G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Schimbare surprinzătoare a poziției Turciei: Stoltenberg anunță că președintele Erdogan…

Sursa foto: NATO, Vilnius Summit

ULTIMA ORĂ Schimbare surprinzătoare a poziției Turciei: Stoltenberg anunță că președintele Erdogan susține aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni seară că președintele Turcciei Recep Tayyip Erdoǧan a fost de acord să susțină aderarea Suediei la NATO, transmite BBC.

Schimbarea surprinzătoare de poziție a președintelui turc Recep Tayip Erdogan a venit după ce au avut loc negocieri între secretarul general NATO și liderii Turciei și Suediei, în contextul summit-ului de la Vilnius care are pe ordinea de zi aderarea la Alianță a Suediei.

Potrivit comunicatului oficial al NATO, în urma negocierilor de luni sara s-au decis următoarele:

 • La 10 iulie 2023, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoǧan, președintele Turciei, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit la summitul NATO de la Vilnius.
 • De la ultimul summit NATO, Suedia și Turcia au colaborat îndeaproape pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Ca parte a acestui proces, Suedia și-a modificat Constituția, și-a schimbat legile, și-a extins în mod semnificativ cooperarea în domeniul combaterii terorismului împotriva PKK și a reluat exporturile de arme către Türcia, toate aceste măsuri fiind prevăzute în Memorandumul trilateral convenit în 2022.
 •  Suedia și Turcia convin astăzi să își continue cooperarea atât în cadrul Mecanismului comun permanent trilateral instituit la Summitul NATO de la Madrid din 2022, cât și în cadrul unui nou Pact de securitate bilateral care se va reuni anual la nivel ministerial și va crea grupuri de lucru, după caz. La prima reuniune, Suedia va prezenta o foaie de parcurs ca bază a continuării luptei sale împotriva terorismului în toate formele și manifestările sale, în vederea punerii în aplicare depline a tuturor elementelor Memorandumului trilateral, inclusiv a articolului
 •  Suedia reiterează faptul că nu va oferi sprijin YPG/PYD și organizației descrise ca FETÖ în Turcia.
 • Atât Suedia, cât și Turcia au fost de acord să coopereze în domeniul combaterii terorismului, fiind vorba de un efort pe termen lung, care va continua și după aderarea Suediei la NATO. Secretarul general Stoltenberg a reconfirmat, de asemenea, că NATO condamnă categoric terorismul în toate formele și manifestările sale.
 • NATO își va intensifica în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, inclusiv prin înființarea de către secretarul general, pentru prima dată în cadrul NATO, a postului de coordonator special pentru combaterea terorismului.
 • NATO se anjajează să respecte principiul conform căruia nu ar trebui să existe restricții, bariere sau sancțiuni în ceea ce privește comerțul și investițiile în domeniul apărării între aliați. „Vom depune eforturi pentru a elimina astfel de obstacole”.
 • . Suedia și Turcia au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea economică, prin intermediul Comitetului mixt economic și comercial (JETCO). Atât Turcia, cât și Suedia vor căuta să maximizeze oportunitățile de creștere a comerțului și a investițiilor bilaterale. Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia și liberalizarea vizelor.
 • Pe această bază, și având în vedere imperativele de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare al Suediei către Marea Adunare Națională și va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Despre Ungaria nu se spune nimic, pentru că Ungaria nu contează. Parcă și Ungaria trebuia convinsă, nu ?

  • Ungaria se agata cu disperare de pozitia Turciei care reprezinta ceva in Nato,ca sa poata cersi in continuare la doua porti.Fara Turcia ei sunt zero barat in Nato,n-au nici cea mai mica utilitate.

 2. Ungaria trebuie întrebată dacă mai vrea în NATO și în UE, pentru că, se pare, şi – a găsit dragostea în CSI.