G4Media.ro

Rețeaua și Revoluția: Cum au fost ascunși criminalii

Rețeaua și Revoluția: Cum au fost ascunși criminalii

De 31 de ani faptele revoluției se află în lucru la procurori și începerea procesului s-a amânat pentru la anul. Adevărul juridic întârzie să se suprapună peste cel istoric și să-i acopere golurile, scrie jurnalista Sabina Fati într-un comentariu publicat de Deutsche Welle.

„Ignorarea deliberată a trecutului antrenează falsificarea prezentului”, scria filosoful francez Jean-Francois Revel referindu-se la funcția tabuului, de ascundere a adevărului (Cunoașterea inutilă, Humanitas, 1993, București, traducere de Dan C. Mihăilescu).

Asigurarea secretului a funcționat pe termen lung, pentru apărarea celor care au pus la cale scenariul sângeros de după 22 decembrie 1989, după ce soții Ceaușescu fugiseră deja și totuși peste 1000 de oameni au murit în diversiunile comandate de cei care urmau să se instaleze la conducerea României.

Nici acum nu e clar „cine-a tras în noi după 22”, cu toate că există un document oficial care încearcă să demonstreze cum a fost orchestrată lovitura de stat din decembrie 1989: rechizitoriul Dosarului Revoluției, de 250 de pagini, finalizat în aprilie 2019, după 30 de ani, prin trimiterea în judecată a celor bănuiți că au plănuit preluarea puterii cu rămânerea pe orbita sovietică: primul pe listă, Ion Iliescu, 90 de ani.

Acum două luni însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul înapoi la procurorii militari pentru a remedia așa numitele „vicii ascunse”.

Fatalitatea istoriei oprește din nou acest proces, despre care unii magistrați cred că nu se va termina câtă vreme Ion Iliescu e în viață. Tabuul care l-a protejat 30 de ani, funcționează. Există încă în sistem oameni care au grijă de el și îl apără: un soi de ștafetă murdară predată din generație în generație funcționează în favoarea fostului preșdinte, în așa fel încât să nu poată fi aflate amănuntele cele mai importante din decembrie 1989. Cum spunea cu aroganță generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Securității în februarie 1994, la Comisia Senatorială pentru ancheta evenimentelor din decembrie 1989, „despre Revoluție nu veţi reuşi să aflați adevărul decât foarte puţin şi vag”.

O rețea extinsă la nivelul întregii țări formată din oameni ca Iulian Vlad, care au avut funcții în aparatul regimului comunist, s-a constituit la nivel politic, apoi mai ales în domeniul economic, fiindcă resursele erau ușor de accesat pentru cei care cunoșteau harta benefiiciilor. Influența profesioniștilor care veneau din frigul comunist a crescut odată cu preluarea de către ei a întreprinderilor rentabile. Există studii extinse despre fenomene similare petrecute în Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, doar că acolo, rețelele foștilor securiști și nomenclaturiști nu erau strâns unite pentru apărarea unor crime care au adus la putere noul regim.

Prima generație de capitaliști pe speze publice și-a inclus ulterior copiii în afaceri și a continuat să se lărgească întinzându-și umbra peste justiție, încercând să o controleze, cum a fost cazul senatorului PSD, Cătălin Voicu, care intermedia mită între oameni de afaceri și judecători de la Înalta Curte.

Rețeaua celor care împărtășesc secrete vechi sau biografii controversate este unită de frică și de tendințele criminale ale membrilor ei.

Ion Iliescu a putut fi ales de trei ori președinte, fiindcă magistrații nu au vrut să afle cum au murit 1000 de oameni după ce, în locul lui Ceaușescu, ordinele au fost date de Iliescu. Ajuns în primă instanță cu peste 80% din voturile exprimate, fără să priceapă că și Uniunea Sovietică va cădea, Iliescu semna în 1991 cu Gorbaciov un tratat bilateral prin care România se angaja să nu intre în NATO.

Abolirea în etape succesive a adevărului a avut multe efecte. A ținut România pe loc ani de zile și, poate, ar fi rămas în permanentul spațiu gri dintre Est și Vest, dacă nu ar fi existat câteva oportunități venite din afară, de pildă atacurile de la 11 septembrie 2001, care au dus la invazia Irakului și la nevoia americanilor de noi puncte strategice în zona Mării Negre.

Tabuul originar a format „capitalismul de cumetrie”, cum l-a numit chiar Ion Iliescu, nervos că premierul său, Adrian Năstase și ceilalți din jur, se îmbogățeau fără măsură. Cei care dețineau secretele Revoluției și averile făcute în ambiguitatea tranziției știau că trebuie să facă scut în jurul lui Iliescu și al altora, care ar fi fost amenințați.

