G4Media.ro

Replica magistraților pentru Predoiu care a spus că i-ar întreba câte dosare…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Replica magistraților pentru Predoiu care a spus că i-ar întreba câte dosare soluționează când participă la conferințe sau scriu comunicate de presă: ”Jignește fără niciun fel de temei un întreg corp profesional”

Trei asociaţii ale magistraţilor susţin că ministrul Justiţiei are o mentalitate „desuetă” şi a jignit un întreg corp profesional, prin afirmaţiile făcute recent de Cătălin Predoiu în cadrul unui interviu.

Într-un comunicat remis vineri, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îl critică pe Cătălin Predoiu în legătură cu afirmaţiile acestuia din cuprinsul unui interviu acordat portalului juridice.ro: „Aş întreba pe fiecare magistrat care participă la conferinţe, ţine cursuri, dă interviuri, emite comunicate, câte dosare a soluţionat în ziua respectivă sau când recuperează acel timp pentru munca pe dosare concrete de justiţie”.

În opinia celor trei asociaţii, prin această declaraţie ministrul Justiţiei desconsideră dreptul magistraţilor la asociere, dar şi dreptul judecătorilor şi procurorilor la formare profesională continuă, „jignind fără niciun fel de temei un întreg corp profesional şi pe reprezentanţii acestuia în cadrul asociaţiilor profesionale”.

Cele trei asociaţii citează mai multe articole din Avizul Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, care confirmă rolul asociaţiilor de judecători în sprijinirea independenţei judiciare.

„Primul obiectiv al asociaţiei de judecători – cel de a asigura şi de a apăra independenţa sistemului judiciar – include, printre altele, apărarea judecătorilor şi a sistemului judiciar în faţa oricăror încălcări ale independenţei, solicitarea resurselor necesare şi a condiţiilor de muncă satisfăcătoare, încercarea de a obţine o remuneraţie adecvată şi securitate socială, respingerea criticilor şi a atacurilor injuste îndreptate împotriva sistemului judiciar şi a judecătorilor, precum şi stabilirea, promovarea şi implementarea unor standarde etice şi asigurarea nediscriminării şi a echilibrului de gen (…) Prin urmare, statele membre ar trebui să ofere un cadru care să permită judecătorilor să-şi exercite liber dreptul de a se asocia şi în interiorul căruia asociaţiile de judecători să poată lucra eficient pentru realizarea obiectivelor lor”, afirmă sursa citată.

De asemenea, politicienii nu ar trebui să încerce să influenţeze judecătorii sau asociaţiile acestora pentru a sprijini interesele partidelor politice, prin ameninţări, acuzaţii nejustificate sau campanii media, prin asigurarea unor promovări profesionale sau beneficii pentru conducerea sau membrii asociaţiei sau prin orice alte mijloace.

„O astfel de mentalitate desuetă (cum o califică însuşi emitentul declaraţiilor) este specifică unor perioade pe care le credeam demult apuse, nu poate fi acceptată şi confirmă întru totul refuzul exprimat de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie de a purta orice fel de discuţii cu un om politic cu care nu împărtăşesc niciun fel de valori comune. Toată activitatea asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor este benevolă, neremunerată, realizată exclusiv în afara sarcinilor de serviciu, prin eforturi imense”, spun asociaţiile magistraţilor.

Conform acestora, prin asemenea demersuri au fost obţinute dezlegări ale unor probleme esenţiale ale sistemului judiciar, prin hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, avizele Comisiei de la Veneţia, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, precum şi rapoartele GRECO, esenţiale pentru statul de drept în România, dar pe care ministrul Justiţiei refuză să le ia în considerare.

„De asemenea, o parte dintre magistraţii care au luptat în ultimii ani pentru independenţa justiţiei şi principiile statului de drept s-au trezit cercetaţi disciplinar şi chiar propuşi pentru suspendare din funcţie de Inspecţia Judiciară pentru presupuse convorbiri private sau, după caz, comunicate ori interviuri publice, ceea ce face ca atitudinea actualului ministru al justiţiei să ridice şi mai mult nivelul de îngrijorare cu privire la modul in care se va putea asigura în viitor respectarea regulilor minimale ale unui stat democratic cu privire la exercitarea activă a intereselor profesionale în cadrul asociaţiilor, astfel cum este susţinută de rapoartele Comisiei Europene şi de hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului”, consideră cele trei asociaţii.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Ca predoiu e un corupt asta o știm de mult. Însă nu cu oameni ca parlog si lancranjan se poate face curățenie in justitia romana. Parlog si lancranjan au hibe si sunt foarte vulnerabili. Dovada ca predoiu i a atacat unde erau vulnerabili. Păi bai lancranjan tu n ai fost capabilă să iei nici examene de promovare nici macar un interviu ptr dna. Ai intrat în dna pe pile sub pretextul că soluționeze dosarul dragnea teldrum pe care n ai fost capabilă să l rezolvi nici acum dupa 5 ani de stat cu cursul pe el.

