G4Media.ro

Reuters: Serviciul de informații din Grecia recunoaște că a spionat un jurnalist

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Reuters: Serviciul de informații din Grecia recunoaște că a spionat un jurnalist

Șeful serviciilor de informații grecești a declarat în fața unei comisii parlamentare că agenția pe care o conduce a spionat un jurnalist, au declarat două surse citate de Reuters, într-o dezvăluire care coincide cu o presiune tot mai mare asupra guvernului pentru a face lumină în ceea ce privește utilizarea programelor malware de supraveghere.

Audierea cu ușile închise a comisiei de săptămâna trecută a fost convocată după ce liderul partidului socialist de opoziție PASOK a depus o plângere la procurorii de la instanța supremă în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Liderul PASOK, Nikos Androulakis, a depus plângerea pe fondul îngrijorării tot mai mari a oficialilor Uniunii Europene cu privire la comercianții de programe de spionaj și la utilizarea de software de supraveghere.

La audierea din 29 iulie, Panagiotis Kontoleon, șeful serviciului de informații EYP, a declarat în fața comisiei pentru instituții și transparență a parlamentului că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia, au declarat pentru Reuters doi legislatori prezenți la audiere.

„A recunoscut supravegherea, absolut”, a afirmat miercuri sursa citată unul dintre legislatorii prezenți la audiere, refuzând să fie numit deoarece întâlnirea a fost privată.

Kontoleon a refuzat să comenteze când a fost contactat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a precizat că autoritățile grecești nu folosesc softul de spionaj care ar fi fost folosit în piratarea lui Koukakis și nu fac afaceri cu companii care îl vând.

„Guvernul nu are nimic de ascuns și a cerut sistemului de justiție să investigheze cazurile în profunzime”, a spus el.

„Fără a trece la extrema tehnofobiei, astfel de programe malware reprezintă o amenințare și trebuie abordate eficient”, a mai afirmat Oikonomou.

Serviciile de spionaj din democrațiile lumii se confruntă cu presiuni constante pentru a fi mai transparente, inclusiv din partea legislatorilor care încearcă să prevină abuzurile și să îmbunătățească performanța, cu îngrijorarea publicului cu privire la supravegherea exercitată de autorități și, în unele țări, cu nevoia agențiilor de a-și face cunoscută activitatea pentru a lărgi căile de recrutare.

Nevoia de secretizare

Agențiile spun că echilibrează aceste cerințe cu nevoia de confidențialitate, argumentând că o mare parte din munca lor pentru a menține țările lor în siguranță ar trebui să rămână clasificată pentru a proteja sursele.

În aprilie, un procuror grec a început o anchetă privind o acuzație a lui Koukakis potrivit căreia smartphone-ul său ar fi fost infectat de un software de supraveghere.

Anul trecut, când acuzația a fost raportată de mass-media grecească, SYRIZA, cel mai mare partid de opoziție din Grecia, a cerut convocarea comisiei parlamentare pentru a analiza această chestiune.

Solicitarea sa a fost respinsă de președintele comisiei. Însă, după ce Androulakis a depus plângerea sa la procurori la sfârșitul lunii iulie, a fost acceptată cererea atât a SYRIZA, cât și a PASOK de convocare a comisiei și a urmat o audiere.

SYRIZA i-a cerut în mod oficial premierului să facă lumină în ambele cazuri care, potrivit partidului, implică utilizarea software-ului de supraveghere Predator, invocând probleme majore pentru democrație și dreptul la viață privată al cetățenilor.

Software-ul de spionaj Predator poate extrage parole, fișiere, fotografii și contacte și poate activa camera și microfonul unui telefon, permițând supravegherea conversațiilor din apropiere.

În cadrul audierii, șeful EYP, Kontoleon, care raportează direct premierului, a precizat că EYP își desfășoară activitatea nu numai pe baza propriilor informații, ci uneori și în urma unor ponturi sau solicitări din partea serviciilor de informații străine, au declarat cele două surse.

UE consideră inacceptabilă utilizarea de programe de spionaj împotriva jurnaliștilor.

Jurnalistul Koukakis, a cărui activitate a inclus investigații despre infracțiuni financiare, rămâne nedumerit de ce a fost ascultat: „Sunt surprins că domeniile pe care le acopăr ca reporter, politica economică și sistemul bancar, pot reprezenta o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat el pentru Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...