G4Media.ro

Rețeaua minciunilor: Cine răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în Europa –…

Sursa Foto: Context.ro

Rețeaua minciunilor: Cine răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în Europa – investigație Context.ro

O analiză tehnică realizată în cadrul investigației Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood) arată că Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Adrian Severin și Ion Cristoiu participă la o operațiune de manipulare a informațiilor și împart o infrastructură online care amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Nu sunt singurii. Datele indică și alte site-uri care propulsează pe internet dezinformări toxice. Unele pagini sunt anonime, iar proprietarii lor sunt greu de identificat, relatează publicația Context.ro

Sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de platforme care distribuie sau susțin narațiuni pro-Kremlin, dar și alte tipuri de dezinformări. O investigație jurnalistică transfrontalieră la care Context.ro a contribuit și a cartografiat acest ecosistem.

Printre cei care participă la operațiunea de manipulare a informațiilor se află și nume sonore din România, precum Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin sau Ion Cristoiu. Au site-uri proprii sau publică materiale pe alte pagini care propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului. Paginile sunt interconectate cu alte domenii cu conținut dezinformator, după cum rezultă din investigația Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood).

Context.ro a identificat 16 site-uri de știri despre care scrie că ”sunt direct implicate în distribuirea de conținut pro-Kremlin, conspiraționiste sau de extremă dreapta”.

activenews.ro

Proprietari: Adrian Pătrușcă și-a început cariera de jurnalist în presa română post-decembristă la publicația Dreptatea, apoi a fost Redactor Șef al ziarului ZIUA, iar ulterior, timp de 10 ani, a lucrat ca senior editor și editorialist al Evenimentul Zilei și al revistei Evenimentul Istoric. Începând de la 1 iulie 2021 este Directorul Editorial al ActiveNews.

Victor Roncea și-a început cariera în presă în 1990 la publicația Glasul a Ligii Studenților din România, apoi la România liberă. A fost redactor Ultimul Cuvânt și apoi la ziarul ZIUA. Redactor șef adjunct la cotidianul Curentul, fondator al publicației ZiaristiOnline.ro și al Asociației Civic Media, publicist la EVZ și Evenimentul Istoric, Roncea este din septembrie 2020 Redactor șef ActiveNews.

Editorialiști-invitați: Ion Cristoiu, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Tiberiu Iacob (In Politics), Cora Muntean (redactor-șef Cristoiublog)

cristoiublog.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Ion Cristoiu și, pe lângă materialele sale, sunt publicate și texte ale altor autori, printre care și Adrian Severin.

cunoastelumea.ro

Proprietari: Pagina îi aparține lui Daniel Roxin, promotor al teoriilor conspirației, autor a patru cărți. A realizat mai multe filme documentare, a înființat și o asociație, toate având legătură cu noțiunea de „dac“.

cuvantul-ortodox.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre autori, în schimb cere donații pentru Asociația Cuvântul Ortodox.

fluierul.ro

Proprietari: Pagina nu afișează date despre entitatea care deține site-ul sau despre autori.

flux24.ro

Proprietari: Site deținut de fostul prezentator tv Andrei Bădin, care a fost urmărit penal pentru luare de mită, dar a fost achitat, în 2014.

Editorialiști-invitați: Site-ul preia editorialele lui Ion Cristoiu.

gandeste.org

Proprietari: Site-ul care este descris ca fiind un agregator de opinii. Domeniul îi aparține unui om de afaceri sucevean.

Editorialiști-invitați: Publică opiniile lui Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin, Ion Cristoiu.

inpolitics.ro

Proprietari: Site-ul e deținut de societatea lui Bogdan Tiberiu Iacob, autor și pe Active News.

Editorialiști-invitați: La rubrica analize sunt publicate aproape exclusiv texte ale lui SRS. Ion Cristoiu este frecvent citat în materialele publicate.

informatialibera.ro

Proprietari: Pagina nu oferă informații despre proprietari sau autori.

ioncoja.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Ion Coja, publicist și scriitor, militant politic naționalist. A fost secretar PCR al Universității din București. A fost ales senator în legislatura 1992-1996, pe listele partidului PDAR în județul Constanța.

ortodoxinfo.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre proprietar sau autori, în schimb solicită donații pentru Asociația Sfinții Mărturisitori din închisori.

r3media.ro

Proprietari: Pagina îi aparține lui Mihai Șomănescu, fost jurnalist la TVR și ProSport, fost redactor-șef la Active News.

Editorialiști-invitați: Ion Cristoiu este citat frecvent în articolele publicate pe site.

solidnews.ro

Proprietari: Site-ul este deținut de Cosmin Andrei Gușă, fiul lui Cozmin Gușă, care este și proprietarul postului de radio Gold FM.

Editorialiști-invitați: Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Severin, citat Ion Cristoiu

sroscas.ro

Proprietari: Site-ul îi aparține lui Sorin Roșca Stănescu, fost politician și jurnalist, condamnat în dosarul Rompetrol I.

stiriinternationale.ro

Proprietari: Site-ul nu oferă date despre proprietar sau autori. Textele sunt publicate în limba engleză.

stiriledeastazi.ro

Proprietari: Pagina nu conține date despre proprietar sau autori, în schimb afișează informația că site-ul este un script de revistă autonomă AI (n.r. inteligență artificială).

Citește integral pe Context.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Dupa iliescu cica.

