G4Media.ro

Revista Newsweek, criticată vehement după ce a scris că Greta Thunberg nu…

Revista Newsweek, criticată vehement după ce a scris că Greta Thunberg nu a primit Premiul Nobel din cauza industriei petroliere din Norvegia

Revista americană Newsweek a fost criticată vehement după ce a scris că adolescenta suedeză Greta Thunberg, devenită un simbol al luptei globale împotriva schimbărilor climatice, nu a primit Premiul Nobel pentru Pace 2019 din cauza influenței majore pe care industria petrolieră și a gazului natural o are în Norvegia, țara care acordă prestigioasa distincție.

Vineri, Institutul Norvegian pentru Nobel din Oslo a anunțat că premiul a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, „pentru eforturile sale de a aduce pacea și cooperarea internațională și, în special, pentru inițiativa sa decisivă de a soluționa conflictul cu Eritreea.”

Criticii susțin că acuzațiile Newsweek „sunt o nouă dovadă a liberalismului deșănțat din media americană” și arată că fostul vicepreședinte Al Gore și cei din The Intergovernmental Panel on Climate Change au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Pace în 2007.

Într-un material intitulat „Greta Thunberg snubbed for Nobel Peace Prize by committee run by Norway, one of the world’s biggest oil and natural gas exporters”, publicația cunoscută pentru opiniile sale progresiste a afirmat că adolescenta suedeză a fost „privată” de către comitetul ce provine din Norvegia, „unul dintre cei mai mari exportatori de petrol și gaze natural din lume.”

„Comitetul Nobel i-a surprins pe pariori prin faptul că nu a ales-o pe Greta Thunberg, adolescenta în vârstă de 16 ani, pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Pace 2019,” a scris Newsweek, reamintind că suedeza a devenit simbolul mișcării climatice a tinerilor după ce a început să protesteze în fața Parlamentului Suedez în august 2018, inspirând „o grevă climatică globală care s-a întins în 150 de țări.” În plus, Thunberg a fost prezentată pe coperta revistei Time ca unul dintre „liderii generației următoare” și a traversat Oceanul Atlantic într-un iaht pentru a vorbi politicienilor din Washington și New York.

Revista americană, care înainte de decernarea premiului a lăsat să se înțeleagă că recompensarea Gretei Thunberg ar transmite un mesaj politic despre impactul mișcării climatice globale și ar avea un simbolism major, a scris că una dintre țările care poate beneficia „ascultând sfaturile adolescentei și accelerând tranziția spre o economie bazată pe energie regenerabilă” este Norvegia, de unde provine comitetul de cinci persoane ce acordă Premiul Nobel pentru Pace: „Țara are o relație complexă cu combustibilii fosili care produc gaze cu efect de seră, care din punct de vedere istoric au fost (și fără îndoială pot fi în continuare) o sursă majoră a bogăției Norvegiei.”

 

Newsweek notează că, pe lângă bogăția adusă propriilor locuitori și securitatea energetică, Norvegia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori de petrol și gaze naturale din luma. Potrivit datelor oferite de CIA pentru 2015, Norvegia este al treilea mare exportator de gaze naturale din lume, după Rusia și Qatar. În același timp, țara nordică se află pe locul al 15-lea în clasamentul celor mai mai mari producători de petrol din lume, cu 1.864 de mii de barili produși zilnic, conform statisticilor US Energy Information Administration și pe locul al șaptelea în rândul producătorilor mondiali de gaze naturale. Potrivit datelor Comisiei Europene, Norvegia se află în primii cinci exportatori mondiali de petrol brut, sectorul petrolului și al gazului reprezentând aproximativ 22% din Produsul Intern Brut și 67% din exporturile țării.

În același timp însă, Norvegia este unul dintre liderii mondiali în implementarea de politici de mediu, cu energia electrică aproape în totalitate regenerabilă, cu vânzări de mașini electrice care au depășit cele pe benzină și diesel pentru prima dată în 2019 și urmărește să devină „o societate cu consum scăzut de carbon până în 2050.” Acest conflict între un „lider al mediului” și „un gigant al petrolului” a devenit cunoscut sub numele de „paradoxul norvegian„. Din această cauză, cei care vorbesc de existența unei „crize climatice” acuză Norvegia de ipocrizie și standarde duble, chiar dacă Partidul Laburist (social-democrat) „începe încet să vorbească despre o industrie mai ecologică,” iar majoritatea partidelor de tineret, cu excepția celor de extremă dreaptă „doresc să pună capăt petrolului.”

