G4Media.ro

Republica Moldova va instrui viitoarea generație de magistrați în România. Colaborare cu…

Republica Moldova va instrui viitoarea generație de magistrați în România. Colaborare cu DIICOT pentru sechestrarea proprietăților oligarhului Vlad Plahotniuc din România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, că viitorii magistrați din Republica Moldova ar putea fi instruții în România pentru a asigura infuzia de cadre, după finalizarea procesului de evaluare extraordinară a magistraților de care se pregătește Chișinăul pentru a-și curață sistem judiciar de magistrați corupți.

Am discutat despre posibilitatea instruirii tinerilor din Republica Moldova care au făcut studii juridice să meargă la Institutul Național al Magistraturii din România. Și noi avem un Institut al Justiției, dar el trebui restructurat pentru că avem mari semne de întrebare despre modul cum unii absolvenți și-au luat diplomele de acolo. Așadar, problema corupției începe devreme în acest domeniu”, a mai spus șefa statului de la Chișinău. 

Maia Sandu a mai precizat că în recenta vizită de la București a discutat despre formarea unor comitete mixte între organele de drept din Republica Moldova și organele de drept din România pe anumite cazuri de corupție, cu referire la cazurile mari corupție din Republica Moldova.

Știu că instituțiile noastre au făcut o adresare către DIICOT de curând pe cazul unui escroc din Republica Moldova. Dacă DIICOT acceptă, procesele pot fi făcute mult mai repede. Mă refer aici la procese de identificare și confiscare a averilor escrocilor moldoveni care ne-au părăsit”, a declarat Maia Sandu.

Referirea Maiei Sandu este despre oligarhul fugar Vlad Plahotniuc care are mai multe proprietăți și bunuri în România pe care autoritățile din Republica Moldova vor să pună sechestru.

La mijlocul lunii noiembrie, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) din Republica Moldova a sechestrat 52 de bunuri, ce ar aparține lui Vlad Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale denumit generic dosarul „frauda bancară” de un miliard de dolari.

Mai precis acestea sunt 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare.

Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul Republicii, iar alte 11 în afara țării – în Elveția (7), Franța (1) și în România (3). Valoarea acestora se ridică la 486 de milioane de lei moldovenești, circa 24 de milioane de euro.

Foto: Facebook/ Vlad Plahotniuc

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. „Republica Moldova va instrui viitoarea generație de magistrați în România” Foarte bine, magistratii nostri sunt cei mai buni in luare de spagi si NUP-uri pentru corupti. Au ce sa invete.

 2. Aoleu. Mare greseala

 3. „Mă refer aici la procese de identificare și confiscare a averilor escrocilor moldoveni care ne-au părăsit”.

  oaia sandu bate campii si manipuleaza ca de obicei. confiscarea nu se poate face decat in urma unei decizii DEFINITIVE a instantei. asa e legal si asa e corect. plahotniuc nici macar nu a fost trimis in judecata, deci, logic, nu i se poate confisca nimic.

  e vorba cel mult de SECHESTRU, care nu e sinonim cu CONFISCAREA. sechestrul inseamna ca proprietarul nu poate valorifica un bun. dar avand in vedere ca in general oligarhii nu au nimic pe numele lor, ci prin intermediul unor companii off-shore, mult succes sa puneti sechestru pe bunurile detinute de companii off-shore, dupa ce veti pierde cativa ani sa dovediti cine e imputernicitul acelui off-shore.

  stiu, mesajul asta nu va fi aprobat. dar macar il va citi necsutu, sa isi imbogateasca si el cultura generala.

  • Doamna Președinta se numește Maia Sandu pentru cine încă nu știe, după un an de la începutul mandatului său.

  • hans după cum scrie pare un blogger de-a lui Plahotniuc care cândva scria pe Publika.

   Acum este frustrat că a rămas fără nimic.

 4. Baiatul cu cei trei trandafiri pe tricou,banuiesc ca va fi repartizat la Tudorel Toader,la Iasi.Ca sa-l invete ala toate maltrapazlacurile Ciumei rosii..

 5. Cea mai tare gluma! Justitia din România este în cârdășie și apara mafioții.

 6. Ce naste din roman tot mafiot se numeste…..Alina Bica, Hosu, Iordache, Tudorel Toader, Stan Gheorge, Dragnea, Dorneanu, Mustata, Tercila, Adina Florea, Savonea, Mateescu, Fenechiu, etc.

 7. Doamne ferește! Ce să învețe de la specialii noștri, cum să devină specialiști în capturarea deplină a statului, sau ce?!

 8. Fetii mosului, asta este cea mai buna varianta pentru toata lumea. Toti sub lupa, de-adevaratelea !
  Asa s-a intamplat si inainte de 1859. Moldova si Tara Romaneasca si-au pregatit impreuna institutiile viitorului stat realizat apoi prin unificare si pentru ca putina lume stia sau intelegea ce se intampla, au intervenit mai putini sa isi dea cu presupusul.
  Posibilitatile erau mult-mult mai reduse la vremea respectiva si unionistii au lucrat cvasi-clandestin, au beneficiat de sprijin din partea unor tineri intelectuali francezi, dar vointa de a misca bolovanul din drum s-a dovedit salutara.
  Cuza, desi a promis foarte mult,nu a putut realiza tot ce isi propusese, motiv pentru care a si cazut, dar a infaptuit mai mult decat altii incepand cu 1711, iar institutiile au functionat bine cu usurinta.
  Revenind in zilele noastre, indiferent cum se alege, angajamentul unei pozitii profesionale corecte si comune conteaza mai mult decat oricare semne de intrebare puse in avans.