G4Media.ro

Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio și…

Sursa: Ministerul Justiției din Republica Moldova

Republica Moldova interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio și televiziune

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege ce interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina, informează agenţia de presă AFP.

Potrivit acestei legi asupra „securităţii informaţiei”, este interzisă „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”.

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.

În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri – care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 – este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

În faţa acestei ofensive, Republica Moldova – ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP – afişează un sprijin hotărât pentru Kiev. Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.

Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina.

Autorităţile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chişinăului.

Sursa foto: Ministerul Justiției din Republica Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Dna Maia Sandu : RESPECT

  • in 2018 a fost adoptat noul cod al audiovizualului, prin care emisiunile de stiri, politice si militare din tari care nu ratificasera conventia europeana privind televiziunea transfrontaliera, inclusiv rusia, erau interzise, la fel ca si emisia canalelor din aceste tari. la mine in grila aparea la pervii canal sau la al jazeera, de exemplu, un carton pe care scria: post suspendat de la difuzare conform codului audiovizualului. repet, in 2018, cand tara era condusa de mult hulitul plahotniuc si de pd.

   in 2019, pas si socialistii fac alianta si formeaza guvernul cu maia sandu premier. plahotniuc fuge din tara si codul audiovizualului e suspendat, se reia emisia posturilor rusesti si programele de stiri rusesti.

   au loc alegeri parlamentare in vara anului trecut, vine pas la putere si abia anul asta, dupa aproape 12 luni, se da din nou lege, desi, repet, ea exista din 2018, votata de pd si anulata ulterior de pas si de psrm.

   sa mai zic ca tot pd si plahotniuc au obtinut tot in 2018 rezolutia adunarii generale a onu care cere retragerea trupelor ruse din transnistria, iar maia sandu acum nici nu mai vorbeste de acest subiect la onu sau la davos sau la conferinta de la munchen ca sa nu se supere rusii? nu mai zic, pentru ca sunteti in limba dupa sandu si pe toti care o critica ii considerati prorusi, pentru ca evident, totul e alb sau negru, ori prooaia sau prorus…

  • Hai mai margo ca nu stau asa lucrurile… nu mai incerca tu sa rastalmacesti faptele ca stie toata lumea ca te strofoci pe aici pentru rusi.

 2. Trebuia făcută de mult. Rusia e otravă curată.

 3. Cum? N-a aparut inca postacul Blockchain sa ne explice el cum stau lucrurile cu adevarat? Tztztztz, s-o fi terminat ziua de munca si la el…

  • Nu. El e de serviciu la ora asta. Ailalti au pauza. Rusnac orc.

 4. Au oooo. La noi antena 3 și România TV pe când vor fi interzise

 5. Perfect, agenții străinătății nu au ce căuta în Republica Moldova – ce bine este când Rusiei i se servește o porție din propriul medicament.

 6. corect spus