G4Media.ro

Resturile rachetei din China scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului…

Resturile rachetei din China scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian

Un segment semnificativ din racheta chinezească reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, a anunţat agenţia spaţială a Chinei, după speculaţii intense despre locul în care ar putea cădea acest obiect de 18 tone, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

„Conform monitorizării şi analizei, la 10.24 (02.24 GMT), la 9 mai 2021, primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat în atmosferă”, a transmis într-un comunicat Biroul chinez de inginerie spaţială, furnizând coordonatele unui punct situat în Oceanul Indian, în apropiere de Maldive.

Potrivit sursei citate, mare parte din acest segment s-a dezintegrat şi a fost distrus la intrarea în atmosferă.

China a afirmat anterior că întoarcerea necontrolată a acestui segment al rachetei Long March 5B, care la 29 aprilie a plasat pe orbită primul modul al staţiei sale spaţiale, prezintă puţine riscuri.

Space-Track, care a folosit date militare americane, a confirmat de asemenea intrarea în atmosferă.


„Toţi cei care urmăresc întoarcerea #LongMarch5B pot să se relaxeze. Racheta a căzut”, a scris Space-Track pe Twitter.

Căderea acestui segment confirmă previziunile unor experţi, care au spus că există mari şanse ca el să se prăbuşească în mare deoarece planeta este acoperită de apă în proporţie de 70%.

Însă intrarea necontrolată a unui obiect de această dimensiune a stârnit îngrijorări în legătură cu potenţiale daune şi victime, în ciuda probabilităţii statistice scăzute.

În mai 2020, resturile de la o altă rachetă Long March 5B au căzut în zone rurale din Coasta de Fildeş, avariind câteva clădiri din vestul acestei ţări africane.

Citește și: 

O ploaie de resturi de la o rachetă chinezească urmează să cadă pe Pământ în următoarele zile

Sursa foto: space.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. Imaginați-vă o traiectorie ce acopera mare parte din teritoriul eurasiei. Sigur șansele de a lovi zona solidă nu ar fi fost doar de 30%, ci mult mai mult. Am avut noroc de data asta.
  Oricum este remarcabilă neglijența/indiferența chineză față de consecințele negative în domeniul spațial.

  • Da, mare noroc! Iti mai amintesti cum mureau texanii pe capete in 2003, la dezintegrarea navetei Columbia? S-a imprastiat naveta pe cateva mii de kilometri, deasupra unei regiuni locuite, deci inevitabil s-a lasat cu miliarde de morti.

   Americanii dau cu nucleara la Hiroshima, apoi il cearta pe Dughin. Americanii dau cu bucati de racheta peste mii de kilometri, dupa care il cearta pe Mao. Americanii au 400 de mii de copii in orfelinate, dar ii cearta pe toti strainii care au orfelinate. Americanii sunt perfecti, iar chinezii fac numai rele.

  • Nu lovea nimic, pt că nici acum nu a căzut, ci s-a dezintegrat

 2. Data viitoare sa le pice lor in cap-chinezilor. Astia care falsifica tot devin tot mai periculosi.

  • A cazut peste o scoala in interiorul Chinei anul trecut. Nu anunta decat lansarile de succes din aceste motive, ca vehiculele de lansare nu sunt performante si esueaza de foarte multe ori.

 3. Hai băieți, cine produce repejor la Hollywood un film catastrofa ?

 4. Cam anticlimactic… După ce un moment destul de banal – rezervoarele golite ale rachetelor cad necontrolat pe Pământ de la inventarea călătoriilor în spațiu; e drept, astea erau ceva mai mari – a fost senzaționalizat cretin pentru a ilustra Răul chinez.
  Problema reală e că presa occidentală a devenit pură propagandă, și a depășit orice limită a tembelismului și josniciei. Minciuni, exagerări și psyops.

 5. Acestea sunt accidente colaterale ale cercetarilor iar fara acestea nu ar mai fi progres. Sa nu exageram cu presupunerile.

 6. O alta stire din categoria „cum sa faci din rahat un bici”. Ce sa te astepti de la o presa isterica?

 7. O alta „victorie” a calitatii ireprosabile a produselor chinezesti, si a bunului simt al acestui popor de muci-in-ceai! Racheta Shit-Hits-Fan a fost unanim „apreciata”! Felicitari presedintelui Shithole!