G4Media.ro

Republica Moldova: Alegerile pentru parlamentarul local din UTA Găgăuzia, sub zodia absenteismului.…

Republica Moldova: Alegerile pentru parlamentarul local din UTA Găgăuzia, sub zodia absenteismului. Cum ar putea arăta majoritatea din Adunarea Populară a Găgăuziei

Alegerile de duminică din UTA Găgăuză pentru Adunarea Populară a Găgăuziei (Parlamentul local -n.r.) a desemnat 17 noi aleși locali, iar alți 18 deputați urmează a fi aleși în cel de-al doilea tur programat pe data de 3 octombrie. În 12 circumscripţii electorale niciun candidat nu a obţinut peste 50 la sută din voturi, iar în şase circumscipţii alegerile au fost invalidate din cauza prezenţei scăzute a alegătorilor la urne de sub o treime.

Prezența redusă la vot în unele circumscripții este, cel mai probabil, cauzată de faptul că pretendenții la funcția de legiuitor local nu au reușit să convingă electoratul”, a declarat pentru Radio Chișinău directorul Centrului ”Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli.

Cel mai probabil, noul Parlament local de la Comrat va avea o majoritate formată din reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor și susținătorii bașcanului, Irina Vlah.

„Parcurgem o etapă complicată. Criza pandemică a fost agravată de conflictul politic agresiv de durată, care alimentează dispoziția pesimistă în societate. În același timp, alegerile sunt întotdeauna o oportunitate de a determina începutul unei noi etape – unei etape mai bune. Adunarea Populară este un organ important al puterii democratice, care poate aduca o contribuție esențială la dezvoltarea Autonomiei. Sper că deputații următoarei legislaturi se vor concentra pe construcție și dezvoltare. Fac apel la toți locuitorii Găgăuziei să voteze oameni competenți, onești și constructivi – oameni capabili să se ridice deasupra egoismului propriu și să lucreze pentru progresul Găgăuziei, a declarat, duminică, bașcanul Irina Vlah.

Potrivit rezultatelor preliminare, 17 candidați care au învins din primul tur preliminare sunt distribuiți astfel: 10 sunt independenți, șase reprezintă Blocul comuniștilor și socialiștilor, iar unul este candidat al Partidului Acasă Construim Europa (PACE). Partidele politice nu s-au implicat în scrutinul pentru Legislativul din Găgăuzia, cu excepția Blocului comuniștilor și socialiștilor, care a avut peste 20 de candidați și a Partidului PACE cu doi concurenți, alte formațiuni politice nu și-a desemnat reprezentanți.

Adunarea Populară a Găgăuziei are 35 de deputați, aleși câte unul în 35 de circumscripții electorale uninominale. Alegeri ordinare au avut loc duminică, 19 septembrie. În competiție s-au înregistrat 124 de candidaturi, dintre care doi s-au retras. Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei se desfăşoară o dată în patru ani

Foto: Bașcanul Găgăuziei, Irna Vlah, a votat la domiciliu din cauza unui accident la un picior. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.