G4Media.ro

Replică dură a ziarului german Bild pentru președintele Chinei: Dacă laboratoarele voastre…

Replică dură a ziarului german Bild pentru președintele Chinei: Dacă laboratoarele voastre ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus/ Puterea ta se prăbușește, China este țara care a infectat lumea, asta este moștenirea ta politică

Redactorul șef al ziarului german Bild i-a dat o replică dură președintelui Chinei, după ce liderul comunist a criticat publicația pentru că jurnaliștii s-au întrebat în analizele lor dacă nu cumva țara de unde a pornit coronavirusul ar trebui să plătească despăgubiri pentru criza provocată:

”Dacă laboratoarele voastre ar fi la fel de sigure ca închisorile politice, n-ar mai fi existat coronavirus”, a fost una dintre replicile redactorului șef al ziarului Bild.

Șeful editorial al uneia dintre cele mai importante publicații din Germania și Europa i-a reproșat președintelui comunist că a fost ”prea mândru și prea naționalist pentru a spune adevărul” despre coronavirus, pentru că adevărul i se părea ”o rușine națională”.

”Închideți toate ziarele și siteurile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac”, a fost o altă replică a jurnalistului german.

Redactorul șef al ziarului Bild își încheie scrisoarea deschisă adresată președintelui chinez, printr-o replică extrem de dură, care prevestește prăbușirea regimului Xi Jinping:

”Puterea ta se prăbușește. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariția coronavirus, China era cunoscută drept o țară care supraveghează. Acum, China este cunoscută  ca țara care supraveghează și care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moștenirea ta politică.

Scrisoarea integrală publicată de redactorul șef al ziarului german Bild

”Dragă președinte Xi Jinping,

Ambasada ta la Berlin mi s-a adresat printr-o scrisoare deschisă pentru că ne-am întrebat în ziarul nostru, Bild, dacă China trebuie să plătească pentru dezastrul economic pe care coronavirusul l-a produs în lume.

Permiteți-mi să răspund:

1.  Conduceți prin control. Nu ai fi președinte fără control. Monitorizezi totul, fiecare cetățean, dar refuzi să monitorizezi piețele umede, bolnave, din țara ta.

Închideți toate ziarele și siteurile critice la regulile voastre, dar nu și tarabele unde se vinde supa de liliac. Nu numai că îți supraveghezi populația, dar o pui și în pericol și, odată cu ea și restul lumii.

2. Controlul este o negare a libertății. Iar o națiune care nu este liberă, nu este creativă. O națiune care nu este inovativă nu inventează nimic. De aceea ți-ai transformat țara în campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală.

China se îmbogățește cu invențiile altora, în loc să aibă propriile invenții. Motivul pentru care China nu inovează și inventează este că tu nu îi lași pe tinerii din țara ta să gândească liber. Cel mai răsunător export din China (pe care nimeni nu voia să îl primească, dar care a făcut înconjurul lumii) este Coronavirusul.

3. Tu, guvernul tău și oamenii tăi de știință trebuia să știți de mult că virusul Corona este extrem de infecțios, dar, în schimb, ați lăsat lumea în beznă în această privință. Experții tăi de top nu au răspuns când cercetători occidentali au cerut să știe ce se întâmplă în Wuhan. Erai prea mândru și prea naționalist pentru a spune adevărul, pe care îl percepeai ca pe o rușine națională.

4. Ziarul “Washington Post” a scris că laboratoarele tale din Wuhan au cercetat coronavirusul în lilieci, dar fără să mențină cele mai înalte standarde de siguranță. De ce nu sunt laboratoarele tale toxice la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici?

Ai vrea să explici asta văduvelor, fiicelor, fiilor, soților, părinților victimelor coronavirusului din toată lumea?

5. În țara ta, cetățenii șoptesc despre tine. Puterea ta se prăbușește. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de apariția coronavirus, China era cunoscută drept o țară care supraveghează. Acum, China este cunoscută  ca țara care supraveghează și care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moștenirea ta politică.

Ambasada ta îmi spune că eu nu trăiesc după “prietenia tradițională a cetățenilor noștri”. Cred că tu consideri o mare “prietenie” atunci când trimiți, în mod generos, măști în toată lumea. Aceasta nu este prietenie, aș numi-o imperialism ascuns în spatele unui zâmbet – un cal troian.

Plănuiești să consolidezi China printr-o boală pe care ai exportat-o. Nu vei reuși. Mai devreme sau mai târziu, Coronavirus va fi sfârșitul tău politic.

Cu stimă,

Julian Reichelt”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

92 comentarii

 1. Bild un probanail va fi cumparat de China de aia spumele astea., oricum ar fi China a mai cumparat juma de UE dupa gripa asta.

  • si pe tine desigur

  • foarte bine ca acest regim criminal chinez cumpara cat mai multe fabrici, terenuri sau chiar tari intregi. Toate vor fi confiscate si folosite pentru plata daunelor familiilor indoliate.. o marunte compensatie avand in vedere ca pe zecile de mii de morti nu-i mai readuce nimeni la viata

  • foarte bine ca acest regim criminal chinez cumpara cat mai multe fabrici, terenuri sau chiar tari intregi. Toate vor fi confiscate si folosite pentru plata daunelor familiilor indoliate.. o marunte compensatie avand in vedere ca pe zecile de mii de morti nu-i mai readuce nimeni la viata…

  • Oamenii fricoși care se închină in fața răului și nu încearcă să lupte împotriva dictaturii, de tăvălugul lui vor pieri.

  • @ metro2033 Ce le place la capitaliști sistemul asupritor! Ar confisca tot, ar da cu bomba atomica!Ar nimici totul!

  • Neplacut pentru tine si pentru aia care te platesc e ca tovarasii tai n-o sa mai cumpere firme in Europa pentru multa vreme. 5G e deja gata pentru toata Euopa si US.
   Chiar si daca ar vrea sa cumpere fabrici din Europa, n-ar folosi la nimic pentru ca avantajul lor e forta de munca aproape gratuita din China si energia gratis pe care o folosesc acolo. O uzina chiezeasca in Europa ar produce la costuri similare cu cele europene. Le cumpara pentur a fura know-how, dar nici asta n-o sa mai mearga.
   China a fost la apogeu pana in decembrie 2019, de atunci se duce la vale si o sa se duca cel putin 20 de ani de acum incolo.
   Brevetati si democratia, daca tot sunteti asa de buni la brevete. Brevetati drepturile omului cand aveti vreme.

  • @Vali stai liniștit le-au cumpărat deja, mai sunt câteva firmituri la vânzare, nu sunt interesați. Spre nenorocul tău sponsorii mei, ma plătesc destul de bine, nu ma plâng. Sper sa nu ai coșmaruri prea mari din cauza asta.

  • @Julian Reichelt

 2. Respect Julian Reichelt, chapeau bas!
  O atitudine exemplară care ar trebui urmată de toți liderii lumii libere.
  Comunismul este o boală mortală care trebuie eradicată.

