G4Media.ro

Republica Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA

Foto: Captură Google Maps

Republica Moldova va cumpăra gaze naturale lichefiate din SUA

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va testa luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, transmite Reuters, citată de Agerpres. Republica Moldova era aproape exclusiv dependentă de gazele din Rusia, conform contractului cu Gazprom, dar a accelerat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Energocom va cumpăra GNL de la terminalul plutitor Alexandroupolis din Grecia, în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, a informat într-un comunicat compania din Republica Moldova.

„Luni şi marţi vom achiziţiona câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze”, a afirmat Victor Binzar, directorul Energocom.

Deja compania a testat ruta de import din Grecia, cumpărând cantităţi reduse de gaze în 2023.

În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazele ruseşti. Cantitatea totală de gaze necesară anual este puţin peste trei milioane metri cubi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. putin salesman nr 1 al SUA, un lider cu viziune, genial, care stie ca rusia e prea bogata, si ajuta saracii SUA sa vanda

  2. Mai vor aia din Transnistria ca Putin sa bombardeze SUA cu arme nucleare?