Acesta este contextul în care Newsweek a acuzat indirect Comitetul Nobel din Norvegia că „a ignorat-o” pe tânăra suedeză, alegând în schimb să îl recompenseze pe premierul etiopian Abiy Ahmed Ali, pentru meritele sale în soluționarea conflictului cu Eritreea și pentru eforturile de democratizare a țării sale. Înainte de anunțul de vineri, casele de pariuri din Europa și Betfair, care operează cel mai mare schimb de pariuri online din lume, indicau că Thunberg se afla în fruntea listei de 301 de nominalizați pentru a primi prestigioasa distincție (223 de persoane individuale și 78 de organizații).

Premiul în valoare de 860.000 de euro va fi înmânat în capitala norvegiană pe 10 decembrie.

Ce afirmă criticii

Articolul din revista Newsweek a fost amplu comentat și criticat în Statele Unite, în special de dreapta conservatoare, care a acuzat „liberalismul deșănțat și ridicol” al publicației. Newsweek a fost criticată pentru faptul că sugerează că industria petrolului și a gazului natural din Norvegia a fost cea care a influențat decizia celor cinci membri ai Comitetului Nobel de a-l alege pe premierul etiopian în detrimentul adolescentei suedeze.

De exemplu, unul dintre comentatorii de pe Twitter a scris: „imaginați-vă că se ignoră o activistă în domeniul climatic în vârstă de 16 ani în favoarea unuia care nu face decât să ajute la încheierea unui război civil sau ceva de genul acesta,” altul a afirmat că Greta Thunberg „merita mai degrabă un Oscar, nu Premiul Nobel pentru Pace,” iar un al alt internaut a fost de parere că „păpușile manipulate nu merită premii.”

Criticii au respins sugestiile Newsweek că decizia Comitetului Nobel a fost influențată de intervenția industriei petrolului, arâtând că fostul vicepreședinte american Al Gore și cei din The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Pace în 2007.

În plus, Comitetul Nobel a acordat aceeași distincție președintelui Barack Obama în 2009 „pentru eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea dintre popoare,” deși democratul era în acel moment în funcție de mai puțin de nouă luni și nu realizase nimic notabil în domeniul diplomației.

Ioana d’Arc sau o adolescentă manipulată?

Greta Thunberg este o adolescentă suedeză suedeză în vârstă de 16 ani care a mobilizat milioane de tineri din întreaga lume de când a lansat, în septembrie 2018, „greva școlară” aflată la originea mișcării „Fridays for Future.”

Recent, înaintea unei demonstrații pro-climat desfășurată la Montreal la care au luat parte jumătate de million de persoane, Thunberg a afirmat: „Oamenii au vorbit și vom continua să vorbim până când liderii noștri ascultă și acționează. Noi suntem schimbarea, iar schimbarea se apropie!”

„Am devenit prea zgomotoși pentru ca oamenii să ne manipuleze,” a spus activista suedeză, vorbind de cei „care vor să ne amuțească” și declarând că privește eforturile acestora ca pe un „compliment.” Declarațiile ei au fost făcute în contextul în care președintele american Donald Trump și diverși alți politicieni au criticat-o constant.

În timpul marșului din metropola canadiană, oamenii au purtat pancarte care o lăudau pe adolescentă și, în ciuda dispozitivului mare de securitate, încercau să se apropie de ea pentru a o fotografia. Unii manifestanți au asemuit-o cu eroina Ioana d’Arc, în timp ce un alt afiș a înfățișat-o ca pe Maica Tereza ce lupta pentru salvarea planetei.

Criticii contestă însă „alarmismul nejustificat” al adolescentei despre care afirmă că ar fi manipulată de diferite grupuri de interese de stânga și susțin că ar fi mai bine ca ea „să stea în școală.”

Surse: Newsweek, CTV News, The New York Times, Washington Insider

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Nu e cazul de Nobel. Poate un premiu pentru circ sau pentru actorie. Numai cei foarte naivi pot crede ca in spatele fatucii asteia nu se afla puternice interese oculte. Una din presupunerile pe care le-am vazut (argumentata destul de bine in articolul respectiv) era ca se urmareste obtinerea de bani din fondurile de pensii pentru finantarea unor organizatii dubioase care pretind ca pot sa incetineasca sau sa opreasca incalzirea globala.

