voi lupta cu ei în instanță”, a declarat el pentru Spiegel. „Este o tragedie pentru Germania faptul că ei chiar încearcă. Pentru că mesajul transmis lumii este: nouă, germanilor, nu ne pasă de drepturile omului și de libertatea de exprimare.”

Oamenii ar trebui să îl creadă pe Waters pe cuvânt și să stea departe dacă nu sunt de acord cu politica sa, a spus Stawski, făcând referire la faptul că Waters le spune și fanilor Pink Floyd care nu sunt de acord cu el să „f*** off” (să se ducă la dracu’), prin intermediul ecranului arenei.

„Dacă sunteți un fan al Pink Floyd, dar nu vreți să fiți de acord cu antisemitismul, cumpărați un CD cu Pink Floyd și nu intrați naibii în aceste concerte”, a spus Stawski.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Poly Samson, soția lui David Gilmour, i-a zis foarte bine lui Waters:
    „Sadly, you are antisemitic to your rotten core. Also a Putin apologist and a lying, thieving, hypocritical, tax-avoiding, lip-synching, misogynistic, sick-with-envy, megalomaniac.”

  2. Și totodată un mare artist.
    Pe de altă parte, în Palestina se întâmplă atrocități. A vorbi deschis despre ele și a critica statul Israel pentru politica agresiv colonială nu înseamnă antisemitism. Adevărul trebuie spus, nu băgat sub preș, cum doresc anumite organizații sioniste.