G4Media.ro

Rob Rogers, caricaturist timp de 25 de ani la Pittsburgh Post-Gazette: „Am…

Rob Rogers, caricaturist timp de 25 de ani la Pittsburgh Post-Gazette: „Am fost concediat pentru că am râs de Trump”

Caricaturistul american Rob Rogers şi-a pierdut locul de muncă la Pittsburgh Post-Gazette, joi, în urma unei decizii despre care el spune că „merge împotriva esenţei libertăţii presei”, scrie The Guardian, citat de Rador. Rob Rogers a fost pus pe liber joia trecută de conducerea ziarului la care a lucrat timp de 25 de ani, după ce şase caricaturi de-ale sale la rând au fost modificate şi angajatorul a încercat să-i schimbe fişa postului, după cum spune el.

În ultima caricatură care i-a fost publicată, un bărbat umflat care reprezintă SUA, străpuns de o ţeapă din oţel pe care scrie „război comercial”, flutură steagul american şi spune: „Asta este pentru voi, Canada, Mexic şi Europa!”. După destituirea sa, Rogers l-a desenat pe Trump dând mâna cu liderul nord-coreean Kim Jong-un şi spunând „Tu eşti atât de talentat şi poporul tău de iubeşte, ia uite cum zâmbeşte!”, iar Kim este înfăţişat în picioare, deasupra unui morman de cranii. (Sursa caricaturii: robrogers.com)

The Guardian mai scrie că plecarea caricaturistului a iscat un protest al fanilor săi, între care şi primarul oraşului Pittsburgh, Bill Peduto. Într-o declaraţie, el afirmă: „Decizia de astăzi a conducerii ziarului Pittsburgh Post-Gazette de a-l concedia pe Rob Rogers după ce el a desenat o serie de caricaturi critice la adresa preşedintelui Trump este decepţionantă şi transmite un mesaj eronat despre libertatea presei, acum când aceasta este asediată”. Primarul spune că îl cunoşte de mult timp pe Rogers, însă acest lucru nu l-a împiedicat pe caricaturist să-l critice şi pe el în desenele lui.

Rogers a fost finalist la Premiile Pulitzer în 1999 pentru caricaturile în care era ironizat preşedintele Bill Clinton de la vremea aceea, cele mai multe pe tema scandalului Monica Lewinsky.
După ce a plecat de la gazeta din Pittsburgh, Rogers a scris un editorial în New York Times cu titlul „Am fost concediat pentru că am râs de Trump”.

Într-o discuţie cu The Guardian, Rogers a spus că în momentul în care el s-a angajat la Post-Gazette, în 1993, acesta era un jurnal liberal, reflectând în mare măsură înclinaţia spre Partidul Democrat a acestui oraş. Pe atunci ca şi acum, editorul ziarului era John Robinson Block, care fusese fotografiat dând mâna cu Hillary Clinton şi radiind alături de Trump în avionul privat al acestuia.

Block nu a răspuns solicitării de a comenta informaţia, dar ziarul din Pittsburgh a scris despre destituirea caricaturistului. Directorul editorial Keith Burris, despre care ziarul a spus că a „ucis” caricaturile lui Rogers, a fost citat spunând că desenatorului i s-a propus un nou contract, numai că Rogers nu a vrut să colaboreze. „Nu am spus niciodată că el nu ar mai trebui să creeze caricaturi ale lui Trump sau că ar trebui să facă desene pro-Trump”, a spus Burris, care a recunoscut că el este „mai conservator” decât precedenţii editori ai paginii editoriale. Înainte de alegerea lui Trump, a spus Burris, proprietarii ziarului au încercat să „îndrepte nava” astfel încât să reflecte opinii mai puţin liberale.
Rogers a spus că „schimbările nu au apărut brusc” şi a vorbit despre scandalul iscat în momentul în care gazeta din Pittsburgh a publicat un editorial în care îi lua apărarea lui Trump după ce preşedintele ar fi calificat un grup de ţări din lumea în curs de dezvoltare drept „gropi de rahat”.

„Situaţia mea s-a schimbat în martie, atunci când conducerea a decis că desenele mele despre preşedinte sunt ‘prea furioase’ şi că eu eram ‘obsedat de Trump'”. După mai multe caricaturi satirice la adresa lui Trump pe care ziarul a refuzat să i le publice în acea lună, i s-a trimis o listă cu condiţiile de muncă noi despre care el spune că erau draconice, supunându-l la un nivel nemaipomenit de supervizare şi „reprimându-i” posibilităţile de a-şi exercita libertatea de expresie. El nu a fost dispus să accepte noii termeni şi a fost concediat pentru că a refuzat să semneze o clauză „împotriva denigrării”.

(Sursa foto: robrogers.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. O luați pe panta cnn… omul a fost concediat pentru ca era obsedat de Trump si refuza sa mai deseneze orice altceva. In the end …”liberalism is a mental disorder”

  • Dle Dughin, dvs sunteti si in halul acesta de…stabil psihic…?!

  • Pai in ritmul in care produce Trump gafe pe banda rulanta, ce altceva ai fi vrut sa deseneze? Cred ca numai pavianul il intrece la gafe.

   Trump e o corcitura intre Dragnea si Becali, e trist ca cea mai puternica natiune a ajuns sa fie condusa de un clovn retardat.

 2. Este straniu cat de perfect controlat functioneaza aceasta isterie a vanatorii de vrajitoare – sunt intai instigatorii care desemneaza tinta si dau tema incantatiilor si apoi gloata care se isterizeaza istantaneu. Sute de mii de oameni isi varsa toate frustrarile personale in ritualuri de ura programate impotriva unuia ca Trump sau, inaintea lui, Bush jr. ori orice alt personaj inconvenabil politic. Caricaturile din revistele politice functioneaza ca un substitut de realitate, dau o aparenta justificare urii viscerale provocate prin hipnoza ideologica. Este un procedeu indelung exersat de presa sovietica sau nazista si refolosit de marxistii de azi.

  • Si alex jones ce face? mangaie democratii pe cap? sau „isi varsa frustrarile personale in ritualuri de ura programate impotriva unuia ca … [obama, h clinton] ori orice alt personaj inconvenabil [lui]”. Intr-adevar „sunt intai instigatorii care desemneaza tinta si dau tema incantatiilor si apoi gloata care se isterizeaza istantaneu”, ca atunci cand alex jones a zis ca victimele de la sandy hooks erau de fapt actori platiti si parintii acelor copii s-au trezit atacati de cei care il asculta pe jones, sau ca atunci cand trump striga lock her up, fara sa fie stabilita vinovatia lui clinton de vreo autoritate. asa e… Este un procedeu indelung exersat de presa sovietica sau nazista si refolosit de [republicanii] de azi.
   PS: intre timp jones a spus ca el nu a declarat chestiile pe care le-a declat (pe inregistrare, la propria televiziune) si ca el e „crisis actor”! un actor care striga actori, precum „non-„marxistii de azi care recunosc „procede[ul] indelung exersat de presa sovietica sau nazista [, …] refolosit de marxistii de azi”

 3. rob rogers e sustinator al regimului corupt obama-clinton.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.