G4Media.ro

Riscul de incapacitate de plată a Rusiei se amplifică: Washingtonul a interzis…

Sursă foto: Pexels

Riscul de incapacitate de plată a Rusiei se amplifică: Washingtonul a interzis Moscovei să-şi plătească datoria în dolari

Statele Unite au decis să pună capăt, începând de miercuri ora 00:01 ora Washingtonului, unei excepţii ce permitea Moscovei să-şi platească datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria americană, o decizie care ar putea arunca ţara în incapacitate de plată, scrie La Tribune, citată de Rador.

Este decizia care riscă să împiedice Rusia să-şi onoreze angajamentele faţă de creditorii săi şi s-o arunce în incapacitate de plată. Mai precis o incapacitate de plată a datoriei externe care se ridică la circa 4.500 – 4.700 miliarde de ruble (circa 50 de miliarde de euro la rata de schimb actuală), adică 20% din datoria publică totală.

Ceea ce ar fi o premieră din 1918, când liderul bolşevic Vladimir Lenin refuzase să recunoască datoria moştenită de la regimul ţarist răsturnat la Revoluţia din 1917. O incapacitate de plată care ar face ca Rusia să piardă accesul la o sursă de finanţare importantă sau i-ar impune să plătească dobânzi prohibitive, chiar dacă, de fapt, Moscova nu mai poate obţine fonduri din cauza sancţiunilor occidentale.

Rusia deja nu mai putea plăti în dolarii plasaţi în băncile americane

Este scenariul care se profilează de la încetarea excepţiei decise după începerea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, care premitea Moscovei să-şi plătească datoriile în dolari. Ca toate statele, Rusia împrumută bani sub formă de obligaţiuni, adesea în dolari, şi trebuie să plătească regulat dobânzi şi să ramburseze capitalul.

O excepţie temporară pentru a permite o tranziţie ordonată şi a permite investitorilor să vândă unor terţi”, explicase secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, săptămâna trecută. Aceasta deşi, din aprilie, Rusia deja nu-şi mai poate rambursa datoria cu dolarii deţinuţi în băncile americane.

Anunţul Trezoreriei americane de încheiere a acestei excepţii vine cu două zile înaintea următoarei scadenţe de plată pentru Moscova, care reprezintă puţin peste 100 de milioane de dolari dobânzi la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi, explicit, plătită în ruble. În afara scadenţei din 27 mai, guvernul rus mai trebuie să facă 12 plăţi până la sfârşitul anului. Incapacitatea de plată pare, deci, inevitabilă.

Rusia ar putea contesta această decizie. Acuzând ţările occidentale că ar crea „artificial” condiţiile unei încetări de plăţi, Moscova a arătat în aprilie că Rusia ar începe procedurile dacă ar fi declarată în incapacitate de plată de către Occident.

Nu există risc sistemic

Care ar fi impactul unei incapacităţi de plată a Rusiei asupra restului lumii?

La sfârşitul lunii martie, Gita Gopinath, numărul 2 al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dăduse asigurări că o încapacitate de plată a Rusiei ar avea „un efect direct asupra restului lunii mai curând limitat”, deoarece valorile plăţilor scadente pe care trebuie să le onoreze Moscova „sunt relativ mici la scară mondială”.

„Aceasta nu reprezintă un risc sistemic pentru economia mondială”, adăugase ea, subliniind totodată că anumite bănci cu o expunere mai mare ar putea fi totuşi afectate dur.

Sursa: La Tribune/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Draga Gabriela Sarbu, ati tradus cu Google? Dvs. intelegeti ceva din acest articol?

 2. Vor împrumuta baloți de yuani și vor rambursa în suluri de ruble igienice.

 3. Rubla neigienică e valuta cea mai căutată si cu cea mai mare apreciere din lume, doar așa ne-au zis propagandiștii putiniști, iar occidentul va tremura în fața economiei rusnace care merge pe bază de alcool mai tare decât în fața armelor nucleare cu care piticul crăcănat ar mătura vestul în doar câteva secunde.

 4. taiwanul nu e al SUA una la mana, si doi la mana: cine rade la urma rade mai bine. ce au cucerit rusii sunt doar ruine. nu se vor bucura nici de alea, trollule.

 5. de 100 de ani ne tot prezentati asta cu tiparnita, voi habar nu aveti de economie si traiti cu impresia ca se printeaza bani asa, sa fie, si dupa aia se distribuie.

 6. Mujici, nu fiți îngrijorați, pufoaice se găsesc pe toate drumurile, iar rețeta strămoșească e flexibilă când vine vorba de concentrația de materie organică prezentă în haz naua in care au fost imersate…

 7. Domnul de făcut cunoscut prin descoperiri Divine, creștinilor americani – postate și pe YT cum că țara lor va fi lovită nuclear, de Ru & Ch fără ca statul american să apuce să dea o ripostă.

  Youtube ID:
  BALyWyZZCAs
  Și altele..

 8. „Statele Unite au decis să pună capăt […] unei excepţii ce permitea Moscovei să-şi platească datoriile în dolari” – îmi traduce cineva sensul frazei de mai sus? Adică, dacă Rusia are o datorie față de SUA în dolari, nu o mai poate plăti în dolari? Și atunci cum să o plătească? Cu piei de animale sau diamante?
  Mulțumesc anticipat!

  • Asta este ce se intampla, este o insolventa fictiva inventata de americani. Indiferent unde tin rusii dolarii, nu le permit sa faca viramentul.
   E ca si cum banca ti-ar pune poprire pe cont, apoi te raporteaza la biroul de credit ca nu ti-ai platit rata, desi tu aveai banii.
   Se va intoarce impotriva americanilor. Multe tari vor constata ca USD nu mai este o moneda de schimb liber, si se vor reorienta.

 9. Tic,tac,tic,tac nucleara ticăie la Kremlin 😅😅😅

 10. Bine ar fi ca rusii să nu mai plătească nimic nimănui!

 11. S-o crezi tu gunoiule