G4Media.ro

Republica Moldova are probleme cu aprovizionare cu gaze naturale. Compania – monopol…

Republica Moldova are probleme cu aprovizionare cu gaze naturale. Compania – monopol a cerut unor clienți să își micșoreze consumul

Moldovagaz, compania care asigură furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova, anunță că țara consumă mai multe gaze decât importă de la Gazprom, motiv pentru care a cerut de la abonați să reducă consumul.

”Începând cu luna octombrie a anului curent, au fost contractate 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de SAP „Gazprom”. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL „Moldovatransgaz”, arată compania într-o postare pe Facebook.

Cauza acestei probleme este că acordul Moldovagaz cu Gazprom a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia. Ca urmare a acestei întârzieri a semnării noului contract (care oricum are valabilitate de doar o lună), Gazprom nu ar fi avut baza legală pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

Pentru a face față deficitului de gaze, Moldovagaz a cerut consumatorilor să reducă consumul de gaze, potrivit postării citate.

Soluțiile propuse de companie:

a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.

Moldovagaz anunță că negociază cu Gazprom creșterea volumului de furnizare de gaze.

Reamintim că România și Moldova au inaugurat un gazoduct care să reducă dependența Moldovei de gazele rusești, dar pe conductă nu s-a efectuat nici un transfer de gaze dinspre România. (Foto: Gazoductul care leagă Moldova de România / sursa: Europa Libera)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nu l-aș vinde moldovenilor nici un strop de gaze , să cumpere de la progresiști .