  • Cam la obiect, mama ei de corectitudine politica. S-a dus dracului … 😈

  • Din pacate, mesajul lui herr Reichelt nu va ajunge la urechile clapauge ale lui Xi Jinping:
   1) Xi nu stie germana si, oricum, nu are timp sa citeasca presa straina, fiind prea ocupat sa citeasca rapoartele despre comportamentele supusilor sai chinezi si sa-i pedepseasca exemplar pe cei ce se fac „vinovati” pentru tradarea raiului comunist;
   2) Nici un agent chinez , insarcinat cu iventarierea presei straine nu va indrazni sa-l informeze pe marele sef, cu asemenea stiri ce denota lipsa de respect fata de serenisimul conducator. Motivul este bine justificat: cine ia la cunostinta despre acte dusmanoase la adresa maretului si mullt iubitului conducator si nu le respinge cu toata fiinta lui, este demn de cea mai aspra pedeapsa, de care nu va scapa oriunde s-ar ascunde
   Replica redactorului sef de la Bild va fi oricum cunoscuta in China…

 3. Fuck China!

  • Ai uitat de restul comuniștilor, rușii, apoi ai uitat de toti prtintisorii petrolului și de toti liderii lumii libere care se bagă în pat cu ei. Până la urmă ai uitat ce este esențial: fuck everybody, noi suntem plaga…

  • @Miki bine spus!

 4. Bravo Bild! Aceasta scrisoare, care reprezinta o palma data „ciumei rosii”, trebuie publicata de toata mas media, ca intreaga lume sa cunoasca adevarata fata si pericolul ce ne pandeste din partea Chinei. Adevarul tot va iesi la suprafata, dar ma tem ca va fi prea tarziu pentru noi…

  • Da. Aceasta scrisoare trebuie inramata langa cea in care au cerut despagubiri mancatorilor de carne de porc pentru gripa A H1N1. Mancatori de rahat…

 5. bine spus dar pina ce sunt doar vorbe goale, Germaniei ii place traditional sa faca business cu asa regime, acelasi nord-stream2 este un exemplu clar de sponsorizare a dusmanilor Europei

  • Nu-s „vorbe goale”, este parerea lui si pozitia ziarului pe care il conduce.
   Nu este neaparat si pozitia Germaniei, el nu a vorbit ca reprezentant al diplomatiei nemtesti si nici nu poate fi asociat cu deciziile de afaceri pe care le ia guvernul lor.

  • Bucur,
   Asta e o paralela f. buna.
   Regimul la care te referi e a lui Putin (same shit, no difference). Nord-Stream1-2 (export de gas, conducte submarine uriase) a fost un rezultat a unei intelegeri dintre Putin si cancelar Gerhard Fritz Kurt Schröder. Ultimul mentionat are un post in consiliul de administratie a Gazprom. Desi EU a votat impotriva proiectelor, ei au mers mai departe. Asta face ca EU sa fie mai dependenta de Rusia in ce priveste energia…
   Schröder ar trebui sa fie arestat, el a tradat Europa (EU) in privinta asta.
   Hristos a inviat

 6. Cat adevăr!!!! Respect acestui jurnalist și acestui ziar!!!

 7. Eu am tot postat link-uri ale site-urilor in care oameni din lumea libera pun intrebari esentiale chinei (intentionat cu initiala mica), in special partidului criminal chinez care se derobeaza de orice responsabilitate, tiparind bani si umpland conturile diversilor capi cumparabili pentru a aplana atacurile la adresa membrilor si a sefului lor, fost porcar cu ambitii galactice.
  Comunistii de romani, aia puturosi si incapabili, armata de sclavi, sustinuti de 50-cent army, o armata de 20 milioane trolli chinezosi raspanditi pe tot internetul, tot dau cu batul in americani ca asta i-a invatat tatucul idiot cu biciul in mana. Cand partidul satanist comunist face un rahat mare, vinovatul de serviciu sunt americanii!
  Hristos a inviat!

 8. S-a găsit sa comenteze natia care a distrus lumea si economia globala de 2 ori in ultima sută de ani. Ca sa nu mai spunem de plata daunelor. Au pus sa le fie șterse după ce au revenit pe cai mari

  • esti in eroare, si azi Germania plateste daune pt ce au facut in al doilea razboi mondial. Problemele sunt orgoliile conducatorilor si dorinta de suprametie. sa auzim de bine!

  • Vezi ca nu comenteaza natia, ci doar un om, care reprezinta un ziar, nu o tara.
   Si indiferent ce face tara lui, omul asta are dreptate.

 9. Cam penibil articol pentru un redactor sef, fie el si de la un ziar “usor” cum este Bild.

  Trecand peste tonul agresiv bazat pe speculatii este si in eroare la singurul lucru care este usor de demonstrat. China este cea mai inovatoare tara daca iei in calcul numarul de brevete si patente integistrate international anul trecut. E primul an in care i-au depasit pe americani.

  Prejudecati si teorii ale conspiratiei peste tot. Prea mult youtube pentru orice individ cu inteligenta limitata

  • @Tudor, chiar si cu acele brevete, chinezii sunt recunoscuti pentru numeroasele lor tentative de a reinventa roata. Acele brevete au contributie minima la progresul tehnologiei, in mare parte sunt noi abordari ale unor principii vechi, creativitate aproape zero.
   Au inovat pe bune in criptografie, punand la punct noi algoritmi de criptare (SM4,SM9,ZUC etc), cel mai probabil acei algoritmi fiind dedicati serviciilor de informatii de stat.

  • @George Acum luam doar ce ne convine? Brevetele noastre sunt adevărate și alea sunt de umutura!

  • Ha ha ha o noua statistica a chinezilor – mai curand propaganda – la fel ca si numarul cazurilor de corona virus (revizuite in crestere dupa cifrele ridicole avansate anterior). Au mai multe brevete decat americanii (nimeni nu a verificat aceste brevete – imensa majoritate fiind brevete din alte tari inregistrate drept originale in China). Furtul proprietatii intelectuale e regula in China – fapt dovedit in numeroase cazuri. Cat despre inteligenta limitata si aceasta poate fi usor dovedita de ceea ce scrie un individ si la acest capitol ai iesit castigator clar (e extrem de limitata inteligenta ta cand sustii astfel de aberatii ale propagandei chineze).
   Bravo Bild! Pariez ca vom vedea tot mai multe astfel de luari de pozitie deoarece lumea s-a cam saturat de „ciuma galbena” – covi-Xi

  • @Tudor,
   Esti in eroare. Una e sa ai N cereri inregistrate pentru brevete si cu totul altceva e sa ai N brevete acordate. Fiindca e o diferenta…
   Apoi, haideti sa o luam si altfel: China are o populatie de aproape 4 ori mai mare decat SUA. Deci, desi nu e acesta cel mai relevant indicator, care este raportul dintre numarul locuitorilor si al brevetelor din cele doua tari? Asta spune, totusi, ceva despre creativitatea unui popor.
   Acum 3-4 ani, Nastase enspe case, facea mare valva pe blogul sau cum ca „poporul frate chinez a ajuns pe locul 1 in lume” , la productia anuala de bunuri, neglijand cu buna stiinta ca PIB-ul/Locuitor al chinei o situa pe locul 106 in lume. Pentru Nastase si ai sai psd-isti conta doar ca cei 1 miliard, 350 de milioane au reusit sa produca mai mult orez si chinzerii…
   De ce China a ramas in stadiul de tara in curs de dezvoltare atatia ani la rand pana ce americanii si japonezii s-au decis sa investeasca masiv in China, mai ales, dupa ce Xiao a decretat China „o tara cu 2 sisteme economice”? Pana atunci inchinau ode lui Mao fiindca le-a asigurat bolul de orez in fiecare zi. Cate dintre cererile de brevete ale chinezilor sunt, de fapt, brevete americane, japoneze, etc piratate?