  • Da, interese oculte care nu vor sa lase incalzirea globala sa scape complet de sub control si sa nenoroceasca planeta, ce oameni rai, dom’le.

  • Incalzirea globala este o realitate. Nu contest asta.
   Povestea cu „codoiul” si cu efectul de sera sunt insa o frauda. Am vazut recent un documentar in care era vorba despre o zona din Canada (Alberta) si se afirma ca acum 30000 de ani temperatura era cu aproximativ 5 grade mai mare decat azi. Poate ca era de la focurile celor care traiau prin pesteri? Si nu in America de Nord ci in restul lumii, pentru ca teoria acceptata azi afirma ca acum 30000 ani in America de Nord nu existau oameni. In acest moment nu exista o teorie general acceptata in lumea stintifica privind CAUZELE incalzirii globale. Ba chiar sunt cateva voci care sustin ca suntem in pragul unei noi ere glaciare si argumenteaza exact pornind de la aceasta incalzire globala. Adevarul este ca habar n-avem. Guvernele incompetente si falimentare s-au grabit sa ne puna „carbon tax” ca sa faca ei rost de alti bani pe care sa ii cheltuie aiurea. Daca ar fi fost corecti, in primul rand s-ar fi stopat extractia de carbune, s-ar fi redus dramatic taierea arborilor si s-ar fi luat masuri de reimpaduriri masive. Stii vreun guvern care face asa ceva?

 2. Articolul din Newsweek nu a sugerat, direct sau indirect, vreo influențare a Comitetului respectiv de către industria norvegiană de profil.
  Doar a pus lucrurile în perspectivă. Da, industria combustibiilor clasici e uriașă în Norșkia, controlează absolut totul economic. Și nu numai, evident.
  Cât despre critica de tip Twitter la adresa Newsweek sau oricui, iarăși, lipsește perspectiva. Criticii de tip Twitter sunt anonimi, cum le pot acorda credit la prima vedere ? În viața asta nu contează ce spui, contează cine și ce ești, altminteri câte un Einstein genial 2 secunde se naște zilnic, trage o revelație pe social media și devine celebru doar azi.
  Apropo, autorul ar trebui să nu mai traducă papagalicește liberalism din engleză cu liberalism în românește, Cristoase, nu e același lucru, ba chiar e pe dos. Cât despre înjurăturile de tip păpușă manipulată, ăsta o fi nivelul, vreun dobitoc le-a pronunțat, dar de ce autorul nu le filtrează ?

 3. Clima e una iar pacea e alta.
  De fapt chiar lupta impotriva schimbarilor climatice ar putea produce razboaie. Fluxurile de bani se vor schimba. In loc sa curga banii in continuare spre tarile petroliere o sa curga spre tarile puternic industrializate care isi vor permite sa produca masini electrice, generatoare solare etc. Cum sunt tari arabe care traiesc doar din vinzarea de petrol, arabii ar putea migra masiv.
  Poate ca manipularea (afacerea) luptei contra schimbarilor climatice asta urmareste, ca tarile puternic industrializate sa fie si mai bogate. Toate schimbarile astea le vor face si mai bogate.
  Schimbari climatice au fost pe Pamint dintotdeauna si sunt normale pentru planeta chiar daca noua nu ne place. Si le genereaza in primul rind activitatea soarelui. Astronomii au observat schimbari climatice si pe alte planete ale sistemului solar. Sunt multe argumente, nu dezvolt. La fel ca big-farma si agricultura genetica, lupta asta impotriva schimbarilor climatice e doar o alta afacere care arata frumos pe dinafara.
  Oricum, toti dictatorii lumii au fost propusi pentru Premiul Nobel pentru Pace. Unii lupta o viata si fac puscarie politica si nu-i vede nimeni sa le dea premiu iar o adolescenta scrie ceva pe facebook si hai sa-i dam Premiul Nobel.

