G4Media.ro

Reuters: Un software rusesc s-a deghizat într-unul american și a ajuns în…

Sursa foto: Facebook / NATO Force Integration Unit in Estonia

Reuters: Un software rusesc s-a deghizat într-unul american și a ajuns în aplicațiile armatei SUA și ale CDC

Mii de aplicații pentru smartphone din magazinele online ale Apple și Google conțin coduri informatice dezvoltate de o companie de tehnologie, Pushwoosh, care se prezintă ca având sediul în Statele Unite, dar care este de fapt rusă, a constatat Reuters.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție a Statelor Unite pentru combaterea amenințărilor majore la adresa sănătății, a declarat că a fost înșelată crezând că Pushwoosh are sediul în capitala americană. După ce a aflat de la Reuters despre rădăcinile sale rusești, a eliminat software-ul Pushwoosh din șapte aplicații destinate publicului, invocând probleme de securitate.

Armata americană a declarat că a eliminat o aplicație care conținea codul Pushwoosh în luna martie din cauza acelorași motive de îngrijorare. Aplicația respectivă era folosită de soldații de la una dintre principalele baze de antrenament de luptă ale țării.

Potrivit documentelor companiei depuse public în Rusia și analizate de Reuters, Pushwoosh are sediul în orașul siberian Novosibirsk, unde este înregistrată ca o companie de software care efectuează și procesarea datelor. Are aproximativ 40 de angajați și a raportat venituri de 143.270.000 de ruble (2,4 milioane de dolari) anul trecut. Pushwoosh este înregistrată la guvernul rus pentru a plăti taxe în Rusia.

Pe rețelele de socializare și în documentele de reglementare din SUA, însă, se prezintă ca o companie americană, cu sediul în diferite momente în California, Maryland și Washington, D.C., a constatat Reuters.

Pushwoosh oferă cod și suport pentru procesarea datelor pentru dezvoltatorii de software, permițându-le acestora să realizeze profilul activității online a utilizatorilor de aplicații pentru smartphone și să trimită notificări push personalizate de pe serverele Pushwoosh.

Fondatorul Pushwoosh, Max Konev, a declarat pentru Reuters într-un e-mail din septembrie că firma nu a încercat să își mascheze originile rusești. „Sunt mândru că sunt rus și nu aș ascunde niciodată acest lucru”.

El a precizat că firma „nu are niciun fel de legătură cu guvernul rus” și că își stochează datele în Statele Unite și Germania.

Experții în securitate cibernetică au declarat că stocarea datelor în străinătate nu ar împiedica totuși agențiile de informații rusești să oblige o firmă rusă să cedeze accesul la aceste date.

Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat de la preluarea Peninsulei Crimeea în 2014 și invazia Ucrainei în acest an, este lider mondial în domeniul hacking-ului și spionajului cibernetic, spionând guvernele și industriile străine pentru a căuta avantaje competitive, potrivit oficialilor occidentali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Rusia…este lider mondial în domeniul hacking-ului și spionajului cibernetic” Bravo lor, sunt destepti inseamna. Mereu am crezut ca americanii sunt lideri in asa ceva, nicidecum rusii. Razboiul Rece inseamna si spionaj inteligent.

    • Destepti, my a$$. Daca erau asa destepti, erau un nume la nivel mondial. Sunt niste gunoaie patetice, cu un ego nejustificat de mare. Relicve ale societatii actuale, incapabile sa contribuie in mod real in societate. Sunt niste gainari ce folosesc social engineering ptr a compensa lipsa de intelect. Fara tehnologia vestica, si-ar fi trimis mesaje scrise pe hartie igienica. Atat de destepti sunt.
      Daca ii ducea capul, ar fi avut soft power prin tehnologie (si nu numai), de care restul lumii depindea. Lumea e mai buna fara relicvele sovietice.

  2. Ei sunt „destepti” într-ale răului.
    Ce știți voi!?”Duhul sfant” rusesc,trimis de Kiril,preafericitul,a spionat pe acolo,prin măruntaiele „satanei”,a carei democratie trebuie distrusă,cu orice preț.