 10. Frica si lasitatea sa dispara. Sa se uneasca toti si sa-i izoleze pe nemericii mincinosi si cruzi.

 11. daca nu mincau milioane de serpi,ciini ,lilieci…si multe animale nestiute,toata planeta isi vedea ce treaba acum.

 12. Piețe umede (wet markets)? Pe bune? Aveti nevoie de jurnaliști cu un nivel mai bun al englezei. Printre cititorii voștri sunt oameni care au trăit în Asia și au fost in piețe umede, dar asta doar pentru că era sezonul umed (ploios).

  • Nu este cea mai buna traducere. In romana avem „carmangerie” si „macelarie” dar pietele la care se face referire nu se pot califica pentru a fi numite astfel. Care ar fi cea mai potrivita traducere a „wet market”?

  • Florin
   Ai patruns esentialul.
   Restul e de doi bani, zici?

 13. L-a facut KO pe Winnie_the_pooh cu acest articol.
  Problema este ca, dupa un secol de umilinta si viata in mizerie la limita subzistentei, multi chinezi chiar isi doresc sa detroneze SUA si sa fie vazuti ca stapanii lumii iar Xi este singurul lider care le poate aduce aceasta recompensa. Mai este si incertitudinea ca China va reusi sa se mentina odata intrata in randul tarilor dezvoltate deci au nevoie sa-si asigure pozitia castigand un nivel de control asupra restului lumii.
  A-l demite pe Xi este echivalent cu a renunta la planul de dominatie mondiala adica a nu reusi sa se impuna, ambele lucruri sunt spre binele omenirii dar sunt sanse mici sa se intample astfel.

 14. Bucataria asta chinezeasca , foarte stranie pentru europeni si in general pentru locuitorii ne -asiatici, este un rezultat al foamet endemice si specificitatii zonei .

  Va persista in continuare si va fi in viitor o sursa de noi virusuri care de care mai ciudati. China ( fara Hong Kong si Taiwan), in scopul limitari oricaror boli infectioase mai are mult de facut pentru a intra in clubul tarilor a caror conduita este rationala si spre binele omenirii

 15. „Virus chinezesc”, sa plătească, dacă se dovedește lucrul asta și chiar a vrut să-i nimicească pe dușmani, desi nu avea nici un interes. Sa speram ca o sa fie o ancheta „imparțiala”, poate cu ocazia asta se găsesc și armele de distrugere în masa din Irak. Dar oare nemții cât au plătit pentru nazismul și crimele pe care le-au făcut? Le tremura chiloții păpușarilor și sunt oripilați de faptul ca sistemul democratic suferă cel mai mare fail și nu suporta idea ca alții poate s-au descurcat mai bine. Se lauda acum ca vor face, vor drege, vor muta producția din China, vor boicota. Hai sa o vedem și pe asta.

 16. UE China, UE Rusia si UE PSD !
  Comunismul trebuie calcat in picioare si distrus.
  Traiasca democratia si libertatea !

  • Comunismul este moarte. Comunismul a omorat in lume mai multi oameni decat catastrofele naturale. Au omorat doar in sec. XX peste 160 milioane de oameni, n-au inventat si produs nimic pentru binele omenirii pentru ca si-au ucis cu sange rece pe cei mai destepti semeni. Prostul este rau sau dupa o zicala veche „zace dracul in cooorul prostului”.
   Bravo redactorului de la Bild, are „Balls” nu sta in genunchi in fata unor galbejiti nerusinati si ucigasi. Studiati cate lagare ale mortii au in tara, cate zone rosii in care alearga dubele mortii si recolteaza organe umane pe viu dupa care ingroapa si ard cadavrele.
   Acum trimit 20 milioane de troli pe tot internetul ca sa contraatace lumea care ii arata pe CHINEZI VINOVATI DE MOARTEA TUTUROR CELOR RAPUSI DE SARS-COV-2.

 17. Uite! Un neamt curajos! Ce raritate zilele astea!

  Hai UE, ia toate fabricile inapoi din China. Costa mai mult, dar nu esti la mana comunistilor. Hai sa ne debarasam de chinezarii.

  • Subscriu !

  • Nemtii sunt oricum indignati, in special aceia din IT din mediul privat, din cauza ca sunt obligati de guvernul lor sa colaboreze cu companii din China. Acest lucru se intampla de cel putin 5 ani, cel mai probabil la initiativa Angelei Merkel.

 18. La fel de vinovati ca si China sunt politicienii cu conceptii globaliste care conduc aceasta lume, care au refuzat de la inceput ideea inchiderii granitelor, desi era singura metoda care ar fi oprit virusul. China trebuia imediat izolata, dar nimeni nu a vrut, inclusiv OMS-ul. Si dupa ce a aparut focarul din Italia comisarii europeni dadeau indicatii ca nu cumva sa inchida cineva granitele, ca asta contravine ”tratatelor” UE. Vedem acum rezultatul.

 19. Oricata bunastare materiala ar crea o dictatura ea nu poate cumpara nevoia profunda de libertate si bunavointa oamenilor.

  Libertatea si demnitatea umana sunt cele mai importante valori pentru a-ti exercita dreptul de a cauta fericirea.

 20. Fix-pix.Germania face afaceri de 80 mld euro/anual cu China!E ca si cum Hotnews s-ar ratoi la francezi!

  • Articolul e pentru aia care citesc tabloide, cum e Bild. Pentru creduli, care cred ca tot ce zboară se mananca. Dacă te uiți în comenturi și la noi lumea mai mult e pe Cancan.

  • Germania, Finlanda si Irlanda sunt singurele pe plus la balantabci China si de aia nu au stare de urgenta. Restul sunt pe minus rau de tot. Cele 3 nu joaca aceeasi piesa ca restul: Usa -150 miliarde, Olanda -70 etc. Think about it.

 21. Dacă se adaugă și Germania grupului de tari care s-a poziționat clar impotriva Chinei (Japonia, SUA, GBR și Franța), nu-i vad bine pe galbejii.

  • Nici eu , o intreaga omenire ii acuza. Este un fundal o baza de unde vor porni negocieri multiple . Sa vedem ce alege China ? Oricum ar fi nu vor scapa nepedepsiti .

  • Urmeaza factura are mii de pagini . Tot ce au furat trebuie restituit .

 22. Propun asa nu mai foloseasca nici un produs care are orice componenta produsa in China acest mare jurnalist, sa stopeze oprimarea oamenilor in China!

  Asta e ca talibanii, striga ca tehnologia e diavolul, dar folosesc telefoane mobile, laptopuri si asa mai departe.

  De la ei a inceput, ei sunt de vina, dar telefonul care il foloseste are piese din China, arunca telefon, laptop, televizor, nu mai folosi produse de regimul care comite atrocitati, poti madaluta? Dai din gura sa nu dormi.

  Momentan suntem dependenti de ei, cu virusul ce sa zic, sa aiba mai mare grija sa il pastreze la ei, nu sa ii lase pe Chinezi sa faca ce vor ei, intre timp sa continue sa aduca in Europa produse ieftine, n-am de gand sa fiu fortat sa cumpar iPhone de 10 ori pretul, ca imi zice Bild.