Influența lor a dus la tergiversarea cercetărilor. În mod surprinzător, Dan Voinea, procurorul de caz în procesul soților Ceaușescu, a ajuns să se ocupe ani de zile chiar de Dosarul Revoluției. Despre această situație stranie nu există trimiteri în rechizitoriul procurorilor militari: în 1989, Voinea era maior, avea 39 de ani și voia să se afirme așa că a acceptat rolul vieții lui, cel de acuzator al președintelui Ceaușescu și al soției acestuia. Pe baza rechizitoriului său superficial, cei doi au fost condamnați la moarte și lichidați imediat, în așa fel încât să nu existe pericolul unor declarații care să-i pună în dificultate pe noii lideri ai puterii de la București.

De 31 de ani faptele revoluției se află în lucru la procurori și începerea procesului s-a amânat pentru la anul. Adevărul juridic întârzie să se suprapună peste cel istoric și să-i acopere golurile.

Trecutul poate fi ghicit, dar cum să fie înțeles, dacă adevărul rămâne necunoscut?


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Mai există oameni care pe 22 Decembrie se gândesc la Revoluție? Sunt surprins. Eu credeam că subiectele numărul 1 sunt șoșoacă și marea condamnare a marelui avocat apărat de toată mafia din justiție.

  De Revoluție a uitat toată lumea. Și nu, nu va fi nimeni tras la răspundere. România este un stat securist, condus de securiști și de progeniturile lor securiste. Ăsta este singurul adevăr istoric. În Dosarul Revoluției nu se va afla niciodată adevărul. Pentru că nu poți să afli niciodată adevărul cu o justiție securistă.

 2. Agentii rusi au facut spectacol cu Ceausescu si securitatea lui. Dupa ce securitatea s-a predat pe stadion si atasat noilor stapani, reteaua criminala a uzurpat puterea de stat pana-n ziua de azi.

 3. Ion iliescu este un criminal.
  Clanul lui de criminali au pus mana pe romania dupa revolutie.

  • Da, dar eu am trăit revoluția live…când apărea Ilici la TV, toată lumea era hipnotizată, oamenii pe stradă, rude, prieteni… dacă încercăm, rațional, să le amintesc că cu o zi înainte omul a spus un lucru, apoi s-a rortit cum bate vântul și susținea altceva, că nu poți vota așa un mincinos fără coloană etc. toți deveneau agresivi și-l apărau.
   Cei ce au distrus această țară, sunt românii, toți. Iliescu a fost doar unul dintre ei.

  • @Miki,
   F. corect…!

  • Populația a început împotrivirea fata de noua putere comunistă camuflata in FSN imediat după asasinarea lui Ceaușescu. Respingerea Proclamației de la Timișoara, respingerea CADA, minciuna lui Iliescu că Frontul Salvării nu va intra in alegeri ci doar va organiza și arbitra partidele pentru a construi o democrație autentică au fost primele semne de trădare. Retragerea rușilor a slăbit succesul in lupta cu sistemul criminal si revoluția a fost un fiasco.

 4. Dragilor, pai voi va dati seama ce va fi daca se vor declasifica arhivele MApN, MAI, SRI, SPP create incepand cu 22.12.1989?!
  Voi va dati seama ca pe cadavrele celor impuscati sau macelariti fara niciun fel de justfiicare s-au creat fundamentele actualului „stat democratic”?
  Aveti voi habar ca functionarimea existenta are rolul si misiunea impusa prin oridne si regulamente interne de a proteja cu pretul libertatii lor arhivele pe care le administreaza ? Chiar daca unii dintre ei stiu ce contin acele arhive, ei semnat declaratii interne de pastre a secretului de serviciu care ii fac sa se gandeasca daca aleg sa spuna ce administreaza sau sa aiba paine sa puna pe masa.

  Dar cea mai neagra arhiva e cea pe care tovarasul Danilet s-a straduit sa o distruga – arhiva SIPA (chiar tovarasul Danilet ne-a precizat public ca documentele pe care le citise acolo vizau viata privata a magistratilor – pai cum dracu ii puteai santaja cel mai usor ca sa le obtii tacerea si sa-i pui cu boticul pe labute decat vorbind despre porcariile din viata lor?!). Nimic nu se putea cimenta institutie a statului daca cei care imparteau justitia nu erau manjiti corespunzator ca sa taca: Asta s-a intamplat din primele momente ale „noului regim”,. cand primul tovaras al noii democratii proletare a inscaunat jumatate din judecatorii Tribunalului Suprem (cum se numea atunci actuala ICCJ) direct prin decret „prezidential”. Iar cum aceia erau sefii sefilor, toata clica subordonata a inteles exact ce trebuia sa faca, desi printre unii se auzeau ceva caraituri … iar acele caraituri au fost inlaturate prin primele legi de organizare ale actualei justitii „revolutionare’: Legea nr. 92/1992 de organizare judecatoreasca si Legea nr. 56/1993 privind organizarea Curtii Supreme de Justitie … acolo s-a reglementat statututul judecatorilor care au semnat adeziuni la pcr si care si-au desfasurat nestingheriti activitatea si in noua justitie … pe multi i-au prin anii 2010-2015 si chiar si azi mai sunt activi …. Dar jurisprudenta pe care ei au creat-o a fost clar si iremediabil insusita de prospaturile care au intrat in sistem mai ales dupa anul 2000.

