G4Media.ro

ReporterIS: Firme apropiate PNL câștigă pe bandă rulantă lucrările de proiectare în…

ReporterIS: Firme apropiate PNL câștigă pe bandă rulantă lucrările de proiectare în Iași / La o licitație a Direcției de Administrare a Drumurilor Iași au fost descalificate 11 din cele 12 firme participante, pentru a câștiga una din aceste societăți

Trei firme cu același sediu iau majoritatea contractelor pentru proiectări de drumuri și servicii de cadastru, anunță ReporterIS, subliniind că cele trei societăți au un numitor comun: legăturile de rudenie și afilierea la PNL Iași.

”La majoritatea licitațiilor, competitorii sunt eliminați până să se ajungă la deschiderea ofertelor financiare. Banii vin fie de la Compania Națională de Investiții (CNI), în cazul licitațiilor, ori de la Consiliile Județene sau de la Ministerul Mediului, pe capitolul Inundații.

Primarii comunelor spun, fără să-și asume public declarațiile, că nu ar avea, la bugetul local, fondurile pentru achiziții de 130.000 de lei pe proiect, dacă nu ar primi bani de la Centru, iar firmele sunt recomandate de conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași. Alți bani pe achizițiile directe din 2021 au fost fonduri europene de la AFIR, unde director este Anghel Ficu”, scrie ReporterIS.

Dragoș Ciopate administrează societatea Geo Myke. Ziarul ieșean scrie că este crescut în organizația PNL Iași și face studii de fezabilitate la drumuri comunale, cu bani distribuiți de liberalul Costel Alexe, drumuri care însă nu se vor face niciodată.

Geo Myke, firma lui Dragoș Ciopate, un apropiat al lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași și lider PNL, a câștigat 10 licitații între 2018 și 2021, opt dintre acesta având loc după ce PNL a preluat guvernarea, în 2019. Caracteristic este faptul că firmele concurente la aceste licitații au fost eliminate pe criterii tehnice, înainte de deschiderea ofertelor financiare, Geo Myke fiind singura participantă admisă, susțin ziariștii ieșeni.

Geo Myke a câștigat cinci licitații în 2021, la majoritatea firmele concurente fiind eliminate de organizatori pe parcursul procedurilor.

Reporter de Iași a documentat deja două cazuri: licitație la Direcția Județeană de Administrare Drumuri și Poduri Iași (285.000 de lei, 12 înscriși, 11 eliminați – sursa de finanțare: bugetul CJ Iași) și Primăria Șipote (394.000 de lei, 6 înscriși, 5 eliminați – sursa de finanțare: Ministerul Mediului).

Nu sunt cazuri izolate, e o practică, susțin jurnaliștii ieșeni.

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ziaristi carcotasi cei de la ReporterIS, probabil sunt platiti si ei tot de USR, ca si aia din Germania, Austria sau Elvetia! 🙂
  Nu v-au spus PNL, PSD si UDMR ca prin PNDL3 (poreclit „Anghel Saligny”) nu se poate sifona niciun leu prin firmele de partid?
  Tot in ReporterIS vad ca apare si un nou „tun” imobiliar maf!ot al familiei lui Costel Alexe:
  https://www.reporteris.ro/component/k2/item/110796-alexe-%C8%99i-a-dep%C4%83%C8%99it-maestrul-fenechiu-%C3%AEn-imobiliare-familia-%C8%99efului-cj-ridic%C4%83-72-de-vile-la-miroslava-avere-uria%C8%99%C4%83-%C3%AEn-10-ani.html

 2. Vechea clasa politica fură de rupe. Nimic nou sub soare.

 3. romanii voteaza USL

 4. Doar nu o sa dam ciolanul la alții.

 5. Al dreacú astia de la USR. Numai nenorociri fac. USR 0%, PNL 100%, PSD 1000%, UDMR – nu conteaza ca oricum intra in guvern.

  Vorba aia am gasit la peneleu, pesedeu, udemereu si combinatii de astia 3.

  • Ii doare-n pl pe eugen, s, p, si co. Pentru ei iubirea de partid depaseste limitele rationalului…

 6. Mai copii, asta nu-i stire! Asta era de la sine-nteles!

 7. Mafioti pe fata
  Au facut legile in asa fel incat sa ne fure banii de la buget fara sa fie arestati
  Si noi sclavii muncim ca sa platim impozite la buget adica pentru ei