 4. Daca ne referim strict doar la GRETA THUMBERG si la spusele ei ,concomitent cu capacitatea GRETEI de a atrage multimi de oameni acolo unde merge si nu numai ,atunci bunul simt al nostru al tuturor (sau macar asa ar trebui sa se intimple)ne obliga ca ii acordam cel putin o sansa sau cel putin un minim sprijin acolo unde ne aflam . Greta nu se erijeaza in vreun savant (de renume mondial , asta pt cei care isi aduc aminte ) , nu spune decit ca PLANETA TERRA pe care o populam efemer ca animale numite – OAMENI-,trebuie protejata ,trebuie infrumusetata si noi toti trebuie sa contribuim la asta . Este cert un lider al generatiei ei si al generatiilor imediat viitoare . (fie si numai pentru calitatea de a putea aduna atita lume la un loc . citi dintre noi pot face asta ).

  • Si cu familia ta, atotstiutorul lu’ peste! Esti chiar extrem de prost, pare-se… Ti-ar sade mai bine cu numele: “idiotalda”

  • Animal esti tu , asa se pare ca te cheama . Daca nu intelegi nimic si crezi ca esti altceva atunci te inseli , doar vorbesti urit , nu iti foloseste la nimic ,niciodata , pari doar prostanac in ochii altora -zevzecila – Animale suntem cu totii , doar ca te cheama animalul om , asta ca asa iti spui tu, nu ca asa te numesti in mintea altor animale . Drept dovada stau cuvintele tale de mai sus . mai , lume multa dar oameni putini,asta daca pricepi ce iti zic .

  • @Mafalda: ce bine le stii tu pe toate, doar ca nici numele fatucii aleia nu il scrii corect, si asta in mod sistematic.
   Mai lasa-ne cu „capacitatea de a atrage…”. In Montreal s-a facut o gramada de reclama mascata, pe care cineva a platit-o. Copiii Canadieni sunt destul de bine spalati pe creier si se lasa foarte usor antrenati in tot felul de rahaturi. Stiu ce spun, pentru ca si eu am copii in sistemul lor de invatamant (in alta provincie).
   Daca ai incerca sa verifici cu mintea ta fiecare actiune a fatucii asteia, ai vedea ca totul este un circ regizat. Daca nu ma crezi, ia treci si tu Marea Neagra pe un yacht ca ala in care a trecut ea Atlanticul, mergi in Turcia sau Georgia si tine-le la aia o cuvantare!

 5. Pamflet
  Veniti in Suceava sa vedeti poluarea facuta in mijlocul orasului de sustinatorii gretei thunberg. Adica de firme producatoare de hartie, care sunt acum pe val de cand cu lupta impotriva pungilor de plastic. Si poluarea facuta de firme de incinerare a deseurilor. Si polueaza si otravesc aerul iar Garda de mediu, Agentia pentru protectia mediului si Directia de sanatate publica nu fac absolut nimic pentru a stopa poluarea din mijlocul orasului, din zona comerciala, zona mallurilor.
  Si nici organizatiile de mefiu nu fac absolut nimi, nici ecoscolile nu isi apara elevii. Ia in zona nu se poate sta de miros. Iar primaria vrea autobuze electrice si taxiuri electrice pentru reducerea poluarii.
  Totul e o mascarada, oengeurile de mediu avand in pretinsa lupta impotriva incalzirii globale si a plasticului o buna vaca de muls. Dar cans am vorbit cu ei si le-am propus sa facem ceva pentru un aer curat, au inceput sa dea din colt in colt si sa spuna ce e vorba de locuri de munca, e o afacere industriala si cand le aduceam argumente ca afacerea cuiva nu trebuie sa afecteze sanatatea altcuiva, au inceput sa sustina cauza poluatorilor de parca erau afacerile lor. Iar statul eventual sa mai puna o taxa pentru o cauza nobila. Iar lobotomizatii ii cred.
  Parerea mea…

  • Asta iti spune si ne spune tuturor si politicului ca o ultima instanta,GRETA THUMBERG . Fa si tu la fel ca ea .