  • Momentan!? Zi pentru vreo 30-40 de ani. Poate următoarea generație dacă se schimba multe, dar nu cred.
   https://asiatimes.com/2020/04/us-china-decoupling-a-reality-check/

  • @George, este imposibil sa se reunte deodata la produsele fabricate in China.
   Ceea ce se poate face este sa fie boicotate acele brand-uri 100% chinezesti care oricum s-au folosit de know-how copiat de la marcile occidentale pentru a-si lansa produsele.
   Lista este foarte lunga, poate incepe cu Lenovo (atentie, smartphone-urile Motorola produse in prezent sunt tot Lenovo), Gree, Xiaomi, Haier, Midea etc.
   De evitat si marcile inregistrate la noi in tara dar controlate de China: Heinner, Allview
   De evitat platformele online in care China isi face propaganda: TikTok, 9gag ( 9gag a fost inital o platforma realizata in colaborare de artisti din SUA si Hong Kong, dar odata cu intarirea controlului chinez asupra Hong Kong, 9gag si-a schimbat politica si a trecut la mesaje puternic pro-China si anti-USA)

  • @@George, propun sa așteptăm pana se muta producția în alta parte a globului, eventual în spațiu. Dar pana atunci, sigur o sa se gaseasca o soluție și pentru tine, ca sa fi mulțumit. Laptop Lenovo proiectat în Germania. Gree cu piese testate în Italia. Stai liniștit, o sa cumperi doar proiectate în Europa. Apropo, dacă ai mașina, sa nu zici ca aia renumitele cauciucuri iatalienesti, furnizor și în F1. Vezi cine e ownerul sau te gândești sa le boicotezi? Mai vezi activele chineze prin Europa, care a fost cumpărată la bucata. Renumita marca auto din Scandinavia, cea mai sigura din lume. Nu vreau sa continui, sa nu intri în depresie.

  • @Flav, Stiam de Volvo dar nu stiam de Pirelli si ChemChina.
   In orice caz, ce procent din profitul Lenovo ajunge la germani pentru design si pentru cat timp vor mai face chinezii research acolo? Din experienta ARM(UK) cu HiSilicon(China) as zice ca va ramane un parteneriat de scurta durata din care chinezii extrag tot know-how-ul disponibil in acest moment apoi merg pe solutii in-house.

 23. Nu veau sa fiu partinitor. Detest comunismul chinez si de oricare natura.
  Dar,… BILD-Zeitung este, ca sa citez un numar mare de comentatori (jurnalisti, intelectuali de marca, experti media, politicieni etc.):
  ”Un produs jurnalistic de instigare, haituire si dezinformare..” Este un produs al unei categorii de media cu o mare putere de influentare si cu relatii in diverse structuri politice care se adreseaza unui segment din societatea germana cu un nivel scazut intelectual. Nivelul scazut intelectual este al cititorilor, nu al redactorilor si al conducerii publicatiei, dau posibilatea cititorilor sa se identifice cu cei fac ziarul, si care sunt puternici si cu relatii mari.
  Cateva titluri mai vechi sau mai noi edifica cele spuse.
  ”Nu-milardelor de EUR hraparetilor de greci”; ”Gradinitele elimina carnea de porc din meniul copiilor” (aluzie discriminatorie la adresa copiilor de musulmani); ”Pensiile batranilor nu se vor mai plati” etc. Sunt zeci de asemea titluri.
  Este pur si simplu o atatare a unor categorii impotriva altor categorii din societatea germana. Exista o bibliografie bogata a criticilor aceste publicatii.
  PS
  La un tiraj de peste 2 milioane este evident ca anumiti politicieni dau interviuri acestui tabloid, sau la comanda lor publica asemenea scrisori.

 24. Bun articolul, dar atâta timp cât nu generează o atitudine publica a politicului este ca lătratul câinelui la urs. Pana nu se iau măsuri concrete, ca Japonia care subvenționează mutarea producției din zChina înapoi sau in alte tari asiatice cu tradiții democratice, nu se va obține nimic – vezi cazul Rusiei putiniste. Familiile sărace din Germania își acoperă nevoile cumpărând produse extrem de ieftine, inclusiv electrocasnice mici și mari, haine și încălțăminte, toate produse in China și vândute in Germania de marii discounteri. Deci ca sa se poată renunța la asemenea practici va trebui ca statul sa plătească mult mai mult sa asigure subzistenta multora, ceea ce nu va fi pe placul marilor corporații și a grupurilor de lobby care controlează întreaga clasa politica germana( apropos, in asta consta corupția in Germania – este cvasilegalizata prin existența grupurilor de lobby).

  • Japonia are de gând, dar una e sa vrei și alta sa și poți. Și o sa fie o problema, piața chineza, cum mai vinzi acolo produse manufacturate în Europa, la preț de preț. Nemții fiind mai pragmatici, sunt sigur ca vor alege varianta potrivita.

  • @Flav, produsele europene sau vestice oricum nu au un viitor sigur pe piata din China.
   Totul depinde de cat de fideli raman europenii fata de PCC, ceea ce transforma investitiile in China intr-un joc periculos, in ciuda faptului ca este o piata foarte atragatoare.
   A se vedea cum au picat vanzarile Apple si HP (lista e mult mai lunga) in China in 2019 ca rezultat al boicotului incurajat de PCC.
   Este destul de relevant si cazul CathayPacific care l-a determinat pe CEO Rupert Hogg sa-si depuna demisia in urma boicotului masiv initiat de PCC.
   Merita mentionat si cazul NBA, care au ajuns sa fie banati in China dupa o gafa minora care nu a fost pe placul PCC.
   Investitia in China a dat semne proaste si pentru Elon Musk, imediat dupa deschiderea fabricii Tesla in China, guvernul chinez a redus subventiile acordate pentru masini electrice.
   Ramane de vazut ce se va intampla cu vanzarile Carrefour in China daca Franta continua sa se pozitioneze impotriva partidului comunist.
   Practic europenii au batut palma cu Xi, ademeniti de muntii de banii din piata interna chineza si au deschis la schimb noi portite comerciale in UE dar au neglijat faptul ca ajung sa fie santajati si devin supusi politicii PCC.

  • @Flav: Va fi interesant, sa vedem DEZlegarea de China!!
   Insa, China e cea mai mare Piata pentru masinile de LUX ale marcilor germane: Mercedes, BMW, Audi…
   Ele vor renunta la profiturile uriase si vor pleca curand din China?!
   NU cred..
   In plus, toate marcile internationale H&M, BOSS, Zara, C&A(marca mea preferata pentru nepotel!), produc in China, Bangladesh, Pakistan, India, Vietnam, exploatand la greu si obtinand profituri uriase…nici astea NU cred ca vor pleca curand, oricate promisiuni le vor face europenii…

  • @George
   Boicotul brandurilor menționate de tine s-a datorat războiul comercial început de Trump, trebuie menționat asta. Nu a fost interzise, dar a fost încurajată populația sa nu le cumpere. Oricum mărcile locale erau și sunt la mare căutare. Ca fapt divers, nu dau doi bani pe boicotul unui produs, pana la urma fiecare cumpăra ce vrea, de unde vrea, după cum ii dictează constiinta și bineînțeles de ce buget dispune. Nu sunt de acord cu impunerea unei doctrine cu forța asupra cuiva, la fel cum nu-i blamez pe chinezi ca sunt multumiti sub conducerea Partidului Comunist Chinez. Cum noi am scăpat de comunism în ’89 asa bănuiesc ca și chinezi vor cauta să-și caute libertatea. Nu cred ca dacă majoritatea populatie ar vrea sa scape de PCC, nu ar face-o.