  • Ești PSDist. Pîrlog și Lăncrănjan sunt ultimii magistrați cinstiți. Pe restul i-ați cumpărat, sau intimidat, prin pensii speciale respectiv IJ.

  • Parlog si lancranjan cinstiti. Hai … pa. De conturi fictive, spătar o scăpați de urmărire penală etc oricum rusine

  • Dacă luăm în considerație condamnările suferite de infractorii din politică, din afaceri, din alte domenii, putem spune că judecătorii se împart în trei mari categorii; judecători cinstiți, judecători corupți, judecători incompetenți.

   În ce categorie se regăsește fiecare, doar ei știu, atunci când se uită dimineața în oglindă…Dacă au conștiință !

  • Ma repet si tot am sa repet,judecatorii sunt principali vinovati ,ptr. situatia dezastruasa in care se afla tara.

  • Chiar ca-s speciali. Se ofilesc repede. In schimb sunt pe faza.

 2. Parlog si lancranjan cinstiti. Hai … pa. De conturi fictive, spagari scăpați de urmărire penală etc oricum rusine.

 3. lasati bai suparatilor ca va vin pensiile si salariile nesimtite si luna asta si va trece repede jignirea!

 4. În opinia tov. Predoiu magistrații sunt doar sclavi pe plantație? Se poate implementa normarea muncii sau e bine așa cu o medie de peste 1 000 de dosare anual ?

  • Intreb si eu ; daca sint nemultumit de activitatea unui politist , procuror , judecator , ….. de ce nu am posibilitatea sa nu ii platesc salariul ?
   Functionarii publici au salariul sub forma de abonament la rodul muncii celor care produc valoare adaugata ?! Vreau nu vreau trebuyie sa ii platesc ?! Sint mul.tumit sau nu de activitatea lor , trebuie sa ii platesc ?! De ce nu raspund procurorii si judecatorii pentru greselile lor profesionale in fata cetateanului ? Ia mai duceti-va-ti in guritele mamelor voastre de tilhari si mincinosi .

  • hadrian dacă găsești o țară unde se poate ce scrii tu p-aci să mă anunți că vin și eu! Dacă ești așa nemulțumit ai și posibilitatea să continui căutările!

 5. vegheaza PRESEDINTELE TRADATOR , avem „incredere” in justitie si statul de drept

  • Da bai lampa, e tradator ca nu s-a facut pres in fata usericilor.
   V-a tras o zmetie de nu o sa va mai reveniti niciodata.
   Voi credeati ca merge cu santajul la infinit?

 6. Dar procurorii nu jignesc nici un corp profesional cand se pensioneaza la 48 de ani si incaseaza pensii nesimtite?

 7. Corpul acesta ,,profesional ” ne jigneste pe noi , platitorii de taxe si impozite si se pune singur intr-o postura rusinoasa prin faptul ca acopera si se face ca nu vede ilegalitatile din sistemul public bugetar .
  Colcaie institutiile statului de ilegalitati si politistii , procurorii si judecatorii freaca menta pe beneficii imense si pensionari la 45 de ani . Nu aveti respectul meu . Sinteti o rusine pentru toti cei de linga voi . Va ascundeti toate actiunile voastre ilegale si imorale in spatele inamovibilitatii . Inamovibil este numai Iisus Hristos . Omul trebuie sa fie responsabil si sa dea socoteala pentru actiunile si inactiunile sale . Indiferent de rangul social . Restul e vorbarie goala de jurist grobian .

 8. Replica sa dea scursurile astea pe banii lor nu pe banii celor ce trudesc sa le plateasca beneficii imense ca sa mimeze munca pina la 45 de ani .

 9. Îmi place mecla aleasă în poză pt ticălosul de predoiu.

 10. Opriți corupția din magistratură, altfel vom rămâne o țară subdezvoltată inca 100 de ani

 11. Cum se mai fac ei scut unii pentru altii, cum isi mai apara privilegiile. Justitia este singurul domeniu care nu s-a modernizat deloc. Din cauza faptului ca procurorii n-au cercetat si judecatorii n-au hotarat tara merge din rau in rau.

 12. O slugă fidelă, a corupției !

 13. Cit tupeu au acesti judecatori ? Dam salarii babane ca judecatori sa nu lucreze . Se supara cind sunt intrebati cum justifica salariile .