G4Media.ro

Presa de la Kiev: Republica Moldova ar fi cerut ridicarea imunității diplomatice…

Presa de la Kiev: Republica Moldova ar fi cerut ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar ucrainean pentru implicarea în răpirea de la Chișinău a unui fost magistrat ucrainean

Republica Moldova ar fi cerut Ucraina retragerea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei la Chișinău, Serghei Smetaniuk, scrie presa ucraineană. Motivul ar fi legat de presupusa implicare a acestuia în răpirea și transportarea în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice a fostului judecător ucrainean, Mikola Ceaus, ce se ascundea la Chișinău de justiția ucraineană.

Presa ucraineană scrie că ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, a fost convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pe 9 aprilie de către secretarul de stat, Dumitru Socolan. Acesta din urmă i-a transmis diplomatului ucrainean o notă oficială, prin care a cerut ridicareaimunității diplomatice a atașatului miliar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk și cercetarea lui penală.

Imediat după incident, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu, anunța că o persoană a fost reținută deja în acest caz, fără a indica cine este aceasta. Cu toate acestea, Voicu a spus că indiferent de „statut” (al persoanei reținute – n.r.) organele de drept trebuie să intervină.

Săptămâna trecută, pe 7 aprilie, șeful diplomației de la Chișinău, Aureliu Ciocoiu a purtat o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, Dmitro Kuleba, în care au discutat inclusiv despre răpirea lui Ceaus.

Fostul magistrat ucrainean Mikola Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie din curtea blocului în care locuia în Chișinău de persoane necunoscute. Incidentul a fost filmat cu telefonul mobil de un trecutor. Ulterior, RISE Moldova și publicația Slidstvo din Ucraina au scris că răpitorii ar fi făcut parte dintre trupele speciale ucrainene, fapt negat la nivel oficial de Kiev.

MAEIE de la Chișinău a refuzat să comenteze informația apărută în presa de la Kiev despre atașatul militar ucrainean. „MAEIE se abține de la comentarii. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Respectiv, informațiile actualizate vor fi făcute publice de către organul de anchetă. Având în vedere interesul public pentru acest subiect de rezonanță, pe linia Ministerului de Externe vom emite comunicate, precizări de presă, când vom avea informații relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Foto: Fostul magistrat ucrainean Mikola Ceaus, răpit la începutul lunii aprilie de la Chișinău. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. background care lipseste: maia sandu, presedintele moldovei, a declarat recent ca autoritatile moldovene nu sunt implicate in rapire si ca la vizita de la kiev din ianuarie nu a discutat despre extradarea lui mykola ceaus.

    cu toate acestea, la conferinta de presa din ianuarie de la kiev de dupa reuniunea cu maia sandu, presedintele volodimir zelenski spune cu subiect si predicat: am discutat despre cazul fostului magistrat mykola ceaus, aflat la chisinau. puteti verifica pe youtube clipul de la conferinta de presa.

  2. daca sint destepti moldovenii sa nu se bage Sa-i lase pe ucrainieni sa0si sparga singuri capetele Oricum ii impaca rusii