  • @lili, Chinezii au o multime de marci autohtone pentru care pot opta atunci cand isi cumpara o masina: BYD, Changan, Dongfeng, Geely, GAC, Shaanxi, Sichuan si multe altele.
   Ti se pare ciudat cum au reusit BMW, Audi si VW sa faca vanzari record in China in 2015-2019 in ciuda concurentei locale?
   A fost posibil pentru ca PCC a consimtit acest lucru si chiar a incurajat. Nemtii au scos bani din vanzarea de masini (care oricum erau fabricate tot in China) si au deschis, la schimb, mai multe portite de acces in UE pentru produsele chinezesti.
   Pentru acest motiv eu cred ca UE este sabotata in primul rand de germani si francezi pentru ca s-au apropiat de China mai mult decat era necesar.

  • @George: Marea China dă tonul în industria auto si va da inca multa vreme!
   Iar BANII, Profiturile nu se-mpiedica in culoarea politica rosie a Chinei!
   Ia uite:
   8 Ianuarie 2020 „Tesla e un nume mare în industria auto de electrice și tocmai ce s-a extins și-n China. A primit APROBARE din partea Guvernului de la Beijing, dar planurile lui Elon Musk îi pun pe gânduri pe producătorii auto locali.
   Tesla a livrat recent primele sale mașini Model 3 fabricate în uzina din Shanghai. Au fost 15 la început, care au ajuns chiar la angajații fabricii, dar ulterior a început livrarea și către clienții de pe cea mai mare piață auto din lume.
   Planurile lui Elon Musk sunt ambițioase, iar producătorii auto din China știu asta.
   Și se află acum în fața unei mari dileme.
   Pentru că strategia Tesla, una extrem de bine închegată și cu bătaie lungă, le-ar putea da peste cap afacerile.
   Deocamdată, întrebarea e una simplă: se țin de planul de a miza în continuare pe mașini electrice și de a crește producția sau le pun puțin pe hold pentru a vedea cum reacționează piața?
   E o perioadă în care toți marii producători fac tranziția spre electrice. Evident că și cei chinezi se află printre primii care au urmat acest trend. S-au investit miliarde de dolari în noile tehnologii, în speranța că investițiile vor fi cândva amortizate. Numai că drumul până acolo nu e așa de lin pe cât pare la prima vedere.
   Unii analiști cred că fabrica deschisă de Tesla în Shanghai, prima căreia Guvernul i-a permis să-și desfășoare activitatea FARA să intre într-un Parteneriat cu o companie locală, schimbă jocurile și destabilizează competiția.
   Cu alte cuvinte, venirea Tesla pune presiune pe producătorii auto locali să ofere modele extrem de performante.
   Sigur, e în avantajul consumatorilor, dar giganții auto din China se gândesc și la miliardele pe care le-au investit de-a lungul timpului și care s-ar putea dovedi acum banii aruncați pe fereastră.
   Pentru că mediul concurențial ar putea fi dominat puternic de compania lui Elon Musk.”

   Nu stiu cum pandemia asta va schimba „globalizarea” din Ind auto, dar daca o va schimba va dura…
   Pe de alta parte, expertii, strategii, analistii lumii spun ca LUMEA va fi altfel DUPA coronavirusul asta…

  • @ lili, nu stiu de unde ai copiat textul dar pare sa fie scris din perspectiva chinezilor care au tendinta de a se victimiza chiar si atunci cand nu au motiv. Producatorii auto chinezi nu au nici un motiv sa se teama de Tesla.
   Este un lucru cunoscut ca nu exista consumatori liberi in China deoarece absolut toate platile sunt monitorizate si au impact direct asupra punctajului social.
   Chinezii nu vor alege niciodata un brand vestic pentru ca reprezinta calitatea, ei merg in general pe brand-uri locale deoarece sunt puternic nationalisti si vor alege ceva din afara doar atunci cand primesc dezlegare sau chiar recomandare de la partid (asa cum s-a intamplat cu BMW).
   De ce nu a fost boicotata Tesla inca in China? Chinezii sunt constienti ca odata cu deschiderea fabricii acolo le este data pe tava tehnologia, destul de valoroasa, a sistemului de tractiune de la Tesla dar si a sistemului de conducere autonoma, care desi nu este inca definitivat este cel mai avansat de pe piata.
   Asta inseamna ca, in viitorul apropiat, producatorii auto din China nu doar ca vor sti cum sa fabrice masini la fel de performante ca Tesla dar, cel putin pe piata interna, vor putea scapa de Tesla la fel cum au scapat makerii de smartphone chinezi de iPhone ( recomand sa cauti graficul vanzarilor de smartphone in China in 2019, se poate vedea cum vanzarile iPhone au scazut cu 30% YoY, iar vanzarile marcilor chinezesti au crescut cu pana la 40% )

  • @George: Toate Informatiile pe subiect sunt, oricum, dinaintea Pnademiei Corona…
   Gasesti articolul pe playtech.ro, in 8.01.2020, cu Titlul „Cum a dat Tesla peste cap planurile producătorilor auto din China.”, scris de Ciprian Ioana, nu pot da link-ul pentru ca de multe ori nu trec postari care contin link…
   Intai incerc cu link, daca nu trece postarea, revin fara link…
   https://playtech.ro/2020/cum-a-dat-tesla-peste-cap-planurile-producatorilor-auto-din-china/

   Sunt multe articole despre „Gigafactory” Tesla din China, cine stie ce si cum va fi DUPA Corona…
   in Iulie 2018, Agerpres scria:
   „Tesla” a semnat un Acord cu autorităţile de la Beijing pentru construirea unei fabrici la Shanghai, numită „Gigafactory” – prima unitate a producătorului situată în afara SUA, a anunţat ieri compania americană de automobile electrice, transmite BBC, potrivit Agerpres.

 25. 1. China nu ajungea marea putere de azi DACA marile multinationale nu ar fi dat buluc in China dupa PROFITURILE uriase!
  Intrebati-le si pe ele si CERETI-le sa PLECE din China!
  Doar asa poate fi pusa la punct China!
  Vor pleca?!
  2. OMSul, organziatie la care fiecare Tara membru contribuie, are partea ei de VINA, NU doar de Responsabilitate!
  Seful OMS(sefia a tot felul de Institutii Internationale revine unor Tari din Africa, care in majoritate sunt SLUGILE Chinei, China fiind cel mai mare Investitor strategic in Africa si avnd un VOT greu in cazul unor astfel de numiri!)
  Inca de la inceputul lui Ianuarie Taiwanul, că are puțină încredere în datele transmise de China, a declarat ca a informat OMS ca „exista transmitere comunitara in Wuhan”, dar OMS inca bajbaia ascultand minciunile Chinei:
  23 Ianuarie 2020; „După o întâlnire care a avut loc miercuri la sediul său din Geneva, OMS a declarat că va decide joi dacă va declara focarul o situaţie de urgenţă globală pentru sănătate, ceea ce va intensifica măsuri pe plan internaţional.
  În timp ce încearcă să oprească răspândirea virusului, administraţia locală din Wuhan a declarat că va INCHIDE toate reţelele de transport urban şi va suspenda zborurile către exterior joi de la 10:00 ora locală, a informat Presa de STAT, adăugând că Guvernul a recomandat cetăţenilor să NU să plece din oraş decât dacă există circumstanţe speciale.

