G4Media.ro

Riscul de holeră: miniștrii Mediului din Bulgaria și România denunță informațiile „fără…

sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Riscul de holeră: miniștrii Mediului din Bulgaria și România denunță informațiile „fără fundament” despre litoralul Mării Negre după distrugerea barajului din Ucraina / Internetul, plin de mesaje panicarde

Miniștrii Mediului din România și Bulgaria au discutat vineri despre informațiile ”fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației” despre presupusele riscuri de securitate pentru turiștii de la Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului. Cei doi demnitari au anunțat că specialiștii din ambele țări au făcut măsurători ce indică faptul că nu există nici un risc pentru sănătate. Comunicatul vine pe fondul valului de postări online despre un presupus pericol de îmbolnăvire cu holeră din cauza distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina.

Distrugerea barajului a dus la revărsarea apelor râului Nipru în Marea Neagră. Apele au măturat localități întregi în calea lor, antrenând astfel cantități mari de deșeuri. Specialiști în sănătate publică au avertizat că în Ucraina există riscuri pentru sănătatea publică, dar experții din România au transmis că, până la acest moment, riscurile sunt ”minime”, potrivit comunicatului de la Ministerul Mediului.

”Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă. De asemenea, luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic, sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în urma unei întâlniri cu spcialiști.

La întâlnire au participat secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al ANAR Sorin Lucaci, precum și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Participanții au convenit constituirea unui grup de lucru tehnic interinstituțional care să continue monitorizările. Astfel, ANAR împreună cu ICDM ”Grigore Antipa” vor intensifica determinările fizico-chimice atât la stațiile hidrometrice de coastă cât și în largul Mării Negre. De asemenea, reprezentanții INSP, împreună cu DSP Constanța și Tulcea, vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate. La rândul său, reprezentanții Ministerului Transporturilor au prezentat capacitatea de intervenție pentru combaterea eventualelor fenomene de poluare, aceștia fiind pregătiți să intervină în orice moment.

După întâlnirea cu experții români, ministrul Mircea Fechet a avut o discuție bilaterală, în sistem videoconferință, pe același subiect, cu ministrul mediului din Bulgaria, Julian Popov.

”Demnitarul din statul vecin și-a exprimat îngrijorarea asupra apariției, în spațiul public, a mai multor informații fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației, în contextul în care și specialiștii bulgari care monitorizează situația au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experții români”, se arată în comunicatul citat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Romanii inoata langa santierele navale, in probabil cea mai murdara mare europeana, in care tot noi cu mana boastra deversam tot r@h@tul direct sau prin Dunare, fumam si aruncam chistocurile in apa, votam partide care pun ministri ai mediului total incompetenti care stau si se uita cum deversam chimicale, materiale de constructii, resturi menajere peste tot pe unde ne vine, si acum ne facem griji pentru 3 picaturi de apa care vor ajunge de la altii si care AR PUTEA sa aduca aceeasi boala care ar fi trebuit sa existe la noi demult? Vai dar ce ne nai pasa de mediu :)))

    • @ Petru – Pana la urma n-ai zis ca pleci? Io zic sa pleci sa-ti gasesti si tu probabil cea mai curata mare de pe glob. Ai doua posibilitati, stai aici si lupti cu toate mijloacele tale impotriva coruptiei, hotiei, grobianismului etc. sau iti faci bagajele si pleci spre tari gata educate, cu traditii democratice vechi.

    • Ultima oara era sa am dosar penal cand am luptat impotriva grobianismului. Pot sa’ti spun ca nu merita. Si da, plec. Finlanda

  2. In anii 80′ apareau, in fiecare vara, zvonurile cu holera de pe litoral. Pesti morti, autoritatile au sapat gropi si au pus var peste pestii morti adunati din mare, tot tacamul. Era dificil sa-i convingi pe parinti sa te lase sa mergi la Costinesti (Costinestiul ala, nu jalea de azi). Nu credeam ca o sa mai aud povestea cu holera…

  3. Vesti bune. Foarte bine. Sa nici nu fie cazul. Nici acolo, nici aici.

  4. Mare dilema pentru boboarele majoritar idiòate a celor doua tari: sa creada in autoritati sau in facebook.