  PS
  Nu va mai chinuiti. Conteaza ce am vazut si am auzit fiecare dintre noi, iar simturile noastre comune stiu exact ce s-a intamplat… Asta nu ne poate lua nimeni si nu ne poate explica justitia… justitie care are mainile manjite de sangele celor morti si torturati cu scopul ca noua clica nomenclaturista sa continue sa existe, sa-si mentina privilegiile si sa fie considerata drept „revolutionarii” care ne-au redat libertatea …
  Comunicatul FSN din 22.12.1989, publicat in monitorul oficial a precizat foarte clar ca toate structurile administratiei statului s-au reorganizat sub autoritatea Consiliului Frontului Salvarii Nationale, adica sub autoritatea lui Iliescu direct, toti ceilalti fiind doar niste „beneficiari” ai pozitiei de membri CFSN.

 5. „O rețea extinsă la nivelul întregii țări formată din oameni ca Iulian Vlad, care au avut funcții în aparatul regimului comunist, s-a constituit la nivel politic, apoi mai ales în domeniul economic, fiindcă resursele erau ușor de accesat pentru cei care cunoșteau harta benefiiciilor. Influența profesioniștilor care veneau din frigul comunist a crescut odată cu preluarea de către ei a întreprinderilor rentabile.”

  Aveti voi habar ca toc ce a insemnat „proces de privatizare” a fost supus hotararii judecatorilor de tribunale care erau delegati „pe langa registrul comertului”? Aia consfinteau prin sentintele lor spre exemplu: inregistrarea asociatiei salariatilor care participa la achizitia de actiuni; validarea operatiunilor de vanzare de actiuni „ale statului” (FPS si FPP) si mentionarea lor in registrul comertului; mentionarea in registrul comertului a noii forme de societate comerciala rezultata din privatizare si inscrierea mentiunii de privatizare in registrul comertului etc.
  Adica, incepand cu hotararile de guvern care s-au dat pentru „transformarea fostelor intreprinderi socialiste de stat” in „societati comerciale pe actiuni” si cu hotararile judecatoresti date asa cum am zis mai sus, noua nemonclatura (in fapt aceeasi, vopsita) s-a asigurat ca „totul a fost legal”, pentru ca – nu-i asa?! – justitia a stabilit ca e legal … si cum sa indrazniti voi, ceilalti, sa va indoiti ce zice justitia, mai ales acum, cand hotararea justitiei este „pilon al statului de drept” cum ne dau lectii de democratie magistrii de la ICCJ si CSM?

  Da, este un mare adevar in chestia asta: „Ignorarea deliberată a trecutului antrenează falsificarea prezentului”…. adica ce traim azi este o imesnsa MINCIUNA, un mare neadevar pe care „statul de drept” si „justitia” incearca sa ni-l justifice prin aceea ca nimic nu poate schimba „adevarul” livrat prin hotarari judecatoresti …

  Dar eu sunt optimist si va spun ca asemenea „adevararuri” au putut fi schimbate prin insasi legile acestui stat, intre 23.08.1944 si 31.12.1944 … apoi a intervenit armata rosie si ce a urmat stim cu totii.

  • Vezi tu: am face-o si acum, dar cine ne poate garanta ca nu va interveni din nou Armata Rosie? Zic sa mai asteptam un pic, poate odata cu instalarea lui Joe va fi reluata si operatiunea ”Curatarea Portavionului” si atunci sa te tii…, dar mai bine renunt la amenintarile cu Iadul pe Pamant, ca risc sa fiu cenzurat…din nou…

 6. Deschideți o fereastră nouă, tastați spotmedia.ro și căutați o seria de interviuri cu Mădălin Hodor; merită.

 7. Nu va uitati la mine cu ochii tristi si goi,
  N-am contract cu nea Nelu, asta sa stiti si voi!
  E doar ironia soartei si-un pic de nenoroc,
  Ma rog, mai e si KGB-ul, dar acesta e alt joc…

 8. Pensiile alea speciale nu se primesc pe gratis. Trebuie să minţi de spargi până crăpi! Uneori şi după!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.