  „Dacă Wuhan ia astfel de măsuri drastice, trebuie să presupunem o TRANSMITERE Comunitară pe scară lARGA în acest centru urban şi de transport din China”, a scris Lawrence Gostin, un expert în sănătate publică la Georgetown University Law School din Washington, într-o postare pe Tweeter, preluată de Reuters.
  OMS insa credea minciunile Chinei!
  In Ianuarie, atunci cand se nastea practic pandemia care acum a blocat intreaga lume, un savant de la Universitatea California, pe nume Xiao Qiang, monitoriza declaratiile oficiale ale Chinei despre noul virus ce se raspandea in provincia Wuhan.
  Atunci, el a observat ceva deranjant: declaratiile OMS, organismul international care avertizeaza si sfatuieste lumea intreaga cand este vorba despre administrarea unei crize din acest domeniu, RETRANSMITEA deseori mesajele Chinei.
  Cel mai bun exemplu in acest sens este cel din urma cu fix 3 luni, de pe 14 ianuarie, cand OMS a distribuit pe contul sau de Twitter un Mesaj care linistea populatia mondiala: „Investigatiile preliminare intreprinse de Autoritatile chineze NU au descoperit nicio dovada clara a transmisiei de la om la om a noului coronavirus (2019 – nCov) identificat in Wuhan, China”.
  Informarea OMS era cu atat mai lacunara cu cat chiar si Guvernul chinez deja admitea ca „posibilitatea unei transmisii limitate de la om la om NU poate fi exclusa, desi riscul transmisiei sustinute este scazut”.
  Sfarsit de Martie 2020: Potrivit OMS, „nicio ţară nu este în siguranţă deoarece coronavirusul va ajunge în cele din urmă peste tot, a declarat consilierul tehnic al organizaţiei, Matthew Griffith.

  Acum 110 ani, omenirea era pe cale de a fi lovită de o pandemie cu origini în China.
  Au murit peste 60000 de persoane in N-E Chinei, fapt ce a transformat-o într-un dintre cele mai mortale epidemii la acea vreme.
  După ce boala a fost adusă, într-un final, sub control, guvernul chinez de la acea vreme (dinastia Qing), a organizat o Conferință internațională în Shenyang, aproape de epicentrul epidemiei de ciumă.
  Au fost invitați virusologi, bacteriologi și epidemiologi ale Marilor Puteri ale lumii – Regatul Unit, Franța, Statele Unite, Japonia și Rusia.
  Scopul acestei Conferințe era găsirea cauzei acestei epidemii, diseminarea de informații cu privire la bune practici și tehnici de suprimare împotriva unor astfel de boli ucigașe, descoperirea motivului pentru care boala s-a răspândit atât de repede, precum și evaluarea pașilor de urmat pentru evitarea unui nou val de infectări.
  Deși această Conferință nu a fost complet lipsită de acuzații între Marile Puteri și China, ea a reprezentat o încercare sinceră de a învăța și a găsi soluții.
  Astăzi, cand exista OMS care TOACA multi BANI, lumea se confruntă cu o Pandemie caracterizată de o lipsă totala de coordonare în vederea unui răspuns unificat și fără un efort multilateral din partea liderilor politici, felul în care țările lumii au colaborat în 1911, într-o perioadă extrem de tensionată, ar putea fi o lecție.
  Iar OMS cred ca va trebui sa dea explicatii, daca NU chiar socoteala…

 26. lucrurile sunt mai complicate….asistam la o batalie in trei..SUA, UE, China..

  un aspect….deficitul urias al bugetului american care se acopera prin tiparirea de moneda…care moneda ajunge in lume si prin asta, toata lumea suporta din bogatia propria bunastarea americanului ..

  ca atare euro si posibil si yuanul ( nu am informatii in acest sens, de aceea spun posibil) sa ajunga sa fie moneda de schimb preferata in schimburile economice mondiale..

  bancile de pe locul 1, 2, 4 si 5 sunt chinezesti, locul 3 este ocupat de o banca americana..ele dicteaza in ce moneda se face o tranzactie…

  Bursa de la Shanghai …cea mai importanta in sfera asiatica…

  apoi sa vorbim de sistemele de contabilitate mondiale, cel european si cel american…si aici se duce o batalie…

  apoi de rezervele monetare…China este tara cu cele mai mari rezerve monetare din lume, poate cumpara orice…

  creativitatea…aici pe site-ul g4 media am aflat ca tot ei, chinezii, ocupa locul 1 in lume…

  sa ne uitam la saracia in lume….la nivelul cel mai de jos, China are 10 la suta din populatie, India are 50 la suta din populatie…ca atare poti presupune ca exista solidaritate sociala in China..pe decursul a doua generatii oamenii si-au schimbat statutul…

  fara accidentul Grecia ( daca nu batea cu pumnul in masa doamna Merkel grecii ramaneau fara tara, ) si fara Brexit, UE ar fi fost prima putere mondiala…

  cine i-a ajutat pe greci sa falsifice bilanturile contabile prezentate la Bruxelles si cine a stat in spatele Brexitului?

  sistemele democratice reactioneaza cu intarziere la o criza, dar cand o fac o fac mai bine decat sistemele autoritare…asta este avantajul tarilor din spatiul UE

  si poate ca acum pe agenta UE, gratie coronavirusului vom rezolva o problema…mai multa concentrare a puterii la Bruxelles…asta a fost una din problemele puse pe tapet de alegerile europarlamentare din 26 mai

  pe care noi le-am tratat golaneste, ca alegeri generale nationale…

  nici o tara din Europa nu se poate *lupta* individual cu China…UE o poate face…

  asta cu ce spune Bild este frectie la picior….

  imediat cand nemtii sau japonezii fac pe moralizatorii, duhurile istoriei si ale tragediilor pe care le-au produs ies la iveala…

  dupa rusi, chinezii au cel mai mare numar de victime in WWII..peste 20 de milioane de oameni morti…

 27. Salut!

  …….nu cu foarte mult timp in urma,. ….hehe, Sadam Hussein , are mult petrol, dar , ca sa il luam…legal, zicem, fara eroare ca, poseda arme chimice si ca, vrea sa le arunce pe careva inamic!
  Asa s-a distrus in stat ! Bagam niste zvonuri, le propagam si le facem credibile, desi nu avem dovezi , pe urma trimitem tancurile !
  Numai ca, in cazul Chinei, desi se utilizeaza cam aceeasi metoda , si rezultatul , poate sa duca in final, la cererea de scuze.
  Am fost in China, cu un an inainte de Olimpiada de la Beijing . Alta lume ; China are un model educational de pe vremea lui Confucius.
  Daca ii zici ceva ce nu ii convine, s-ar putea sa nu te
  auda . Daca il intrebi ceva , poate sa-ti raspunda peste 2 ani. Ei nu au cenzura ; ei au metode de armonizare a individului cu societatea.
  Deja, sistemul lor de rating social , include cam 100 000 000 si este copiat discret de tari care …
  il critica de numa !
  ….Tragand linie , totul este geopolitica, lupta pentru piete, resurse, tech, Americanii mai au cativa ani si le sufla in ceafa la chinezi !
  Romania, in sistemul ei de slugareala, este si in relatia cu China , pe locul…ati ghicit : perdant.
  Prieteni , nu luati de bun, tot ce zice unul ,altul ,
  informati-va din surse contradictorii, ca, de obicei, adevarul este la mijloc, asteapta sa-l descoperiti ,
  dar, nu prea tarziu, ca nu va mai foloseste!
  ……
  Multi ani …cele mai exigente si reputabile servicii
  au cautat armele chimice a lui Sadam Hussein, dar,
  nu au gasit nimic

  • @Lechi
   E foarte dificil de citit comentariul tau chiar daca-i relativ scurt, prost si sarac in informatii. N-am putut ajunge pana la capat si nici nu intentionez.
   US nu sta in petrolul nimanui, n-are (nu mai are) nevoie sa-l importe. Pune mana si citeste.
   In in rest… ma bucur ca-ti faici griji pentru regimuri dictaoriale si capabile de crima impotriva propriilor popoare asa cum sunt Irak, Iran, China, Rusia si alte asemenea.
   Cineva trebuie sa le poarte si lor de grija, asa-i?