 2. Nu i-aș citi pe ăștia nici dacă ar fi singurii ziariști din lume.

 3. N-am stiut ca opusul dezinformarii e ceea ce ne spune Sputnik si Moscova…

 4. Fiecare isi ia informatiile de unde vrea. Evident ca ar fi frumos ca fosilele sovietice enumerate mai sus sa nu mai minta pe doua ruble,dar asta e situatia.
  Mai grav este ca exista in Romania un numar mare de oameni care din lipsa de educatie ii cred si sunt convinsi ca saracia lor nu este cauzata de lipsa de instruire ci de UE cu toate „progresismele” lor cu libertatea de exprimare,de circulatie,de protest,de alegere si cu piata libera a muncii si economica. Ei sunt convinsi ca situatia lor ar fi mult mai buna daca am redeveni sclavi sovietici,cu toate ca stiu in ce hal de oprimare si saracie se afla sclavii sovietici ca belarusii si chiar si sclavii originali: cetatenii Rusiei.

 5. Protestez vehement impotriva includerii Maestrului Cristoiu pe aceasta lista neagra.
  E adevarat ca Maestrul sustine aceleasi idei ca si Putin in legatura cu razboiul din Ucraina, insa Domnia Sa a precizat de zeci de ori ca nu e putinist, adica nu primeste bani de la Putin ca sa sustina aceleasi idei ca el. A declarat chiar ca se va recunoaste ca putinist numai atunci cand i se va prezenta un document scris ca primeste bani de la Putin.

 6. Eu cred ca Maestrul Cristoiu e trecut pe lista neagra pentru ca zilnic, repet: zilnic ii categoriseste pe Presedintele Romaniei si pe sotia sa cu tot felul de porecle, unele destul de inspirate, ca „Dulapul” sau altele. A fost o vreme cand ii alatura adjective injurioase, insultatoare, dar a fost in urma cu aproape un an de zile, acum se margineste la formule ca „Ala de la Cotroceni” sau altele, care nu pot fi considerate injurii. Iar despre sotia Presedintelei, pe care o numeste „Ravasitoarea”, de asemenea asta nu e o insulta. Cer deci cu toata convingerea scoaterea Maestrului de pe lista neagra.

 7. Inca un motiv pentru care Maestrul Cristoiu e trecut pe lista neagra, cu perspectiva de a i se interzice sa mai intretina acel „Jurnal video ” zilnic: zicea ca presedintele Biden vrea sa dea lui Zelenski intreaga Delta. Chiar daca o spunea pe un ton serios, convingator, eu cred ca Domnia Sa glumea, ca e clar ca asa ceva e imposibil.
  Sau cand spunea tot pe un ton serios, chiar revoltat, ca dl. Helwig a fost chemat de CIA in SUA ca sa-l instruiasca cum sa procedeze ca sa asigure alegerea Maiei Sandu ca Presedinta a Romaniei. Domnia Sa face haz de cate ori vorbeste de Maia Sandu si de ideea de a fi aleasa ca Presedinta a Romaniei si de aceea cred ca si in legatura cu aceste ziceri glumeste, desi unii il pot lua in serios, pentru ca tonul nu e deloc glumet.

  • @ Ciobanul Bucur – Asa crezi tu? Foarte tare! Da’ stii ca maestru’ tau isi face concediile la Moscova (si nu e o gluma), nu?

 8. Este adevarat cristoiu ,gusa ,cristache ,turcescu,ciutacu (mai sint citiva) sint antiamericani si anti europeni. Zilnic ei mint,duc o campanie antiromanesca . Am auzit ca se vor duce la ambasada americana ?? oare de ce? zilnic ii injura pe americani,isi bat joc de presedintele Biden si cite si mai cite ,acum vor ajutor american….cita ipocrizie.

 9. critoiu agent rus recrutat inca din facultate.el conduce o retea din care fac parte cristache ,gusa, turcescu ,ciutacu . Misiunea lor este sa destabilizeze Romania ,sa alunge investitorii occidentali ,aducerea romaniei in sfera de influenta rusa,iesirea din nato si din uniunea europeana.

 10. Găsești răspunsul în Latrinele WoiCulesciene sau la ciutacii de la romTv, iRealitatea||TV.

 11. @ NewsReader – Bai, da’ te opresti cu obsesia ta cu rezistii si useristi? La fiecare articol o dai de gard cu obsesiile tale bolnave! Da’ poate nu ne intereseaza parerile tale.

 12. Din câte imi aduc aminte Gusa a fost mai vocal atunci cand l-au fugărit protestatarii din Piața Victoriei. Deși un război nu aduce nimic bun, cel puțin a scos la iveală gunoaiele bolșevice din România aflate in solda kkremlinului. Mai sunt mulți (Balada rusă sau Palada zis pravda, Coarnă, Monta, Fata de tractor de la Cluj, Puric, câteva fosile iliesciene, Veorica, Dracnea, plus camarila udemeristă ..) Este important să cunoască limitele toleranței poporului român nu sunt nevăzute.

 13. Părerile unora sau ale altora nu ar trebui să deranjeze atât de mult încât să se pornească o vânătoare de vrăjitoare. Dezinformările şi poziţiile extreme sunt de ambele părţi. Doar cei ce consideră că democraţia înseamnă să aibă doar ei dreptate, cred că părerile celorlalţi trebuie interzise.

 14. Aceste minti haurite au SF misiune de a transmite / intari anumite prejudecati si stereotipuri. Nu sunt ghidati de o ideologie anume, sunt foarte versatili si schimba stapanul odata la 4-5 ani…