 6. Uite așa se ivește o noua teorie a conspirației care a blocat-o pe domnișoara Thunberg de la premiul care i se cuvenea. Interesele industriei norvegiene de combustibili fosili au triumfat cel puțin temporar.
  Întrebarea este dacă articolul din Newsweek nube cumva tendențios că sa nu spun de-a dreptul fake news.
  Astfel de induce ideea că premierul eriopian ar fi primit premiul in mod nemeritat. De fapt daca judecam strict după criterii testamentul lui Nobel unde premiul pentru pace era acordat pentru reducerea forțelor militare, promovarea de congrese de pace și promovarea înțelegerii intre popoare, acțiunile domnișoarei Thunberg nu prea răspund acestor cerințe. Ba mai mult discursul ei pare mai degrabă a promova ura și nu înțelegerea. Ba chiar și acțiunile ei sunt un îndemn la ură. Acordarea premiului Nobel pentru pace ar fi însemnat inca o validare a acțiunilor domnișoarei Thunberg cu posibile consecințe periculoase în viitor.
  Posibil ca membrii comitetului Nobel sa fi fost la curent cu acțiunile de joi ale activiștilor de la rebellion Extinction (https://www.bbc.co.uk/news/amp/uk-50000110) care au provoaca mari tulburări în marea Britanie și nu numai în ultimele zile evident în numele luptei împotriva schimbărilor climatice. Probabil că cei din comitetul Nobel au luat decizia înțeleaptă de a nu valida inca prin acordarea prestigiosului premiu acțiunile domnișoarei Thunberg și de a aștepta o perioada pentru a vedea încotro evoluează aceasta. Aici Trump a avut dreptate, are un viitor strălucit. Nu sta ea intr-un premiu.

  • Articolul din Newsweek NU sugerează vreo teorie a conspirației.
   Nici măcar nu sugerează că premiul Nobel i s-ar fi cuvenit.
   În nici un caz nu sugerează că nu i se cuvine premiul etiopianului ăla.

  • @anonim – un comentariu de bun simt

  • @zava
   Ai dreptate. Am vrut sa nu fiu dur în exprimare.
   Articolul din Newsweek nu sugerează ci DECRETEAZA că:
   1. A fost o conspirație a intereselor norvegiene in domeniul gazelor că sa o ignore (snub in limba engleză) pe Greta Thunberg in acordarea premiului Nobel.
   2. Premiul Nobel pentru pace i se cuvenea Gretei Thunberg; a fost o surpriza că nu I s-a acordat.
   3. Abiy Ahmed nu merita premiul. („instead”)
   Am explicat mai sus de cred că norvegienii au ales să nu o premieze anul acesta la domnișoara Thunberg in ciuda imensei presiuni mediatice. Poate tocmai de aceea. Și nu cred că are deloc legătură nici cu petrolul nici cu gazele. Ci cu bunul simț.

 7. Non subiecte, corectitudine poltica pe toate părțile, tot înainte tovarăși!

 8. Premiul Nobel pentru pace (asa cum ii este si denumirea ) se acorda celor care in situatii exceptionale contribuie intr-un fel sau in altul la pacea lumii . Greta Thumberg ,chiar daca doreste PACEA , nu are in discursul ei prezentata decit tema atit de generoasa a PASTRARII PLANETEI CURATE si a diverselor modalitati de a face asta, culminid cu cerea expresa adresata celor ce pot determina asta si anume – Conducatorilor Lumii . Mesajul este foarte clar si incercarea unora de a atasa acestui mesaj , false opinii , false atitudini , false spuse ce doresc in fapt confruntarea ca motiv de inculpare la nivel declarativ ale spuselor GRETEI ,este nu doar gresit dar iese din sfera notiunii de umanitate . Trebuie sa fii altfel construit , pentru a nu accepta spusele GRETEI. Sigur neacceptarea acestor spuse este atitudinea atasata nevolniciei acelora ce nu pot face nimic si nici nu pot accepta ca ideile evident adevarate ale GRETEI sa determine ,asa cum deja ele o fac, o noua revolutie ideologica . Nevolonicilor, ce nu puteti nici macar aduna la un loc trei persoane , nu intelegeti ceea ce tinara GRETA a facut si va face in viitorul apropiat , este doar nevoia de pace , de transparenta , de aducere in fata lumii a nevoilor generatilor ce vin la nivel planetar . Deja totul iese la lumina , minciuna , ascunderea adevarului , incercarea de pacalire si influentare a miliardelor de oameni (oare citi dintre voi inteleg aceasta cifra ), nu mai poate fi acceptata . Informatia (chiar daca unii inca mai incearca sa o falsifice ) apare instantaneu oriunde in lume si generatiile ce vin au capacitatea de a discerne ,de a separa falsul de original , adevarul de minciuna . Uniunea Europeana ,daca inca nu ati inteles, exact asta face ,cei care inca mint ,ascund , falsifica sau denatureaza fapte , situatii , nu mai au nici o sansa . Frumusetea secoluluui IT,consta tocmai in acest adevar inca nespus ,dar care face un lucru de neimaginat pina acum si anume -TOTUL LA VEDERE -.Toti suntem oameni ai acestei planete si nu mai acceptam sa fim mintiti , pacaliti, de cei care posesori de informatie fiind ,vor doar sa foloseasca in interes personal cunoasterea . Politicul si POLITICA intregii omeniri deja este in schimbare . Priviti intregul daca puteti si lasati ,eliminati din mintea voastra , asunderea , pitirea , miciuna , si tot ceea ce tine de trecut si aratati omenirii bunavointa in a ne exprima cu adevarat, asa cum deja vedeti ca o face GRETA THUMBERG.