  • @vali
   Știu ca e dificil, întreabă-te , cât primește Lechi pentru postarea asta, ca asta te freacă pe tine mai mult. Lechi, nici o aluzie la tine, dar Vali are alte preocupări.

 28. si apoi sa nu uitam un lucru

  marile tari nu permit investitii straine mai mult de 20 la suta..si controleaza acest lucru foarte strict, adica in ce ramuri….nici China nu face abstractie….

  numai noi am permis investitii peste 50 la suta in ramuri vitale…noi avem o singura banca cu capital integral romanesc si pe aia guvernantii actuali vroiau sa o dea la vanzare..cum au dat romgazul si se pregateau sa dea Hidroelectrica…sa ne uitam la polonezi si la unguri ce fac…dezvoltarea capitalului privat national….

  ma rog, e mult de discutat aici..putem baga in vorba si padurile…

  altceva vreau sa spun, ca o parte din bogatia europeana ( nu pot spune cat) este produsa de marile corporatii europene ce actioneaza in China..profitul se intoarce la patria-muma

  asa ca lozincile cu plecarea imediata din China atinge radical buzunarul europeanului…

  asta ar fi o sansa a Estului Europei…aici salariile sunt inca mici..

 29. Păi stai putin, până la urmă a venit virusul din laborator sau din pietele umede sau de la supa de liliac?!

 30. Până una, alta, se pare că cei de la G4Media nu sunt conştienţi de ce înseamnă Bild-Zeitung, în ce măsură această publicaţie poate fi văzută drept veritabil etalon al ne-profesionalismului de presă, obedient politic, fără principii, fără grijă faţă de adevăr, ba dimpotrivă.
  Iar dl Reichelt este un narcisist mincinos, gata să se ia la harţă numai pentru a fi băgat în seamă, criticat de nenumărate ori de „CNA”-ul nemţilor, câştigător al premiului „Cartoful de aur” pentru bazaconiile scrise despre imigranţi. Şi se mai ştie despre el că este un fervent apărător al prieteniei cu SUA şi cu mai-marii zilei de acolo.
  Este al nuştiucâtălea derapaj al redacţiei G4Media la ştiri preluate cam anapoda, fără o documentare de fundal şi o punere în context. (la cel cu bananele şi cel cu coronăria din Olanda am adăugat câte un comentariu în care am arătat unde sunt erorile/neadevărurile, dar comentariile mele nu au fost publicate. Să vedem de data asta…)

 31. !Daniel Budeanu

  stie cineva cu siguranta? daca stie si spune ce stie va fi crezut?

  din ce am citit in presa internationala specialistii din domeniu nu cred ca este un virus creat in laborator….adica un virus artificial….

  banuiala este ca ar fi de la o specie de lilieci….ca sa ajunga la om acestui virus i-a trebuit un *transportator*, tot un animal, dar din cele consumate de om…..

  ca atare problema este legata de faptul ca noi am intrat nepermis de mult peste mediul natural si nu exista ceva din acest mediu pe care noi sa nu-l consumam….

  din aceasta perspectiva criza actuala nu va fi decat un prolog la alte crize similare, au si fost de altfel…

  de citit interviul dat de Molnar Geza pe cluj24 ro…https/cluj24.ro/virusologul molnar geza vor fi doua varfuri ale epidemiei de corona virus in romania omul a sters granita dintre el si natura…

  de aceea eu zic ca fiecare dintre noi trebuie sa-si puna problema stilului de viata…ce vrea de la viata….casa la munte sa rada o jumate de hectar de padure doar ca sa aiba priveliste? ce mancam…cat…care este amprenta noastra ecologica?

 32. „Controlul este o negare a libertății. Iar o națiune care nu este liberă, nu este creativă. O națiune care nu este inovativă nu inventează nimic. De aceea ți-ai transformat țara în campioană mondială la furtul de proprietate intelectuală.”

  Foarte interesant. Unde ati mai vazut asta?
  Astept opinii…

 33. BRAVO, BRAVO, BRAVO !!! Jurnalist adevarat curajos si onest !

 34. Iar frau Merkel n-are nicio problemă cu infrastructura pentru rețeaua 5G furnizată de Huawei….

  • Mita ii intra in tara sub forma de bani nemunciti produsi de uzinele VAG si BMW cu personal si materie prima 90% din China.
   Ei folosesc banii pentru a-si resuscita economia pe termen scurt iar UE ramane intre timp sub influenta PCC, piata de desfacere si vasala a Chinei.

 35. !Area

  imi permit sa raspund solicitarii dumneavoastra!

  domnul ziarist simplifica foarte mult realitatea….

  in termeni de creativitate, aici, pe acest site am citit ca *China detronează Statele Unite și devine campioana mondială a cererilor internaționale de brevet: În total, chinezii au depus 58.990 de cereri, față de 57.840 făcute de americani*

  cum ramane ca China este o natiune care nu inoveaza nimic?

  Pai 5 G ala ce naiba este daca toti se sperie de el? de lansarile in cosmos, portavioanele …

  pe ce lume traieste domnul din Germania…s-a uitat la tehnologia folosita pentru ca politistul chinez sa poata identifica pe strada cine este posibil bolnav de coronavirus?

  pe mine asta m-a infricosat…la ce nivel tehnic au ajuns …si la ce nivel de control….

  in China nu exista libertate politica si de exprimare politica…asta este indiscutabil..

  dar exista libertate economica! cate restaurante si magazine chinezesti sunt in Bucuresti?

  sunt pline universitatile occidentale de studenti chinezi aflati la studii!

  una din serioasele acuzatii la adresa Chinei este ca nu a inchis imediat granitele, cca 5 milioane de chinezi au parasit in calitate de turisti China dupa identificarea problemei!

  exista libertate de deplasare…nu stiu cum functioneaza dar vad mereu turisti chinezi pe strazi….

  se banuie ca virusul a patruns in SUA de la doi turisti chinezi….

  poti dumneata sa te duci in SUA ca turist?

  acum 40 de ani problema pentru 90 la suta dintre chinezi este daca vor avea zilnic o farfurie cu orez de mancare…azi procentul este la 10 la suta….si vorbim de un miliard jumatate de locuitori…

  habar nu am avut de Wuhan…dati pe youtube sa vedeti cum arata…

  mentalul si limbajul ziaristului german tin de razboiul rece…

  trebuie sa fim realisti….realitatea este mult mai dura decat vorbele celui in cauza..

  si am mai spus-o mai sus, nici nemtii, nici japonezii nu pot spune nimic, sau ma rog, trebuie sa fie foarte atenti cand ar preda lectii la altii…

  pana una alta, dupa Rusia Sovietica China a avut cel mai mare numar de morti in WWII, in jur de 20 de milioane de oameni au fost omorati…

  oricand duhurile si stafiile trecutului se trezesc la realitate…ca in 2008, in Grecia, in raport cu Germania…

  • @fanel (etc)
   Da o fuga pe la Vrancioaia si Raresoaia ca esti mahmur, dezorientat si incontinent.
   Nu sta nimeni sa-ti citeasca toate prostiile si nu te mai screme atat ca-ti da sangele pe nas.

  • Sint multe de spus despre postarea ta.
   Cei „in jur de 20 de milioane de oameni omoriti” sint in majoritate chinezi contra chinezi, „maesul cel lung”, etc. Japonezii au torturat, au umilit insa nu au omorit asa multi oameni precum comunistii si ceaicansistii.
   Ca Japonia si Germania trebuie sa taca nu este normal. Exista o tara, din cele de luat in seama, care are un trecut fara pata? Sau daca ar exista e vreo certitudine ca nu ar bascula vreodata? „Cele mai civilizate imperii vor fi totdeauna la fel de aproape de barbarie precum fierul cel mai lustruit de rugina,ca si metalele, stralucesc doar la suprafata.” de Rivarol acum circa 200 de ani.
   Faptul ca romanii ajung greu ca turisti in SUA nu inseamna ca numai chinezii ajung usor. Atunci cind vesticii si-au mutat productia manufactiera in Asia de est si sud-est este firesc ca asta sa implice o circulatie usoara a marfurilor si oamenilor intre est si vest. Multi altii ajung usor in SUA.
   Nu stiu citi chinezi nu au ce pune in farfurie, eu le doresc sa nu fie niciunul, insa a vehicula cifrele livrate de autoritatile chineze este hazardat, asa cum o dovedeste epidemia asta.
   Exista libertate de deplasare in China, dar nici chiar asa. Trebuie motive acceptate de autoritati. Pasaportul nu este un act care sa-i fie eliberat oricui.
   Tehnologia de control a populatiei exista in vest. Insa aici e ceva ce impiedeca folosirea ei, ceva ce lipseste Chinei, democratia si spiritul civic axat pe libertatea individului. Si faptul ca politicile tin cont de doleantele societatii.
   Sint multi studenti chinezi la universitati din vest. Chiar si Ji are o fata care studiaza in SUA. Asta dovedeste cit de bune crede Ji ca sint universitatile din China sau ca fata lui face ce crede ea, ca-si permite, nu ce vrea ta’su.
   5 G nu este standard chinezesc, a fost dezvoltat si in China. Nici pe noi nu ne opreste nimeni sa facem dispozitivele necesare pentru aceasta. Dar asta nu ar inseamna ca este standard romanesc.
   Au inaintat cereri de brevete mai multe decit americanii. Nu stiu cite vor fi acceptate. Cifrele astea vorbesc mai clar. In trecut au trecut si pe la mine, lucram la un institut de cercetare, cereri de brevete pentru evaluare. Marea majoritate primeau, din partea mea, dupa legislatia de atunci , coborirea la rangul de inovatie sau nimic.
   Si in final o intrebare: Ii dati voie d-lui de la Bild sa fie mai bine informat decit noi?

 36. ai un nume frumos,dar ce speculati vezi tu,si ton agresiv. nr. patente si inovati furate din toata lumea.cum de nu a fost acum 15 -20 de ani in urma asa prolifica china in tehnologi si desoperiri. al naibi cornut mai esti.va dato la ficati omul si ziarul trolli bolsevici si ciumati.fac un pariu cu ciumati rosi ca in 2-3 ani multe bunuri chineze vor fi inghetate ptr. plata despagubirilor,de cel putin americanilor.o i-au in barba de la prieteni nostri -pe o bere-ciumat rosu.

 37. Sper că s-a trezit și Occidentul și SUA.Sa-si retragă firmele din China.Putem dezvolta Africa,ca sa nu mai zic că mai sunt tari înapoiate și prin Europa(cu forța de muncă ieftină,printre care și Romania).Lumea se va polariza oricum pt că ăștia doar au furat tehnologie in sch unei cote de piață dar acum scot capul că vor să domine lumea.Rusia,sclavagistă ar fi gata să le fie de ajutor (o vedem doar cu amenințări militare,in sch aportul ei la dezv mondială e ZERO).Pbl e că ăștia ar avea resursele naturale însă tot noi (restul Asiei,Europa,Australia,SUA,o parte din America Sud și Africa) am ieși deasupra.Separam internetul și vor ajunge in evul mediu.Vor fi nevoiți să vândă ieftin materie prima pentru ceva produse pe care vor incerca sa le copieze.Dar nu va fi ca acum când fura prin spionaj și cumpărand firme din Europa(precum Volvo).Rezultatele lor vor fi net inferioare după separare…In 50 ani va fi aceeași diferența de la începutul secolului XX.Altfel noi vom avea doar șomeri,vom fi dependenți de produsele fabricate acolo,și mai rău vom ajunge sclavii lor.Nici o țară nu-și va mai putea proteja cetățenii când multi vor fi angajați la firmele chinezesti(așa cum oligarhii ruși,spioni și alți pupători in cur de-ai lui Furtin,cumpără firme și proprietăți prin Occident).O sa vedeți atunci…Asta cu virusul a fost sper lecția de învățat a lumii civilizate !

 38. HOTII STRGA…HOTII !

 39. !vali

  complexele de inferioritate se trateaza la biblioteca!

  cand afirmati * Nu sta nimeni sa-ti citeasca..* presupune sunteti un reprezentant, ca aveti in spate o gramada de barbati puternici, sper ca si sanatosi, pe care ii reprezentati pe-acilea si carora le verificati lecturile….si in numele carora si vorbiti, ei fiind ocupati acolo cu altceva…

 40. Le zice bine domnul Bild asta. Stie cineva cand se termina Pastele german, ca sa aflam si noi o data daca Nicolae Bahan, sparanghelogul sucevean mort in Germania, a avut covid? Astept de 8 zile masuratorile marilor virusologi germani, sau explicatiile autoritatilor romane despre cum a iesit mortul din zona de carantina.

  Poate Klaus e ocupat cu masuratul gazelor cu efect de sera din esapamente, si untermenschii il retin.

 41. China + India au impreuna aproape 3 mld + 10-15% ,daca din acestia calatoresc in lume 1% la ce probleme serioase au pe acolo imposibil sa nu mai fie astfel de probleme in viitor. Planeta sa micsorat pentru totii,la ce resurse se consuma si nivelul de indiferenta al omenirii asupra naturii nu o vom mai duce mult !

 42. Salut !
  Mesaj speciial pentru Vali si pt Flavi
  Prieteni , pornim de la un principiu :
  Liberatea de opinie este inca in functiune!
  Nimeni nu detine adevarul absolut
  Fiecare sistem social se pretinde prin vectorii sai, ca este singurul bun iar toate celelalte sisteme sunt rele si desigur, intr-un fel sau altul, trebuie inlocuite cu sistemul bun ,adica a lor !
  …..
  Baieti, eu postez asa ca exercitiu intelectual, nu ma plateste nimeni pentru ce fac, singura rasplata
  de care ma bucur este, daca cineva, imi raspunde, indiferent cum , chiar daca ma injura ! Dar pentru asta, iti trebuie nervi tari si ceva elemente de educatie de ale lui ….Confucius !
  Multa sanatate!