  • Uite ce mult ne ajuta IT-ul:
   https://www.youtube.com/watch?v=dz1hXTZreBw
   Si mai era un clip cu cangurul Canadian de munte, dar nu o mai gasesc din pacate.
   Cam asa e si cu greta asta a ta!
   Dupa ce ti-am citit postarea asta, cred ca ar trebui sa mergi sa te cauti la bilutza! Nici nu stii sa ii scrii corect numele, dar ne dai cu adevaruri absolute si cuvinte scrise cu litere mari. Exact prin asta te califici ca dilimache!

 9. Din pacate, au dreptate, un premiu Nobel este exagerat. Mai ales ca nu este singura care se lupta si nici pe departe prima activista de mediu, ca sa nu zic cea mai influenta. A fost mediatizata la greu si de acolo is dorinta celor de la Nobel sa-i ofere premiul (Nobel a fost candva ceva bun, acuma tine mai mult de politica). Poate peste cativa ani, daca isi continua lupta, va merita un premiu Nobel. Intre timp sunt multe alte persoane care merita premiul. Parerea mea.

 10. Greta flasneta sa dus visul tau sa fi dezverginata de preoti pedofili de la vatican

 11. pe bune? un intreg articol pe tema asta? autorul are o problema cu adolescenta asta si atunci cauta critici la un articol ce sugereaza o oarecare conspiratie impotriva ei ? (nici nu mai pierd timpul cu citirea articolului newsweek pentru a verifica daca autorul articolului de mai sus a inteles/tradus bine) Din punctul meu de vedere, jurnalismul arata altfel.

 12. Conform principiului „un sut in coor, un salt inainte”, ReGreta sa nu dispere! Daca n-a luat Nobelul pentru pace, poate ia Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat (Best Adapted Screenplay). Desi, la cum face ca toti dracii cind zice „How dare you”, ar avea sanse mari si la cele mai bune efecte speciale.
  A propos, Al Gore a luat Nobilu’ pentru pace in 2007 cu o coloana sonora asemanatoare cu a Strimbetei, in timp ce Irena Sendler nu.

 13. Al Gore’s Nobel Peace Prize win in 2007 was, according to the Nobel Peace Prize Committee, awarded because “he is probably the single individual who has done most to create greater worldwide understanding of the measures that need to be adopted” regarding climate change and global warming. The problem was many feel Gore was undeserving of the award since he hardly practiced what he preached. In 2006, shocking electric and gas bills from the Gore household showed that his 20-room home and “pool house” were eating up over 20 times the national average electricity usage.
  Additionally, Gore’s eye-opening film about the effects of global warming and measures that could be taken against it was exposed as having nine gross errors, as ruled by a High Court in England. The errors, crafted to support Gore’s argument, included “alarmist” fudging of facts regarding the rising of sea levels, unfounded claims of the effects of global warming, and the manipulation of statistics. Although his work is undeniably important, his presentation of speculation as fact, coupled with his refusal to address concerns regarding said inaccuracies, makes Al Gore one of the most controversial Nobel Peace Prize winners of all time.
  Sursa:
  https://www.cheatsheet.com/politics/10-most-controversial-nobel-peace-prize-winners.html/
  Interesant cum exact privilegiatii astia ne invata pe noi cum sa platim taxe mai mari!
  O sa o cred pe Greta asta daca vara viitoare imi ofera si mie cineva un yacht meserias moca pentru o excursie prin Pacific! Cu ocazia asta o sa vad si eu „pata” aceea de gunoi despre care se vorbeste atata!